Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care ar putea fi calendarul alegerilor dacă nu va avea loc nicio comasare. Senator PSD: „E deja creionat, nu e niciun secret”

Calendarul alegerilor 2024 este deja creionat, a declarat senatorul PSD, Florian Bodog, la Euronews România. Iată când ar putea să aibă loc alegerile în 2024, în cazul în care nici discuția de vineri despre comasare nu va aduce nicio schimbare.

Care ar putea fi calendarul alegerilor 2024 dacă nu va avea loc nicio comasare

Senator PSD: Calendarul alegerilor este creionat, nu e niciun secret

Discuțiile despre comasarea alegerilor, unul dintre cele mai intens dezbătute subiecte din ultima perioadă, ar urma să fie reluate vineri, după ce, luni seara, liderii coaliției de guvernare nu au ajuns la un acord. Cu toate acestea, șansele să fie luată o decizie în acest sens nu sunt mari, crede Florin Bodog. Senatorul PSD a vorbit și despre un posibil calendar convenit al alegerilor de anul acesta.

Florian Bodog, senator PSD: „Există în momentul de față un calendar al alegerilor. Calendar care poate fi respectat. Eu nu cred că discuția de vineri va aduce mari schimbări. Cred că cea mai simplă variantă este să mergem pe actuala legislație în vigoare, care prevede ca europarlamentarele să fie în iunie, localele, în septembrie, prezidențialele, la sfârșit de an și parlamentarele, între cele două tururi ale prezidențialelor. Calendarul este oarecum simplu, este creionat, nu e niciun secret”.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc între 6-9 iunie 2024. Procedural, alegerile locale ar trebui organizate pe 29 septembrie 2024, iar noii aleși locali trebuie validați în funcție în termen de 20 de zile de la data alegerii în funcție. Alegerile locale din 2020 s-au ținut în 27 septembrie, prin urmare mandatul aleșilor locali expiră în 2024 pe 5 octombrie, scrie Hotnews.

Nicolae Ciucă cere coaliției o decizie în cazul comasării alegerilor

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat că liberalii nu au venit cu propunerea de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale, ci „propunerea inițială” a fost ca localele să aibă loc în aceeași zi cu prezidențialele.

De asemenea, fostul premier consideră că subiectul comasării „trebuie încheiat odată ca să ne putem să ne ocupăm de treburile administrative”.

Întrebat dacă există riscul ca PNL să ajungă pe locul trei în preferințele electoratului dacă nu vor fi comasate alegerile alegerile europarlamentare cu cele locale, Nicolae Ciucă a afirmat că „electoratul este cel care decide”.

„Nu ne-a fost și nu este niciodată teamă și nu are de ce să ne fie teamă. Electoratul este cel care decide, motiv pentru care trebuie să venim și să ne prezentăm în fața electoratului cu tot ceea ce am făcut, cu tot ceea ce vom face și la sfârșit electoratul să decidă”, a afirmat Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE