Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când au loc alegerile europarlamentare din 2024. Ambasadorii statelor UE au ales perioada scrutinului

Următoarele alegeri pentru alegerea celor 705 membri ai Parlamentului European vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024. Datele au fost alese provizoriu de ambasadorii din cele 27 de state membre în timpul unei reuniuni de miercuri și vor deveni oficiale săptămâna viitoare, când miniștrii vor valida decizia.

Alegerile au loc o dată la cinci ani, pe parcursul a patru zile, și sunt considerate cel mai mare scrutin transnațional din lume: peste 400 de milioane de alegători cu drept de vot de diferite naționalități sunt chemați să voteze în același timp pentru reprezentanții lor politici în Parlamentul European.

Prezența la vot în mai 2019 a fost de 50,66%

Reînnoirea legislatorilor declanșează, de asemenea, schimbări la nivelul Comisiei Europene și al Consiliului European, ceea ce înseamnă că posturile ocupate în prezent de Ursula von der Leyen și Charles Michel vor fi puse la bătaie.

Von der Leyen nu a confirmat încă dacă intenționează să candideze pentru un al doilea mandat de cinci ani în funcția de președinte al Comisiei Europene, în timp ce lui Michel îi este interzis prin lege să continue la conducerea Consiliului European, deoarece postul este limitat la două mandate consecutive de 2,5 ani fiecare.

Datele de 6-9 iunie au fost alese în mod implicit, deoarece nicio altă opțiune nu a întrunit unanimitatea necesară, a declarat pentru Euronews o sursă diplomatică care are cunoștință de discuții.

Portugalia își exprimase anterior îngrijorarea cu privire la această dată, deoarece ziua sa națională este sărbătorită pe 10 iunie și ar putea diminua prezența la vot.

Alegerile precedente, desfășurate în mai 2019, au avut o prezență generală la vot de 50,66%, în creștere cu opt puncte față de scrutinul din 2014.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE