Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis vrea comasarea alegerilor: Patru rânduri de alegeri, într-o jumătate de an, foarte greu de gestionat

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, într-o conferință de presă la Bruxelles, că o comasare a alegerilor din România este o soluție bună.

"În ceea ce privește alegerile, eu știu că există o discuție în coaliția de guvernare pentru a găsi soluții. Discuția este legitimă fiindcă patru rânduri de alegeri, într-o jumătate de an, practic din iunie până în decembrie, este foarte greu de gestionat. Și atunci ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea mai puține rânduri de alegeri”, a declarat președintele.

”Nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției”

Klaus Iohannis a mai subliniat că nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției de guvernare.

”Cum va gestiona coaliția aceste chestiuni, vom vedea. Nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției de guvernare pentru astfel de chestiuni. Însă ar fi bine să se ia o decizie cât se poate de repede”, a mai spus Iohannis.

Iohannis, despre rotația președinților

Președintele a fost întrebat, la Bruxelles, și despre ideea lansată privind o coaliție PSD-PNL pentru următorii 10 ani, în care este inclusă și rotația președintelui.

”În ceea ce privește rotația președinților, eu în continuare cred că poziția de președinte nu se joacă la masa verde, ci românii decin cine și cândva fi președintele României”, a spus Iohannis.

PNL vrea comasare, PSD nu vede beneficiul

PSD a cerut, PNL s-a conformat. Conducerea liberală a decis în unanimitate să ducă la capăt negocierile din coaliție pe tema comasării alegerilor. Liberalii sunt, în majoritatea lor, în favoarea scenariului avantajos al comasării localelor cu europarlamentarele. Și au votat în unanimitate pentru începerea discuțiilor în acest sens.

În ciuda acestui vot, social-democrații sunt nemulțumiți. Nu simt că au de câștigat dacă nu se ajunge la un acord politic cu PNL pe toate rundele de alegeri din acest an.

Comasarea alegerilor ar putea duce la un blocaj

Comasarea alegerilor ar duce la scurtarea mandatului aleșilor cu trei luni și ar implica modificarea Codului Administrativ. Avertismentul a fost lansat de Augustin Zegrean, fost judecător al Curții Constituționale, care a analizat în direct la Euronews România scenariul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Augustin Zegrean, fost judecător CCR: ”Dacă această comasare întrunește aceste trei condiții, nu au decât să o facă. Dar există și alte probleme care trebuie rezolvate până atunci, pentru că, după Codul Administrativ, (...) mandatul aleșilor locali este de patru ani.

Acest cod spune că acest mandat poate fi prelungit în stare de război, de criză deosebită, dar nicăieri nu se vorbește despre scurtarea duratei mandatului.

Ori dacă alegerile vor avea loc în 9 iunie, aleșii locali actuali vor pierde trei luni din mandatul lor și nu știu dacă o să le convină”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE