Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Alegerile prezidențiale, pe 15 și 29 septembrie. Coaliția s-a înțeles asupra datelor celor două tururi

UPDATE: Românii își vor alege președintele în luna septembrie a acestui an. Potrivit surselor Euronews, cele două tururi vor avea loc pe 15 și pe 29 septembrie.


Știrea inițială: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, săptămâna trecută, că sunt luate în calcul trei variante de date pentru alegerile prezidențiale din luna septembrie.

”Avem trei variante pentru alegerile prezidențiale 1-15, 8-22, 15-29. De ce se decalează? Nu văd nimic neobișnuit. Am făcut și cu Nicolae Ciucă la fel. Am lucrat 3 luni împreună înainte sa preiau mandatul de premier. Alegerile parlamentare le vom avea în decembrie”, a declarat Marcel Ciolacu.

În prezent, strategia comună a coaliției PSD – PNL include și alegeri europarlamentare comasate cu cele locale pe 9 iunie, precum și liste comune la alegerile.

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția PSD-PNL a stabilit calendarul alegerilor din România în 2024:

  • 9 iunie – alegeri europarlamentare și locale;
  • septembrie – alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie – alegeri parlamentare.

Alegerile prezidențiale, devansate

În pline negocieri despre comasarea alegerilor, liderii coaliției urmează să ia în calcul și alt scenariu, unul propus de UDMR. Proiectul prevede ca alegerile prezidențiale să se desfășoare cu maximum 90 de zile înainte ca mandatul actualului șef de stat să se termine. În aceste condiții, primul tur al prezidențialelor ar putea să se desfășoare în septembrie, când s-ar comasa cu alegerile locale.

Iar întrebarea care se pune este de ce ar fi utilă o asemenea variantă în condițiile în care pare că liderii au bătut deja palma pentru a comasa localele cu europarlamentarele în 9 iunie.

Comasare alegeri locale cu prezidențiale, noul scenariu al coaliției

Marius Vulpe, jurnalist Euronews: "Acesta era scenariul inițial, iar acest proiect de lege inițiat de UDMR servea acestui scop, să se vină cu o modificare legislativă în așa fel încât să se poată, legal și constituțional, comasa alegerile generale cu unul dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale. Inițial, se prefera această comasare cu turul 1.

Această variantă, în momentul de față, a căzut, dar pe de altă parte, s-a analizat și posibilitatea devansării scrutinului pentru prezidențiale mai devreme decât este prevăzut în lege în momentul de față. Adică să avem poate chiar alegeri prezidențiale în luna septembrie. Este o variantă de lucru care a fost discutată în interiorul ședinței de coaliție de astăzi și, potrivit surselor noastre, acest proiect ar putea servi acestui scop.

Asta pentru că, în cazul în care se obține un rezultat bun la alegerile din 9 iunie, actuala coaliție încearcă să se folosească de o eventuală victorie, prin aceatsă comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare ca să folosească cumva efectul psihologic al acestei victorii tranșând și cursa pentru prezidențiale mult mai devreme.

Dar pentru a tranșa această probleme trebuie, în același timp, ca liderii coaliției să ajungă și la un acord dacă se merge pe o candidatură unică, sau separat. Acest lucru, în momentul de față, nu a fost discutat și totul depinde de rezultatul europarlamentarelor din 9 iunie. Până atunci, cele două părți susțin că vor avea candidat propriu pentru alegerile prezidențiale, dar nimic nu este exclus, în condițiile în care am văzut cum, în ultima vreme, cum toate aceste scenarii analizate au picat rând pe rând pentru ca să se ajungă la ceea de au pornit inițial, doar comasarea localelor cu europarlamentarelor."

Între timp, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au mers la Palatul Cotroceni, pentru a avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis cu privire la comasare parțială a alegerilor europarlamentare cu cele locale în data de 9 iunie.

  • Miercuri, la ora 19, liderii coaliției ar urma să anunțe un calendar al celor patru runde de alegeri din 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE