Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vrei să locuiești în Uniunea Europeană? Noile norme ar putea facilita circulația între țări

Regulile privind rezidența pe termen lung și circulația în interiorul Uniunii Europene ar putea fi mai simple începând de anul viitor.

UE dorește ca, în viitor, rezidenții din afarăsă se poată deplasa mai ușor în interiorul blocului comunitar.

De asemenea, UE își propune să reducă de la cinci la trei ani perioada de timp în care trebuie să locuiți într-un stat membru pentru a obține statutul de rezident pe termen lung.

Parlamentul European a declarat recent că intenționează să facă aceste modificări, dar guvernele vor trebui să fie de acord înainte de a le pune în aplicare.

Cum se obține statutul de rezident pe termen lung în UE?

Tehnic, cetățenii din afara UE pot obține statutul de rezident pe termen lung dacă au locuit legal într-o țară din UE timp de cel puțin cinci ani. Aceștia nu trebuie să fi plecat pentru o perioadă consecutivă mai mare de șase luni sau pentru o perioadă totală de 10 luni pe toată perioada în care au locuit acolo, potrivit Euronews Travel.

De asemenea, trebuie să dovedească faptul că au o asigurare de sănătate, precum și "resurse economice stabile și regulate". Unele țări le cer, de asemenea, celor care solicită rezidență permanentă să demonstreze că s-au integrat în țara în care locuiesc prin susținerea unor teste de cunoștințe lingvistice sau culturale.

Însă majoritatea statelor eliberează doar un permis național, nu unul la nivelul întregii UE - cu excepția cazului în care solicitați în mod expres. Acest lucru poate însemna, de asemenea, că sunt necesare verificări suplimentare.

Ce înseamnă aceste schimbări pentru rezidenții din afara UE?

Anul trecut, Comisia Europeană a propus simplificarea acestor norme. Iar în această săptămână, deputații europeni au declarat că doresc să reducă perioada în care cetățenii din afara UE trebuie să locuiască în blocul comunitar pentru a obține rezidența de la cinci la trei ani.

De asemenea, ei au spus că oamenii ar trebui să poată combina perioadele de timp trăite în diferite state pentru a face totalul și să includă timpul petrecut la studii, în muncă sezonieră sau în protecție temporară (cum ar fi refugiații ucraineni).

Rezidenții pe termen lung din UE ar putea să se mute și în alt stat membru al blocului fără restricții suplimentare de muncă sau verificări suplimentare de integrare. Copiilor aflați în întreținere li s-ar acorda, de asemenea, același statut.

Dar, persoanele care dețin un permis de ședere într-o țară din UE doar din cauza unui program de investiții nu ar trebui să fie eligibile pentru același tratament, au spus deputații europeni.

"În conformitate cu noile norme, titularii statutului de rezident pe termen lung în UE vor putea să se mute într-un al doilea stat membru în scopuri de muncă sau de studiu fără cerințe suplimentare (cum ar fi verificările pieței muncii sau cerințele de integrare)", potrivit unei declarații a Comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European.

Vor fi aprobate modificările?

Deputații europeni și-au exprimat clar poziția, dar acum guvernele UE vor trebui să fie de acord și să negocieze pentru a finaliza modificările legislative.

Se speră ca noua legislație să fie finalizată până în februarie 2024 - înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European.

Dar guvernele ar putea încetini procesul, deoarece propunerea a stârnit controverse în rândul unor grupuri politice care consideră că problemele legate de imigrație ar trebui să fie gestionate la nivel național.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE