Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Iohannis nu s-ar opune comasării: ”Patru rânduri de alegeri este foarte mult”

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este ”împotriva unor comasări de alegeri”, deoarece consideră că ”patru rânduri de alegeri este foarte mult”. De asemenea, șeful statului a cerut Guvernului să identifice soluțiile pentru ca acest demers să respecte Constituția.

Aflat la Strasbourg, Klaus Iohannis a afirmat că este nevoie de o ”metodă de a reduce numărul de scrutine”.

”Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru rânduri de alegeri este foarte mult. Care cu care se pot comasa în mod legal, corect și constituțional va elucida Guvernul și coaliția de guvernare.

Nu sunt împotriva unor comasări de alegeri dacă se va face bine, dacă se organizează din timp și se anunță. Este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis: ”Este o distanță prea mare între cetățeanul european și clasa politică”

De asemenea, președintele României a precizat că este nevoie de eforturi pentru a crește ”iarăși încrederea cetățenilor în ceea ce face Uniunea”.

”Este o distanță prea mare între cetățeanul european și clasa politică europeană. Trebuie să ne reapropiem. Trebuie să ne venim cu soluții pe termen mediu și lung și să discutăm aceste soluții cu cei care sunt vizați de ele.

Deciziile referitoare la Politica agricolă comună s-au luat în 2020. Suntem în 2024. Oare de ce a fost nevoie să avem după patru ani proteste masive ale fermierilor în toată UE ca să ne dăm seama că unele concepte trebuie rediscutate?

Este doar un exemplu că uneori suntem prea departe de interesele oamenilor pe care până la urmă vrem să-i ajutăm să-și facă treaba. Funcționarea Uniunii în interior trebuie să devină mai eficientă”, a mai precizat Iohannis.

Iohannis sprijină aderarea Republicii Moldova la UE. ”Uniunea trebuie să se extindă”

”Uniunea trebuie să se extindă. Este nevoie să includem Moldova, Ucraina, Balcanii de Vest. Ei vor să fie parte din Uniune. Ei vor să fie cu noi”, a concluzionat Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE