Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comasarea alegerilor rămâne incertă. Sorin Grindeanu nu crede că modificarea legislativă va fi acceptată de CCR

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu nu crede că o comasare a alegerilor 2024 ar fi acceptată de Curtea Constituțională. Cu toate acestea, ministrul Transporturilor se declară deschis la schimbarea legislativă, atât timp cât aceasta va fi legală.

Comasarea celor patru rânduri de alegeri a fost propusă de PNL, însă nu a primit susținere din partea celorlalte partide.

”În acest moment, eu am semne de întrebare că ar fi constituțional acest lucru, dar nu sunt un specialist în drept constituțional, din contră, nu vreau să mă pronunț din acest punct de vedere. Nu e o decizie luată.

Sigur, în anul 2024 vom avea multe rânduri de alegeri. Europarlamentare, locale, generale şi prezidențiale. Eu cred că la finalul anului 2024 o să fim cam sătui, aşa, de pus ștampile. Și, atunci, orice lucru care ar duce la o anumită simplificare, atâta timp cât se respectă legea, eu cred că este binevenit”, a spus Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu.

Care este miza comasării alegerilor

Miza este una extrem de importantă pentru PNL, singurul care ar fi avantajat de o eventuală comasare a localelor cu parlamentarele, un partid care se află acum în scădere în sondaje, iar liderii PNL cred că prin comasarea celor două rânduri de alegeri ar putea să-și maximizeze scorul electoral, de anul viitor.

De asemenea, liberalii plănuiesc să introducă în parlament un proiect de lege pentru comasarea alegerilor locale cu parlamentarele, care să fie și adoptat până la finalul acestei sesiuni parlamentare, la finalul lunii iunie.

Până acum liberalii s-au lovit de opoziția vehementă a celor de la PSD, care nu ar avea nimic de câștigat din comasarea alegerilor. Un astfel de proiect nu poate fi introdus fără acordul partenerilor de coaliție de la PSD.

Ce schimbări va aduce rotativa guvernamentală

Se discută în coaliție și despre perspectiva rotativei guvernamentale. Nicolae Ciucă, actualul premier, nu știe, încă, ce va face după ce nu va mai fi șef al guvernului. Sunt două variante luate în calcul: să rămână în Guvern pe post de vicepremier sau să se meargă la Senat, în calitate de președinte.

Se iau în calcul și comasări de ministere sau chiar reducerea numărului de portofolii în guvern.

PSD își dorește crearea unui post de ministru delegat în cadrul ministerului Proiectelor Europene, care să  fie un fel de legătură între București și Bruxelles, o persoană care să se ocupe exclusiv de comunicarea și de negocierile care se poartă la nivelul Uniunii Europene.

Social-democrații spun că această rotativă se va face așa cum este prevăzut în protocol, până la finalul lunii mai-începutul lunii iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE