Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traian Băsescu: ”Nu Transnistria, toată Moldova e amenințată de Armata lui Putin”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că toată Republica Moldova este ”amenințată de Armata lui Putin”. Într-un interviu acordat Euronews România, Băsescu, în prezent europarlamentar, a avertizat că președintele rus Vladimir Putin ”poate avea oricând” Transnistria, amintind că, din punct de vedere istoric, ”frontiera României a fost pe Nistru”.

De asemenea, fostul șef de stat nu a ezitat să-l critice în termeni duri pe președintele francez Emmanuel Macron care ”acum un an murea de grija Rusiei și implora Occidentul să nu umilească Rusia”.

În direct la Euronews România, Traian Băsescu a afirmat că ”este foarte greu de întrevăzut politic o Republica Moldova care intră în Uniunea Europeană cu Transnistria”, în contextul în care republica separatistă ar urma să solicite Moscovei alipirea regiunii la Federaţia Rusă.

Nu Transnistria, toată Moldova e amenințată de Armata lui Putin. Nu putem evita discuția despre toată Moldova, nu să o limităm doar la Transnistria.

Este foarte greu de întrevăzut politic o Republica Moldova care intră în Uniunea Europeană cu Transnistria sau o Republică Moldova care se reunește cu România în acest proces de avans către Uniunea Europeană, deci se reunește cu România, având Transnistria incorporată.

Trebuie să spunem: Transnistria nu a fost a noastră. Frontiera României a fost pe Nistru și nu dincolo de Nistru”, a explicat Traian Băsescu, la Euronews România.

Traian Băsescu: ”Nu cred că Transnistria este o prioritate pentru Putin în acest moment”

De asemenea, fostul președintele a evidențiat că președintele rus Vladimir Putin ”poate avea oricând” Transnistria.

”Nu cred că Transnistria este o prioritate pentru Putin în acest moment, pentru un lucru foarte simplu: o poate avea oricând. Nu e o prioritate să-și mai bagă un cui în talpă și cu Transnistria.

O șansă ar fi să se poată discuta situația Transnistrei pe vremuri liniștite dacă acestea vor mai veni și eu sper să vină după ce se va termina agresiunea din Ucraina”, a mai precizat europarlamentarul.

Traian Băsescu: ”Susținem Ucraina până la capăt! Care e capătul?”

Mai mult, Băsescu a punctat că liderii occidentali trebuie să se pună de acord ce înseamnă victoria Ucrainei deoarece, în caz contrar, ”vom fi abulici și lipsiți de credibilitate în susținerea noastră”.

”Spunem de victoria, că vom fi alături de Ucraina până la victoria finală, dar nu definim victoria.

Ce înseamnă victoria Ucrainei? Înseamnă că recupereze și Crimeea și Donbas și Lugansk.

Înseamnă să recupereze doar Lugansk-ul și Donbas? Înseamnă să nu mai permită înaintare trupelor Federației Ruse dincolo de actualele aliniamente? Ce înseamnă victoria Ucrainei în acest război cu Federația Rusă?

Până când nu vom îndeplini acest lucru, vom fi abulici și lipsiți de credibilitate în susținerea noastră. Susținem Ucraina până la capăt! Care e capătul?”, a mai menționat Băsescu.

Traian Băsescu, critici dure la adresa lui Emmanuel Macron: ”Acum un an murea de grija Rusiei și implora Occidentul să nu umilească Rusia”

Cât despre afirmațiile președintelui francez Emmanuel Macron care nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, Traian Băsescu a afirmat că liderul francez a ”lansat un subiect inutil”.

”Asta mi se pare că a lansat un subiect inutil. De ce să-l lansezi dacă nu excluzi?

Când o să fii sigur, ești șeful de stat al Franței! Când o să fii sigur ce faci, anunță atunci, nu da ocazia la speculații. Nu excludem, nu acum, dar o să vedem.

Aduceți-vă aminte că același președinte Macron, care evident că are o expertiză extrem de slabă, același președinte acum câteva luni sau acum un an murea de grija Rusiei și implora Occidentul să nu umilească Rusia, făcând-o să piardă militar Donbas, Lugansk.

Aduceți-vă aminte de acest lucru: Macron cerea lumii occidentale să nu umilească Rusia, iar acum vine și spune că se gândește, dar nu e sigur, că ar trebui să trimitem trupe occidentale în Ucraina”, a mai afirmat europarlamentarul român.

Băsescu: ”Noi, occidentalii, trebuie să definim ce vrem să se întâmple în Ucraina”

”Sigur, Ucraina este un element cheie, dar ce avem de făcut imediat este să definim în primul rând, noi, occidentalii, pentru că nu poți să lași pe mâna lui Zelenski treaba asta.

Noi, occidentalii, trebuie să definim ce vrem să se întâmple în Ucraina. Vrem să eliberăm toată? Vrem să o eliberăm toată fără Crimeea? Vrem să o consolidăm în spațiul controlat actualmente de Armata ucraineană?

Trebuie să știm ce vrem. După ce știm ce vrem, putem să ne asumăm și resursele de care este nevoie ca să împiedicăm un dezastru în Ucraina, dar hai să definim întâi ce obiectiv avem în Ucraina.

Știm toți că e vitală pentru securitatea Europei, dar hai să definim ce vrem să se întâmple acolo și care vrem să fie finalul confruntării militare ruso-ucrainene.

Dacă ne asumăm să eliberăm și Crimeea, foarte bine. N-aș avea curaj să mă implic într-o asemenea aventură, dar oamenii politici din ziua de azi poate sunt mai curajoși decât mine”, a concluzionat Băsescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE