Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care este rolul monarhului pentru identitatea britanică

Participarea la războaie, trecerea prin mai multe crize economice, votarea Brexit-ului, o pandemie care a omorât două sute de mii de oameni – între toate acestea s-a aflat Regina Elisabeta a II-a. Nu de partea intereselor politice, ci de partea celor mulți. Rolul monarhului în identitatea britanică este definitoriu.

”Din punct de vedere istoric, Regina a avut mai degrabă rol în luarea deciziilor politice și numirea prim-miniștrilor la sfatul politicienilor sau în decizii precum prorogarea sau dizolvarea Parlamentului. Dar din 2010, neutralitatea politică a Reginei a fost reglementată prin Legea Parlamentului din 2010, privind mandatul pe termen determinat, care a eliminat prerogativa Reginei de a dizolva Parlamentul, prin stabilirea unor condiții clare în care acest lucru poate avea loc”, spune Lise Butler, profesor de politică britanică modernă.

Menține națiunea unită

Monarhul este cel care deschide oficial sesiunea parlamentară, oferă titluri nobiliare de cavaler sau lord, numește premierul și aprobă proiectele de lege care sunt dezbătute în Casa Lorzilor și Casa Comunelor printr-o procedură numită consimțământul regal sau Royal Assent. Ultimul cuvânt îl are monarhul, dar procesul este doar o formalitate.

”Exprimă ultimul lucrurile acestea, dar nu s-a întamplat în trecutul apropiat sau, cel puțin, nu a răsuflat să se întample să existe un dezacord major care să pună în situația în care monarhia sa exprime un punct de vedere contrar guvernului Majestății Sale”, spune istoricul Bogdan Murgescu.

”Consimțământul regal este important. Monarhul are voie să aibă propriile opinii politice, dar nu i se permite să acționeze în consecință. În linii mari, pur și simplu semnează deciziile luate de politicieni. Așadar, monarhul nu are un rol oficial de luare a deciziilor în procesul politic”, a mai adăugat profesorul Lise Butler.

Între multiplele crize prin care au trecut britanicii, echilibrul și prezența continuă a Reginei au ținut națiunea unită. Iar Monarhul este șeful statului și în alte 14 țări care fac parte din Commonwealth (Comunitatea Națiunilor). A fost o referință pentru alte 14 popoare.

Ce scop mai are monarhia în timpurile moderne

 Istoricii spun că de-a lungul domniei sale, Elisabeta a II-a a fost o regină modernă, dar generațiile tinere din Marea Britanie încep să-și pună întrebări cu privire la scopul monarhiei.

”Am putea vedea mai multe întrebări dacă Marea Britanie dorește să păstreze acest tip de instituție și constituțional vorbind, dacă statul își dorește ca instituția să ocupe un rol central. Și, mai ales, despre resursele care sunt alocate monarhiei, care sunt vaste. (...) Desigur, și alte țări din Commonwealth și-au pus aceste întrebări în ultimii 50 de ani.”, a mai spus Lise Butler.

Pentru moment, rolul monarhiei rămâne unul ceremonial, de multe ori formal, dar nu mai puțin important. Regele este și va rămâne un simbol al Marii Britanii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE