Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO | Regele Charles al III-lea, primul discurs în Parlamentul britanic

Regele Charles al III-lea s-a adresat, luni, Parlamentului britanic. Monarhul a primit condoleanțele din partea Camerei Lorzilor și a Camerei Comunelor. A fost pentru prima dată când Charles a vorbit în fața parlamentarilor britanici, de când a fost proclamat rege.

12/09/2022 , 12:44

Regele Charles al III-lea se adresează Parlamentului britanic

Pentru prima dată de când a devenit monarh, regele Charles al III-lea se adresează parlamentarilor la Westminster Hall. Acesta este însoțit de Regina Consort, Camilla.

Regele spune că este „profund recunoscător” pentru grija deputaților și colegilor după moartea mamei sale, despre care spune că „au cuprins în mod emoționant” ceea ce a însemnat Regina pentru toată lumea.

El spune că Turnul Elizabeth, care găzduiește Big Ben, va marca trecerea progresului regretatei Regine de la Palatul Buckingham la parlament miercuri.

Citând pe Shakespeare, el spune: „Așa cum a spus Shakespeare despre regina Elisabeta anterioară, ea a fost un model pentru toți prinții în viață”. 

El adaugă că mama lui „a dat un exemplu de datorie dezinteresată” ca monarh, jurând că-și va urma exemplul de angajament față de un guvern constituțional.

Marcând sfârșitul procedurilor, în interiorul Westminster Hall se joacă un God Save the King. 

Regele și Regina Consort părăsesc apoi sala, oprindu-se să vorbească cu vorbitorii ambelor case. 

12/09/2022 , 12:44

Președintele Camerei Comunelor se adresează Regelui

Președintele Lindsay Hoyle și-a rostit discursul către Regele și Regina Consort, remarcând durerea personală a monarhului.

„Oricât de adâncă este durerea noastră, știm că a regalității voastre este mai profundă”, spune el, arătându-și „recunoștința din inimă” familiei.

„Nu putem spune nimic în laudele regretatei noastre Regine pe care să nu-l știți deja”, spune el.

12/09/2022 , 12:44

Regele Charles și Camilla au ajuns la Westminster Hall

Familia regală și-a ocupat locul pe tronurile din fața Westminster Hall și ascultă discursul Președintelui Camerei Lorzilor.

Lordul McFall din Alcluith îi aduce un omagiu Reginei, spunând că „umilința și integritatea ei au impus respect”.

El îi laudă „prezența veselă, neîntreruptă și liniștitoare”, spunând că „toți simțim acum un sentiment de pierdere uriașă”.

„Ne amintim angajamentul și bunătatea noastră, umorul, curajul și forța ei”, spune el.

Ce va face Regele Charles al III-lea luni

La Westminster regele este însoțit de regina consoartă Camilla. Și tot în fața parlamentarilor britanici vine șefa executivului Liz Truss.

Mai târziu, luni, vor zbura la Edinburgh, unde vor participa la o ceremonie a cheilor, iar regele va inspecta garda de onoare.

Charles va conduce apoi familia regală la procesiune, în timp ce sicriul Reginei va fi mutat de la Palatul Holyroodhouse la Catedrala St Giles din apropiere, pentru o slujbă de mulțumire.

Publicul va putea să vadă sicriul la catedrală și să își aducă omagiul, începând cu ora 17:00, pentru o perioadă de 24 de ore.

Regele va ține apoi audiențe cu Primul Ministru Nicola Sturgeon și Alison Johnstone, Președintele Parlamentului Scoțian.

Mai târziu, seara, Regele și alți membri ai familiei regale vor organiza un priveghi la catedrală în onoarea Reginei.

Programul complet al funeraliilor

Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, 19 septembrie, la Catedrala Westminster Abbey din Londra. Înaintea procesiunii, sicriul cu trupul Reginei va fi depus timp de patru zile la Westminster Hall, pentru a permite publicului să îi aducă un omagiu, a anunțat Familia Regală a Marii Britanii într-un comunicat oficial.

În după-amiaza zilei de marți, 13 septembrie, sicriul Reginei va fi transportat din Scoția cu aeronavele Royal Air Force de pe aeroportul din Edinburgh, ajungând la RAF Northolt în cursul serii.

Sicriul regretatei suverane va ajunge la Palatul Buckingham și va fi depus în Bow Room. În după-amiaza zilei de miercuri, 14 septembrie, va fi purtat în procesiune pe un afet de tun al Artileriei călare a Regelui de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster, unde Regina va rămâne în Westminster Hall până în dimineața funeraliilor de stat.

Procesiunea va trece prin Queen's Gardens, The Mall, Horse Guards şi Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square şi New Palace Yard. După ce sicriul va ajunge la Westminster Hall, Arhiepiscopul de Canterbury va oficia o scurtă slujbă religioasă, alături de Reverendul Dr. David Hoyle, Decanul de Westminster, la care vor participa Regele şi membri ai Familiei Regale, după care va începe înmormântarea de stat.

În timpul ceremoniei, publicul va avea ocazia să viziteze Westminster Hall pentru a aduce un omagiu Reginei.

În dimineaţa zilei de luni, 19 septembrie, se va încheia perioada de veghe, iar sicriul va fi dus în procesiune de la Palatul Westminster la Westminster Abbey, unde va avea loc serviciul funerar de stat.

După funeraliile de stat, sicriul va fi transportat în procesiune de la Westminster Abbey la Wellington Arch.

De la Wellington Arch, sicriul se va deplasa la Windsor şi, odată ajuns acolo, sicriul de stat se va deplasa în procesiune până la Capela St. George, Castelul Windsor, prin Long Walk. O slujbă de înmormântare va avea loc apoi în Capela St George's.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE