Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Andrew Noble, ambasadorul britanic în România: Regina a cunoscut profund România, iar Majestatea Sa Charles al III-lea va continua tradiția

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii a declarat vineri că moartea Reginei Elisabeta a II-a este un moment tulburător, cu un puternic impact asupra întregii lumi, nu doar a Regatului Unit.

Totodată, diplomatul a spus că Regina Elisabeta a II-a a fost un monarh apropiat României și Casei Regale a Românei, exprimând convingerea că odată cu domnia lui Charles al III-lea, tradiția va continua, mai ales că acesta cunoaște îndeaproape România.

"Este un moment de tristețe nu doar în Marea Britanie, dar și în alte state care au avut-o pe Regina Elisabeta a II-a drept lider. Însă același lucru l-am simțit și în privința statelor care nu sunt parte din familia britanică. Am primit numeroase mesaje afectuoase de la colegii români, de la diplomați și din partea oficialilor guvernamentali.

Sunt profund impresionat de aceste mesaje. Trecerea în neființă a unui monarh este un moment tulburător. Este un moment cu impact atât pentru statul britanic, cât și pentru instituțiile sale.

Însă impactul este cu atât mai mare cu cât tocmai s-au celebrat cei 70 de ani de domnie ai monarhului. Această coincidență șochează profund (...). Iar pentru aceia care au avut oportunitatea de a o întâlni pe regină, pierderea este resimțită la nivel personal. Regina a cunoscut profund România și a avut legături familiale strânse cu Casa Regală a României, lucru care arată trăinicia relației dintre cele două țări. Majestatea Sa Charles al III-lea în mod sigur va continua tradiția. Este un mare prieten al României. Cunoaște bine țara și vine ori de câte ori poate, iar acest lucru arată legătura puternică dintre cele două țări.

Cred că românii de pretutindeni simt ceea ce simt britanicii în acest moment. Este o zi foarte tristă. Ne va fi dor de Regină, însă începutul domniei lui Charles al III-lea ne dă speranță. Regina s-a dedicat serviciului public la 25 de ani, acesta a fost maniera în care monarhia modernă a Marii Britanii a fost creată, iar noul rege sigur va fi un pilon de susținere în această perioadă dificilă", a declarat Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii în România.

Charles va fi proclamat Rege sâmbătă

În Regatul Unit a început astăzi o perioadă de doliu naţional, care va dura până la finele zilei în care vor avea loc funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, precum şi un doliu regal, anunţat de Palatul Buckingham, care va ţine încă şapte zile după ceremoniile funerare.

Astăzi, Regele Charles al III-lea va avea o audienţă cu prim-ministrul Liz Truss înainte de a se adresa naţiunii, iar Parlamentul se reuneşte în sesiune specială.

Totodată, întreaga țară a păstrat astăzi un minut de reculegere în jurul prânzului. De asemenea, clopotele au sunat la unison la Westminster Abbey, Catedrala St Paul şi Castelul Windsor din Londra, în timp ce 96 de salve de tun, potrivit vârstei suveranei, au fost trase în Hyde Park şi în alte locuri din capitala britanică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE