Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce schimbări au loc în Marea Britanie după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Se modifică imnul național, banii și rugăciunile

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Moartea Reginei Elisabeta a II-a provoacă schimbări ample în Marea Britanie. Imnul Regatului, steagurile, jurămintele, timbrele, precum și bancnotele din Regatul Unit și din toate statele membre ale Commonwealth vor modificate.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi, la vârsta de 96 de ani. Milioane de britanici sunt în doliu, după ce s-a stins din viață suverana care a condus Regatul Unit timp de 71 de ani.

Se schimbă imnul Marii Britanii după moartea Reginei Marii Britanii

Imnului național al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va modifica după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Mai exact, versul "God save our gracious Queen" se schimbă în "God save our gracious King".

Ar putea dura ceva timp până când marile mulțimi vor cânta cu încredere noua variantă, scrie The Guardian.

Imnul este folosit din 1745, când a fost compusă o versiune timpurie: "Dumnezeu să-l salveze pe marele George, Regele nostru, Trăiască Regele nostru nobil, Dumnezeu să-l salveze pe rege".

Steagul regal

Mii de steaguri inscripționate cu EIIR (Elizabeth II Regina) vor trebui înlocuite, de la cele care flutură în fața secțiilor de Poliție din Regatul Unit până la cele folosite pe navele militare atunci când la bord se află un general. De asemenea, regimentele militare arborează "culorile Reginei". Multe dintre acestea sunt prevăzute cu inscripția EIIR brodată cu aur. Țările din Commonwealth în care Regina rămâne șef de stat, inclusiv Australia, Canada şi Noua Zeelandă, dispun de ” "steaguri E" - steaguri personale ale Reginei, folosite atunci când Majestatea Sa se afla în vizită.

Potrivit The Guardian, este posibil ca și steagul regal să se schimbe. Varianta folosită de Regină include un sfert reprezentând Scoţia (un leu rampant), unul pentru Irlanda (o harpă) şi două reprezentând Anglia (trei lei pasanţi), dar niciunul pentru Ţara Galilor. A fost folosită cu mult înainte ca Ţara Galilor să aibă propriul steag naţional, recunoscut în 1959.

Regele Charles al III-lea ar putea încorpora un element galez.

Vor fi schimbate bancnotele

În circulație se află 4,5 miliarde de bancnote de lire sterline cu chipul reginei, cu o valoare totală de 80 de miliarde de lire sterline.

Punerea pe piață a banilor care să conțină chipului Regelui Charles al III-lea va dura cel puțin doi ani.

În momentul în care a fost emise cele mai recente bancnote sintetice de 50 de lire sterline, Banca Angliei a avut nevoie de 16 luni pentru procesul de retragere şi înlocuire.

Atunci când Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1952, monarhul nu apărea pe bancnote. Schimbarea s-a produs în 1960, când chipul Elisabetei a II-a a început să apară pe bancnotele de 1 liră sterlină, într-o imagine creată de designerul de bancnote Robert Austin.

Palatul Buckingham urmează să ia o hotărâre asupra imaginii cu noul monarh. De asemenea, chipul Reginei apare pe unele bancnote din Canada, pe monedele din Noua Zeelandă şi pe toate monedele şi bancnotele emise de banca centrală din Caraibe de Est, precum şi pe alte părţi ale Commonwealth-ului, arată sursa citată.

Poșta britanică schimbă timbrele

Totodată, cutiile poștale ale Royal Mail poartă cifrul regal al Reginei Elisabeta, ER, însă este puțin probabil ca acestea să fie îndepărtate. De exemplu, încă există unele cu cifrul GR al regelui George al VI-lea ce sunt folosite și în prezent, după 70 de ani.

Cu toate acestea, Poșta din Marea Britanie va schimba timbrele și urmează să folosească o imagine de profil cu noul monarh.

Jurămintele de credință, modificate după moartea Reginei

Parlamentarii nu au voie să fie prezenți în Camera Comunelor, să ia cuvântul în dezbateri, să voteze sau să primească un salariu dacă nu jură credinței Coroanei.

Începând din 1952, jurământul a fost: ”„Eu (numele Membrului) jur pe Dumnezeu atotputernic că voi fi credincios şi voi aduce adevărată loialitate Majestăţii Sale Regina Elisabeta, moştenitorii şi succesorii ei, conform legii. Sa mă ajute Dumnezeu".

Astfel, parlamentarii din Camera Comunelor și cei din Camera Lorzilor vor trebui să depună un nou jurământ succesorului Reginei, Regele Charles al III-lea. Mai mult, noilor cetățeni britanici li se cere să jure că „aduc adevărată loialitate Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, moştenitorilor şi succesorilor ei”. Cel mai probabil, ministerul britanic de Interne ar putea schimba acest lucru.

De asemenea, cercetaşii promit că „îmi fac datoria faţă de Regina”, iar noii membri ai Forțelor Armate jură ”să fie credincioşi şi să aducă loialitate adevărată faţă de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, moştenitorii şi succesorii ei”.

De acum înainte, parlamentarii, noii cetățeni britanici, militarii Forțelor Armate, vor jura credință Regelui Charles al III-lea, moştenitorilor şi succesorilor săi”.

De ce vor modificate rugăciunile

Regina a fost „apărătorul credinței şi guvernatorul suprem” al Bisericii Angliei şi există rugăciuni către ea în Cartea de rugăciune comună, ce datează din 1662. Se cere lui Dumnezeu să „o umple cu harul Sfântului tău. Duh, ca să se încline mereu spre voia Ta şi să meargă în calea Ta”.

E de așteptat ca rugăciunile să fie schimbate pentru noul monarh. Ultima oară, modificările de legislație sau prin mandat regal au fost realizate după moartea Reginei Mame. De asemenea, preoții pot să modifice rugăciunea pentru Regele Charles al III-lea pentru utilizare temporară, pentru a putea fi rostite în slujbele de duminică.

În slujbele de sfântă comuniune cuprinse în închinarea comună, există o rugăciune pentru suveran care îi cere lui Dumnezeu „să stăpânească inima slujitorului tău ales Elisabeta, Regina şi guvernatorul nostru, pentru ca ea să poată căuta mai presus de toate cinstea şi slava Ta”.

Aceasta poate fi schimbată de Sinodul General.

Mandate regale

De la compania Angostura Bitters din Trinidad şi Tobago până la potcovarul din Sussex Zack Treliving, mandatul regal al Reginei Elisabeta a II-a se aplică în prezent la peste 600 de afaceri implicate în aprovizionare pentru gospodăria regală.

Printre mărcile care folosesc stemele Reginei pe materialele lor de marketing se numără pianele Steinway, cerealele Jordans, ginul Gordon şi bijutierii Swarovski, precum şi instalatorii, producătorii de garduri, inginerii de sunet, grădinarii şi morarii. După moartea Reginei, aceştia îşi vor pierde statutul, cu excepţia cazului în care li se acordă un nou mandat de către succesorul ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE