Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comasarea alegerilor ar fi neconstituțională, spune un fost judecător CCR: ”Imaginați-vă că sunteți în cabină cu șapte buletine de vot”

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat, în direct la Euronews România, că o comasare a alegerilor încalcă prevederile Constituției, dar ar genera și confuzie în rândul alegătorilor. În cazul unei comasări, în anul 2024 s-ar organiza cinci tipuri de alegeri într-o singură zi, iar cetățenii ar ajunge în situația în care ar intra în cabină cu șapte buletine de vot diferite. ”Avem 45% din populație analfabeți funcțional. Ce o să facă analfabeți funcțional cu șapte buletine de vot?”, a evidențiat fostul președinte al CCR.

Mai mult, comasarea alegerilor contravine și recomandărilor Comisiei de la Veneția, care se respectă în toată lumea civilizată cu toate că nu sunt obligatorii.

Augustin Zegrean a explicat în direct la Euronews România dacă planul guvernaților de a comasa alegerile poate fi pus în aplicare.

Nu pot comasa alegerile cum ar vrea ei. În forma în care am auzit că vor să o facă - să le facă pe toate în aceeași zi. După aceea au spus că vor dura două zile alegerile - sâmbătă și duminică - și toate odată... Este imposibil pentru că sunt reguli în domeniul ăsta, reguli pe care unii le știu, alții nu le știu.

Cei care le știu le ignoră. Cei care nu le știu, ce-și mai bat capul”, a afirmat Augustin Zegrean, în direct la Euronews România.

Mai mult, fostul președinte al Curții Constiuționale a reamintit că o posibilă comasare a alegerilor încalcă recomandările Comisiei de la Veneția.

”Sunt niște recomandări ale Comisiei de la Veneția. Nu sunt obligatorii, dar în lumea civilizată toată lumea ține cont de ele.

Spun limpede: nu faci mai multe rânduri de alegeri în aceeași zi, să nu ții lumea înainte de alegeri cu tot felul de propuneri și de modificări de legi”, a menționat fostul președinte al CCR.

Augustin Zegrean, despre prelungirea mandatelor aleșilor locali. ”Mandatul nu e din gumă, să tragi de el și să-l lungești”

De asemenea, Zegrean a explicat de ce nu e posibilă comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, prin prelungirea mandatelor aleșilor.

”Cine să le prelungească? Cum să le prelungească? Că doar nu sunt de gumă... Mandatul nu e din gumă, să tragi de el și să-l lungești.

Mandatul e scris în legea sau în Constituție. Mandatul lor este de patru ani. Scrie în Codul Administrației publice locale.

Este o lege specială făcută de aceeași parlamentari care sunt acum la putere.

În Codul Administrativ scrie că durata mandatului este de patru ani și din durata asta decurg multe alte lucruri. Nu e așa simplu. Hai că îi mai lăsăm trei luni pe ăștia. Nu se poate!

De acolo decurg multe alte lucruri și le încurcăm pe toate”, a mai pus fostul președinte al CCR.

Scenariu despre comasarea alegerilor; cinci tipuri într-o zi și șapte buletine de vot în cabină

De asemenea, Zegrean a amintit despre o hotărâre din anul 2012 a judecătorilor Curții Constituționale care au declarat neconstituțională o lege privind comasarea alegerilor.

”Recomandările Comisiei de la Veneția care pot fi găsite în decizia CCR; dar și dacă intră pe site-ul Comisiei de la Veneția.

Scrie acolo că nu e bine că faci în aceeași zi două feluri de alegeri. Trei cu atât mai puțin, patru cu atât mai puțin, cinci deloc. Trebuie să facem cinci într-o zi.

Este alegerea pentru Consiliul Local, pentru primar, președinte de Consiliu Județean, președintele Consiliului Județean dacă se va alege - deja sunt patru buletine de vot.

Mai este buletinul de vot pentru Senat, pentru Camera Deputaților și pentru președinte. În total, sunt șapte buletine de vot.

Imaginați-vă că sunteți în cabina de vot cu șapte buletine de vot. Dumneavoastră știți carte, dar sunt mulți care nu știu.

Avem 45% din populație analfabeți funcțional. Ce o să facă analfabeți funcțional cu șapte buletine de vot?”, a explicat Zegrean.

Potrivit acestuia, Curtea Constituțională va decide în ultimă instanță că nu este posibilă comasarea alegerilor.

”Sunt absolut sigur că nu e bine să le comaseze, pe de altă parte nu cred că o vor face”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE