Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis vrea ca posturile cheie din UE să fie ocupate și de politicieni din Europa de Est. ”Aceste lucruri nu trebuie neglijate”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că ar fi ”inadmisibil” ca niciun post-cheie de la nivelul Uniunii Europene să nu fie ocupat de către oficiali din Europa de Est. Șeful statului a punctat că nu este momentul să facă ”speculații”, în condițiile în care a fost întrebat dacă ia în calcul o carieră la nivel european după încheierea mandatului la Palatul Cotroceni.

De asemenea, Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a punctat că ”este important pentru legitimitatea Uniunii ca fiecare să se simtă reprezentat”.

Klaus Iohannis a explicat că se vor discuta toate aceste poziții, după alegerile europene

”Nu este momentul să fac speculații. Sunt președintele României, sunt membru în Consiliul European. După alegerile europene se vor discuta toate aceste poziții.

După părerea mea, ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea de Est. Cred că în 2019 s-a greșit. Toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente din vechea Europă”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis: ”Foarte mulți est-europeni ce consideră puțin lăsați de o parte”

”Este unul dintre motivele pentru care foarte mulți est-europeni ce consideră puțin lăsați de o parte. Este o eroare și sper ca de data aceasta, această eroare să nu se mai producă. Ar fi bine pentru Uniune ca alegerea pentru leadership să se facă și ținând cont de criteriul regional.

Este bine să avem persoane din vechea Europă, din Est. Este bine să fie din Nord, din Sud. Aceste lucruri nu trebuie neglijate fiindcă ele ar adânci niște falii care, preferăm noi, să fie închise”, a precizat Iohannis.

La rândul ei, Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a afirmat că ”este important ca oamenii să voteze”, iar apoi ”trebuie reflectat atunci când posturile sunt deschise”.

”Cred că este important pentru legitimitatea Uniunii ca fiecare să se simtă reprezentat (...) Trebuie reflectat atunci când posturile sunt deschise. Acest lucru se va întâmpla după alegeri. Este important ca oamenii să voteze”, a afirmat Roberta Metsola.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE