Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O viață dedicată poporului. Regina Elisabeta a II-a a patronat sute de organizații caritabile și a făcut parte din armata de rezervişti, conducând camioane militare

Publicat de: Bianca Chirilă

Devenită regină la doar 25 de ani, Elisabeta a II-a şi-a petrecut întreaga viaţă în slujba supuşilor săi, participând neobosită la numeroase angajamente oficiale, mereu cu zâmbetul pe buze, înainte de a încetini ritmul de lucru pe măsură ce se apropia de împlinirea a 70 de ani de domnie.

Ajunsă la vârsta de 96 de ani şi confruntându-se cu dificultăţi de mobilitate, regina britanică şi-a limitat apariţiile publice. Suverana a predat treptat ştafeta fiului ei cel mare, Charles, în vârstă de 73 de ani, deşi a continuat să discute cu regularitate cu diverşi diplomaţi în sistem de teleconferinţă şi nu a pierdut nimic din vioiciunea minţii sale, potrivit apropiaţilor ei.

Pe lângă problemele de sănătate, moartea în aprilie 2021 a prinţului Philip, soţul ei timp de şapte decenii, a afectat-o profund pe regina Elisabeta a II-a, care s-a îndrăgostit de el pe când avea 13 ani şi cu care s-a căsătorit la vârsta de 21 de ani.

În Regatul Unit, niciun monarh nu a domnit atât de mult timp

În Regatul Unit, niciun monarh nu a domnit atât de mult timp. Chipul ei se află peste tot: pe bancnote, timbre şi cutii poştale. Iar popularitatea sa este imensă.

Totuşi, Elizabeth Alexandra Mary, născută în cartierul Mayfair din Londra pe 21 aprilie 1926, nu părea destinată să devină regină.

Prinţesa "Lilibet", cu bucle blonde şi chip angelic, a crescut într-o anumită nepăsare faţă de ierarhia regală. Dar, la sfârşitul anului 1936, unchiul ei Eduard al VIII-lea a abdicat pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o femeie americană care era deja de două ori divorţată. Tatăl lui Elizabeth, un prinţ timid şi afectat de o deficienţă de pronunţie, a devenit atunci regele George al VI-lea al Marii Britanii.

După ce tatăl său a urcat pe tron, prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului, având titlul de Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta.

Numită colonel, şef al Gărzii de Grenadieri, de către tatăl său, Elisabeta şi-a făcut prima apariţie publică în 1942, când a inspectat trupele. A început să-şi însoţească părinţii în vizitele oficiale pe care aceştia le efectuau în ţară. Prinţesa s-a alăturat, în 1945, Serviciului Teritorial Auxiliar, învăţând să conducă maşina şi dobândind noţiuni de mecanică. Munca sa de voluntariat a durat doar câteva luni, dar i-a arătat prinţesei o lume diferită faţă de cea regală.

Tânăra prinţesă a fost adusă în austerul Palat Buckingham şi a fost şcolarizată la domiciliu alături de sora ei, Margaret, cu patru ani mai mică.

A studiat dreptul şi istoria constituţională

Dorind să se pregătească pentru viitorul ei rol de regină, a studiat dreptul şi istoria constituţională, învăţând totodată limba franceză.

Spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a alăturat armatei de rezervişti, la vârsta de 19 ani, conducând camioane militare.

La 21 de ani, în 1947, s-a căsătorit cu elegantul ofiţer Philip Mountbatten, fiul prinţului Andrei al Greciei, în cadrul unei ceremonii care a făcut să viseze Marea Britanie de după război, o ţară încă marcată de numeroase privaţiuni.

În 1952, în timpul unei vizite în Kenya, a aflat vestea despre moartea bruscă a tatălui ei. S-a întors imediat în Regatul Unit şi a fost încoronată pe 2 iunie 1953.

Devenită la 25 de ani suverana Regatului Unit, Canadei, Australiei, Noii Zeelande, Africii de Sud, Pakistanului şi Ceylonului (actuala Sri Lanka), tânăra regină le-a promis supuşilor ei că va fi "demnă de încrederea lor pentru toată viaţa".

Înzestrată cu un profund simţ al datoriei, a participat în fiecare an la sute de angajamente, recepţii organizate în onoarea demnitarilor străini la Palatul Buckingham şi ceremonii de înmânare de decoraţii, susţinând în acelaşi timp şi numeroase turnee în străinătate.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat că viaţa ei va rămâne pentru totdeauna dedicată serviciului public

În luna martie a acestui an, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat că viaţa ei va rămâne pentru totdeauna dedicată serviciului public, într-un mesaj care a marcat Ziua Commonwealth, după ce suverana a fost nevoită să îşi anuleze participarea la o slujbă religioasă ce marca această sărbătoare.

"În anul Jubileului meu de Platină, îmi face plăcere să reînnoiesc promisiunea pe care am făcut-o în 1947 că viaţa mea va fi întotdeauna devotată serviciului public", a declarat regina Elisabeta a II-a într-un mesaj adresat reprezentanţilor Commonwealth, o organizaţie condusă de regina britanică şi compusă din 54 de naţiuni, în principal foste colonii britanice.

Commonwealth a fost întotdeauna o organizaţie îndrăgită de regina Elisabeta a II-a, iar istoricii afirmă că succesul obţinut de suverană în transformarea fostului Imperiu Britanic într-o organizaţie de naţiuni reprezintă unul dintre cele mai mari succese ale domniei sale.

Pe 29 martie 2022, regina a apărut în public, prima dată de la moartea celui care i-a fost alături timp de 73 de ani, când a participat la ceremonia religioasă organizată în memoria soţului ei, prinţul Philip.

A fost primul monarh care a sărbătorit Jubileul de Platină

Pe 21 aprilie 2022, Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a aniversat împlinirea a 96 de ani, în contextul în care anul acesta s-au împlinit, în 6 februarie, 70 de ani de la proclamarea sa ca regină a Regatului Unit. A fost primul monarh care a sărbătorit Jubileul de Platină, eveniment marcat de o serie de acţiuni şi evenimente. Punctul culminant al acestora a avut loc în perioada 2 iunie (ziua încoronării sale oficiale din 1953) - 5 iunie 2022, când, printre alte festivităţi importante, a fost organizată şi tradiţionala paradă militară "Trooping the Colour", care a marcat, în mod oficial, ziua de naştere a suveranei britanice, notează site-ul oficial al Familiei Regale, www.royal.uk. În mod obişnuit, ziua oficială de naştere era sărbătorită în a doua zi de sâmbătă a lunii iunie, însă anul acesta a fost mutată pentru a da startul evenimentelor prilejuite de Jubileul de Platină, arată www.countryliving.com.

În vara anului 2022, regina Elisabeta a II-a şi-a redus frecvenţa apariţiilor publice din cauza stării de sănătate. La 2 septembrie, pe fondul unor probleme de mobilitate, nu a participat la Braemar Highland Gathering din Scoţia, un eveniment cu o îndelungată tradiţie, de la care suverana Marii Britanii a absentat pentru prima dată de când a urcat pe tronul ţării, în urmă cu 70 de ani.

A avut sub patronajul său peste 600 organizaţii caritabile

Patru zile mai târziu, la 6 septembrie, Liz Truss a fost primită de regina Elisabeta a II-a la Castelul Balmoral din Scoţia, pentru a fi numită oficial prim-ministru britanic. În imaginile publicate de serviciile Casei Regale, suverana în vârstă de 96 de ani, sprijinită de un baston, îi strângea mâna noului premier britanic, în vârstă de 47 de ani, care a devenit astfel cel de-al 15-lea şef al guvernului britanic în timpul celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta.

Monarh activ şi susţinător al îndatoririlor regale, de la cele oficiale statale la cele filantropice, regina Elisabeta a II-a a adus în centrul atenţiei, prin acţiunile sale, afirmarea identităţii naţionale şi unitatea, continuitatea, dar şi stabilitatea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Regina a fost comandantul suprem al forţelor armate şi guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, a desemnat premierul, a desemnat miniştri, arhiepiscopi şi episcopi. Regina a fost sursa onorurilor, conferind medalii şi ordine. A avut sub patronajul său peste 600 organizaţii caritabile sau cu scop educativ şi social, 400 dintre acestea fiind înfiinţate în 1952.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE