Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GUEST POST | Jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari, din Londra: Monarhia, a fi sau a nu fi?

Jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari, relatează de la Londra cum au resimțit britanicii trecerea în neființă a Reginei Elisabeta a II-a. Acesta a analizat rolul și relevanța monarhiei în societatea contemporană. (Intertitlurile aparțin redacției).

  • Până pe 19 septembrie, data la care vor avea loc funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, Euronews România va transmite în fiecare zi cele mai importante informații, direct din capitala Regatului Unit.

„Să nu credeți că dezbaterea despre abolirea Monarhiei Britanice este o temă care animă doar românii. Britanicii discută și ei. Doar că o fac cu două sau trei tonuri mai jos în acest moment. Nu știu dacă are legătură cu faptul că respectă doliul pentru Regină ori pentru că sunt civilizați și respectă opinia altuia, chiar dacă nu sunt de acord cu ea.

Eram în fața Palatului Westminster. Regele Charles al III-lea urma să intre. Așteptăm să fac transmisiunea pentru Euronews Romania!

Între timp s-au adunat foarte mulți oameni. Trotuarul din fața palatului a devenit neîncăpător.

Cei mai mulți erau britanicii care o adorau pe Regină. Un adevărat simbol care era pentru ei ca un far călăuzitor.

Sentimentele față de Regină

Lângă mine a venit o doamnă îmbrăcată în negru, cu o broșă deosebită cu portretul Reginei Elisabeta. Extrem de drăguț m-a întrebat dacă poate să stea acolo, dacă nu mă deranjează. ”Nu, dimpotrivă”, i-am zis.

Susannah Cunningham, așa se numea cea cu care vorbeam, locuia în preajma Castelului Westminster. Și-a băuta cafeaua (poate ceaiul) și a venit să vadă momentul istoric. Prima dată în ultimii 70 de ani când un rege intră în Parlamentul Britanic. Regele Charles al III-lea.

Față de regină avea sentimente puternice și toate de apreciere. Îi tremura ușor vocea când vorbea despre Regină.

Lady Cunningham are un fiu care a fost în corul unei catedrale din preajmă, iar Regina Elisabeta și Prințul Consort Filip au fost ultima dată împreună într-o ieșire publică la acea catedrală.

Lady Cunningham era tristă, dar și mândră că fiul ei a reușit să-i vadă în viață, împreună. Aproape toți britanicii cu care am discutat au astfel de amintiri personale despre Regină.

Am întrebat-o despre Monarhie. A fi sau a nu fi?

A fi, a fost răspunsul sigur și fără echivoc.

Vrea sa se păstreze Monarhia pentru că vrea ca ”politicienii flămânzi de putere” să fie ținuți în frâu. Cere Casei Regale sa fie NON POLITICĂ, să nu-și exprime părerile. Doar să existe.

Chiar în acel moment mi-am aruncat privirea peste mulțime și am văzut, pentru prima dată după 4 zile de stat în Londra, o persoană nemulțumită de Regină, de Monarhie.

„Not my king”

Curiozitatea m-a dus lângă nemulțumită. Era o femeie cu o pălărie de paie pe cap. Avea o cămașă colorată, în carouri, fără vreo urmă de doliu, iar sub cămașă un tricou cu o coroană într-un cerc tăiat. Ținea o pancartă pe care scria NOT MY KING/Nu este regele meu.

Era clar o anti-monarhistă într-o mare de oameni aflați în doliul pentru Regină. Din când în când oamenii intrau în discuții cu ea, dar era lăsată să protesteze. Poliția se făcea că nu o vede, dar sunt sigur că erau cu ochii pe ea. Pentru scurt moment mi-am amintit de rușii care protestează astfel în Moscova. Despre soarta lor v-am mai povestit.

M-am apropiat de protestatară. Nu a vrut să mi se prezinte. A acceptat să-mi spună părerea ei. Nu avea accent britanic. Mi-a recunoscut că a stat mulți ani în Statele Unite.

Susține că Monarhia este un rebut feudal, nu are ce căuta în secolul nostru. Că este și o mare consumatoare de fonduri.

De ce iubesc oamenii monarhia?

Am vrut să aflu despre importanța reginei pentru istorie, iar după un moment de gândire a spus mai înțepat: ”ce, a trăit o viață lungă și atât!”

Dar de ce o iubesc oamenii? De ce sunt mai mulți cei care o iubesc decât cei care o urăsc? Răspunsul doamnei cu pancarta a fost: ”sunt manipulați de propaganda Guvernului!”

Regele a venit, a plecat, oamenii l-au aplaudat pe noul Monarh. Cei doi protestatari anti-monarhie, pentru că între timp a mai apărut un domn, și-au strâns pancartele și au plecat.

Potrivit unor sondaje, aici o să-l citez pe cel făcut de YouGov, 54 la sută dintre britanici consideră că monarhia face bine țării. 13 la sută, că face rău. Restul habar nu au.

Cert este că în Londra totul este Royal. Orice cană o cumperi, orice bancă, orice hotel, toate sunt regale. Iar turiștii care vin aici sunt pur și simplu numeroși. Mulțimea este enormă și cheltuie mult pentru că prețurile de aici sunt pur și simplu imposibile.

Regina este(a fost) peste Casa Regală pe care o reprezenta. Spun asta pentru că este(era) extrem de populară chiar și în rândul celor care nu se consideră monarhiști. O arată sondajele. Ceea ce este extrem de interesant.

Vedem dacă regele Charles al III-lea se ridică la nivelul moștenirii mamei sale.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE