Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri comasate în iunie pentru europarlamentare și locale. Nicolae Ciucă: E necesar să facem un mic sacrificiu de orgolii

PSD și PNL au ajuns la un acord privind comasarea alegerilor, după mai bine de o lună de negocieri. Astfel, în 9 iunie avem, atât alegeri locale, cât și europarlamentare. Iar social-democrații și liberalii vor avea liste comune la scrutinul pentru Parlamentul European.

Coaliția PSD a stabilit aproape în întregime calendarul alegerilor din România în 2024: alegerile prezidențale vor avea loc în septembrie (există trei variante pentru cele două tururi de scrutin), iar alegerile parlamentare vor fi organizat în luna decembrie.

21/02/2024 , 19:12

Marcel Ciolacu: Am dovedit că putem lua decizii în momente dificile ale României

”Știm cu toții istoricul acestei coaliții de guvernare. La un moment dat România se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nicio reținere de a mă angaja în acest proiect politic.

O putere politică trebuie să-și asume lucruri în momente dificile și să facă mai puține calcule electorale. Aceasta este marea diferență între a fi om politic și a fi om de stat. Am dovedit că putem lua decizii în momente dificile ale României.

Doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe politie nu se pot angaja singure în această bătălie. Este vorba de drumul României în viitor.

Avem obiectivul de a intra cu drepturi depline în Schengen, iar în 2026 să fim membru OECD.

Cred că în acestă perioadă cele două partide pot creiona un proiect de țară. Și față de ce decid românii, să ne strângem în coaliție pe 10 iunie pentru a lua deciziile pentru perioada următoare.”, a adăugat Marcel Ciolacu.

21/02/2024 , 19:04

Nicolae Ciucă, după decizia de comasare a alegerilor: La alegerile locale mergem cu candidați separați

”Suntem în fața dumneavoastră în această seară pentru a prezenta decizia finală a coaliției referitor la modul în care se vor desfășura alegerile europarlamentare și locale și anume decizia coaliției de a se comasa. Decizia a urmat în urma unui proces prin care noi ne-am consultat cu partidul.

Dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar pentru alegerile europarlamentare să meargă cu o listă comună.

Decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare, ține coint de interesul cetățenilor. Din discuțiile pe care le-am avut românii își doresc stabilitate. E necesar ca în anumite momente partidele să dea dovadă de un mic sacrificiu de orgolii.

România a reușit să realizeze datorită stabilității atracția interesului investitorilor străini. Este pentru prima dată când pe timpul acestei guvernări România are o creștere economică bazată pe investiții.

Considerăm că prin această asumare responsabilă, în această perioadă nu ne putem permite să fragilizăm ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice.

La Sinaia, pe baza evaluărilor de la vremea respectivă am anunțat că vom merge la alegeri prin noi înșine. Connsiderăm că e motto-ul care înseamnă unitate și îndemn la asumare și responsabilitate. Ceea ce am făcut noi aici a fost o mișcare tactică.

În acest moment nu am ajuns să discutăm în detaliu (n.red. despre candidați comuni la alegerile locale) Și dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare. Ne interesează care e profilul candidatului în percepția alegătorilor.”, a declarat Nicolae Ciucă.

21/02/2024 , 14:38

Nouă ședință a coaliției după discuțiile de la Cotroceni. Calculele pentru devansarea alegerilor prezidențiale

La ora 15 va avea loc o nouă ședință a coaliției, după ce liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, s-au deplasat la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis despre calendarul alegerilor.

Cert este că în data de 9 iunie, vom avea o comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare și, cel mai probabil, o listă comună de candidați pentru Parlamentul European. Lista comună ridică, însă, unele complicații.

Cele două tabere trebuie să găsească un candidat cap de listă. Surse politice au precizat pentru Euronews România că Ramona Chiriac, reprezentanta Comisiei Europene la București, ar fi refuzat această propunere. Astăzi s-ar fi analizat și alte variante de nume, dar nu s-a ajuns la o decizie.

După ce se va decide cine va deschide această listă, urmează câte un reprezentant PSD și PNL, după metoda ”fermoar, alternativ”, pentru doar primele 10 locuri, susțin surse din cadrul coaliției.

La final, dacă le calculele lor se va ajunge la obținerea a 20-21 de mandate, PNL să aibă în jur de opt mandate, iar PSD în jur de 12 mandate, prin redistribuire.

De asemenea, s-ar putea să se tranșeze și problema unor candidaturi comune la alegerile locale în orașele-reședință de județ care în momentul de față au administrații USR.

Alegerile prezidențiale ar putea avea loc în septembrie

În schimb, există o discuție și referitoare la problema viitoarelor alegeri. Știm cert că alegerile parlamentare vor fi în data de 8 decembrie. Astfel s-a renunțat la scenariul dublei comasări, cu alegerile prezidențiale.

Data alegerilor prezidențiale nu este, deocamdată, cunoscută. În interiorul coaliției au existat discuții referitoare la o posibilă mutare a alegerilor, devansarea acestora pentru luna septembrie sau octombrie.

Inițial, se făcuse un calcul pentru o comasare dublă - alegeri prezidențiale, turul unu cu alegeri generale. Este nevoie de modificarea legislației privind organizarea alegerilor prezidențiale. A fost depus un proiect de lege de către UDMR încă de la sfârșitul anului trecut, prin care se propune ca alegerile prezidențiale să aibă loc în termen de 90 de zile, nu doar 30 de zile, cum este în prezent, înainte de expirarea mandatului actualului șef de stat.

Surse politice au precizat că s-a luat în considerare ca acest proiect să fie rapid adoptat în Parlament pentru a avea alegeri prezidențiale, turul unu, posibil în a doua jumătate a lunii septembrie, iar turul doi posibil în luna octombrie.

Premierul Marcel Ciolacu încearcă să prevină o eroare a imaginii sale în cazul în care va candida separat sau va fi candidat comun la prezidențiale.

Klaus Iohannis ar viza un post la nivelul UE

După alegerile europarlamentare din 9 iunie, încep negocieri dure pentru posturile cheie din Uniunea Europeană, funcția de președinte al Comisiei Europene, de președinte al Consiliului European și cele de comisari.

În această privință, președintele Klaus Iohannis își dorește să își dorește să depună o candidatură pentru una dintre aceste funcții. Dacă reușește în urma negocierilor să obțină o astfel de funcție în Comisia Europeană ca președinte sau vicepreședinte, atunci este posibil să asistăm și la o scurtarea în ultimele două luni ale mandatului de cinci ani.

Astfel, ar putea fi posibilă devansarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie sau octombrie, în funcție de deznodământul acestor negocieri.

21/02/2024 , 11:35

Surse: Alegerile prezidențiale ar putea fi devansate

Potrivit unor surse politice, liderii coaliției ar putea discuta despre proiectul UDMR, care prevede ca alegerile prezidențiale să se desfășoare cu maximum 90 de zile înainte ca mandatul actualului șef de stat să se termine. Acest lucru înseamnă că am putea avea alegeri prezidențiale în luna septembrie.

21/02/2024 , 11:13

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Iohannis la Palatul Cotroceni

Liderii coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sunt în momentul de față la Palatul Cotroceni pentru a avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis cu privire la ce au decis astăzi: o comasare parțială a alegerilor europarlamentare cu cele locale în data de 9 iunie.

Surse politice au declarat pentru Euronews România că va exista o listă comună de candidați PSD-PNL la acest tur de scrutin. Deocamdată, nu există informații despre o eventuală împărțire.

21/02/2024 , 11:02

Rareș Bogdan (PNL): Declarații la ora 19 despre calendarul alegerilor

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a anunțat că Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Nicolae Ciucă, președintele PNL, vor anunța, miercuri, la ora 19, decizia privind calendarul alegerilor și eventuala comasare a alegerilor.

”Am convenit cu toții să mergem în fața partidelor noastre pentru a discuta atât principiile, cât și un proiect important. Președinții celor două partide din coaliție la ora 19 vor sta de vorbă cu dumneavoastră și vor răspunde la toate întrebările.

Cel mai important pentru noi, pentru români și pentru Europa este continuarea guvernării într-un mod coerent, asumat într-un mod care să aducă bunăstare și stabilitate românilor”, a declarat Rareș Bogdan.

De asemenea, europarlamentarul PSD Mihai Tudose a precizat că, potrivit unei cercetări sociologice, peste 60% dintre români își doresc comasare alegerilor.

”Mai mult de 60% dintre români doresc comasarea și o majoritate chiar mai mare doresc o continuare a guvernării, o stabilitate și o coerență în guvernare.

Lumea s-a săturat de schimbări bruște, de Guvern, de politică internă și externă.

Decizia celor partide a fost ca astăzi la ora 16 să avem structuri de conducere simultan, să vedem ce spun partidele noastre, colegii noștri despre strategia pe care noi am convenit să o propunem.

Vom avea o coaliție imediat după aceste întâlniri de la ora 16, iar la ora 19 veți avea în față pe cei doi președinți ai celor partide”, a anunțat Mihai Tudose.

Şedinţă la Palatul Victoria pentru stabilirea calendarului alegerilor

O primă ședință a coaliției privind stabilirea calendarului alegerilor și a unei eventuale comasări a avut loc, miercuri dimineață, la Palatul Victoria.

Alături de premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, la discuții au participat liderii social-democrați Sorin Grindeanu, Paul Stănescu și Alfred Simonis.

Tabăra liberală a fost reprezentată de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi alţi lideri ai partidului - Lucian Bode, Rareş Bogdan şi Gheorghe Flutur, potrivit Agerpres.

Tot miercuri este programată și şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL pentru ora 16,00, la Parlament, iar după-amiază ar putea să aibă loc şi şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD. 

Discuții despre o listă comună PSD - PNL și locuri alocate alternativ

Marius Vulpe, jurnalist Euronews: "În ceea ce privește problema organizării alegerilor, lucrurile sunt destul de clare. Dacă ajung astăzi la înțelegere pe comasarea localelor cu europarlamentarele, mai rămâne de tranșat problema modului de împărțire a candidaturilor eligibile pe această listă comună.

Potrivit surselor noastre, cap de listă ar putea fi o persoană independentă fără carnet de partid, iar după aceea, locurile următoare să fie alocate pe metoda fermoar, alternativ, câte un candidat din fiecare partid, până la locul 17, urmând ca locurile pe care le poate obține Coaliția pe redistribuire să fie luate de PSD. Asta ar însemna 7, 8 mandate pentru PNL, cel puțin 10, 11 pentru PSD.

Trecând însă peste aceste calcule făcute pe hârtie de liderii Coaliție, există și câteva complicații. Primarii nu știu cum să facă campanie simultan, adică și pentru a obține un nou mandat, acolo unde probabil se vor război cu adversari (din PSD sau PNL) și, în același timp, ei trebuie să susțină și să îndemne electoratul local să voteze lista comună PSD-PNL.

Și nu este singura problemă, pentru că, potrivit propriilor estimări, mai ales electoratul din marile orașe ar putea să sancționeze la urne această coabitare și să-și îndrepte votul către alte partide. Trecând însă peste aceste cmplicații, ei și-au făcut calculul ca, după 9 iunie, în cazul în care vor reuși să obțină peste 50% din suifragii, să continue discuțiile atât pe problema comasării alegerilor prezidențiale cu parlamentare, dar și pe problema unor eventuale liste comune la alegerile generale și să tranșeze problema candidatului unic la prezidențiale."

20/02/2024 , 14:43

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că vrea să anunțe miercuri ”tot calendarul de alegeri”.

”Ce vă spun cu certitudine și asta vă spun ca prim-ministru al României. Eu doresc să anunț mâine tot calendarul de alegeri. Sunt ferm convins că atât eu, cât și președintele Nicolae Ciucă vă vom răspunde la aceste întrebări. Este incorect ca în timpul unor negocieri şi unor discuţii eu să vă spun cum se va face.

Eu vreau să iau, împreună cu preşedintele Nicolae Ciucă, cea mai bună decizie în ceea ce priveşte românii, viitorul României şi stabilitatea României”, a precizat Marcel Ciolacu.

Ciolacu: ”Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România”

Liderul social-democrat a explicat că între PSD și PNL există ”o negociere pe funcții”.

”Să vedem care este propunerea finală. Este o negociere pe funcții. Sunt două programe de armonizat deoarece categoric vom veni cu un program.

Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România care există în acest moment și trebuie să recunoaștem acest lucru și vom vedea și percepția românilor”, a mai spus Ciolacu.

Întrebat ce implică armonizarea programelor, Marcel Ciolacu a afirmat că ”asta înseamnă că una dintre soluții este o alianță electorală sau o alianță politică”.

19/02/2024 , 13:14

PSD și PNL ar putea relua miercuri negocierile pentru comasarea alegerilor

Ședința coaliției de guvernare pe tema comasării alegerilor a fost amânată. Liderii PNL și PSD ar fi trebuit să poarte, duminică seara, a patra rundă de negocieri.

Liderii coaliției s-au întâlnit duminică seara, însă nu s-au pus de acord asupra comasării alegerilor, au declarat surse politice pentru Euronews România. Liberalii nu vor să vorbească decât despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, cu posibilitatea să existe liste comune pentru scrutinul european. În schimb, social-democrații nu vor să audă de această variantă.

Din acest motiv, discuțiile privind comasarea alegerilor sunt blocate, până miercuri când ar putea fi reluate negocierile.

De altfel, surse politice din interiorul PNL au confirmat că au existat întâlniri separate în interiorul fiecărui partid din coaliție.

”Cei doi președinți au discutat telefonic în cursul zilei de duminică. Momentan se lucrează pe scenarii, nu s-a stabilit nimic. Nu s-a discutat despre candidat comun.

Miercuri rămâne să aibă loc ședința Coaliției. Fiecare partid verifică la nivel tehnic elemente de legislație”, au precizat surse liberale, pentru Euronews România.

De asemenea, sursele politice mai precizează că Marcel Ciolacu se confruntă cu probleme în interiorul PSD, în condițiile în care tabăra Vasile Dîncu - Gabriela Firea - Paul Stănescu s-ar opune comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale.

În cazul în care Ciolacu pune capăt discuțiilor din interiorul PSD, atunci s-ar putea contura varianta comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, precum și cea a listelor comune de candidați pentru Parlamentul European, au mai precizat sursele citate.

18/02/2024 , 16:07

Coaliția a decis azi: fără ședință pe tema comasării alegerilor

Negocierile vor fi reluate, cel mai probabil, miercuri seară, când liderul PNL, Nicolae Ciucă, se va întoarce dintr-o vizită externă la Madrid.

Social democrații au fost cei care au cerut anularea ședinței, chiar pe ultima sută de metri. Potrivit unor surse din interiorul Coaliției, tot ei s-au arătat nemulțumiți de faptul că liberalii susțineau că există un acord referitor la problema comasării alegerilor, nu și unul legat de un candidat unic la prezidențiale. Acest lucru i-a nemulțumit pe cei din PSD, care au luat această hotărâre de amânare a discuției finale despre comasare.

Totodată, sunt șanse foarte mici ca această comasare să mai aibă loc în aceste condiții, pentru că există un calendar procedural, și mai sunt doar câteva zile pe care Coaliția le mai are la dispoziție ca să ajungă la o înțelegere, altfel trebuie demarată procedura alegerilor europarlamentare, în primul rând.

Și, chiar dacă se va decide să fie respectat actualul cadru legal al organizării alegerilor, PSD și PNL mai au și aici lucruri de lămurit. Ciolacu spunea acum câteva zile că își dorește ca alegerile parlamentare să aibă loc între cele două tururi ale prezidențialelor, în timp ce liberalii susțin că varianta asta este neconstituțională și că cel mai bine ar fi ca alegerile parlamentare să fie organizate în data de 8 decembrie.

Știrea inițială:

Comasarea alegerilor, runda a patra: PSD și PNL, din nou la negocieri

Liderii PNL și PSD se întâlnesc în această seară la Guvern pentru o nouă rundă de negocieri pe tema comasării alegerilor. Este a patra întâlnire care are ca dezbatere subiectul. La ultima reuniune, negocierile s-au blocat la discuția despre candidatul comun pentru președinția țării.

Surse din interiorul Coaliției creditează cu șanse mici posibilitatea ajungerii la o înțelegere referitor la problema comasării: fie una a alegerilor locale cu europarlamentare, așa cum își doresc liberalii pentru a-și mobiliza propriii primari, fie comasare dublă - inclusiv turul II al alegerilor prezidențiale comasate cu alegerile generale, așa cum vor cei de la PSD.

Atât că problema constă într-o altă pretenție a social democraților, aceea a unui candidat unic, de preferință, social democrat, la Palatul Cotroceni. E o variantă care se lovește de opoziția liberalilor, evident, pentru că și ei și-au făcut propriile estimări, iar o astfel de strategie echivalează - susțin surse din interiorul PNL - cu sinuciderea politică a acestui partid, asta pentru că electoratul de dreapta ar putea să-i sancționeze pentru acest gest, iar voturile lor să se ducă la alte formațiuni de pe șicherul politic românesc la scrutinele din acest an.

Drept urmare, liberalii vor pune pe masă perspectiva unor liste comune la alegerile europarlamentare, ca un test pentru electoratul român pentru a vedea dacă acesta este sau nu de acord cu posibilitatea unor candidaturi comune PSD-PNL la nivel național și, în funcție de rezultat, dacă în data de 9 iunie cele două partide reușesc să obțină minimum 18 mandate din totalul de 33, ceea ce echivalează cu peste 50% din voturi, atunci, liberalii susțin că se poate discuta în viitor și de posibilitatea altor candidaturi comune, atât la alegerile parlamentare, cât și la cele prezidențiale. Asta deși, în cazul alegerilor prezidențiale, surse din conducerea PNL susțin că Nicolae Ciucă - comparativ cu Marcel Ciolacu -, dacă ar intra în turul II, are cele mai mari șanse să câștige un mandat de cinci ani la Palatul Cotroceni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE