Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comasarea alegerilor ar putea duce la un blocaj. Fost judecător CCR: Ar fi trei luni în care administrația nu va mai avea primari și președinți de CJ

Comasarea alegerilor ar duce la scurtarea mandatului aleșilor cu trei luni și ar implica modificarea Codului Administrativ. Avertismentul a fost lansat de Augustin Zegrean, fost judecător al Curții Constituționale, care a analizat în direct la Euronews România scenariul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare.

În direct la Euronews România, Augustin Zegrean a explicat că în Constituție ”despre alegeri se vorbește foarte puțin; se spune că trebuie să fie libere, periodice și corecte”

Augustin Zegrean, fost judecător CCR: ”Dacă această comasare întrunește aceste trei condiții, nu au decât să o facă. Dar există și alte probleme care trebuie rezolvate până atunci, pentru că, după Codul Administrativ, (...) mandatul aleșilor locali este de patru ani.

Acest cod spune că acest mandat poate fi prelungit în stare de război, de criză deosebită, dar nicăieri nu se vorbește despre scurtarea duratei mandatului.

Ori dacă alegerile vor avea loc în 9 iunie, aleșii locali actuali vor pierde trei luni din mandatul lor și nu știu dacă o să le convină”.

Augustin Zegrean explică ce modificări legislative trebuie aplicate pentru comasarea alegerilor

Augustin Zegrean a afirmat că ar putea apărea o situație neobișnuită în cazul în care alegerile locale ar fi organizate în iunie odată cu europarlamentarele.

Augustin Zegrean, fost judecător CCR: ”Ar fi o perioadă de trei luni în care administrația publică locală nu va mai avea nici primari, nici consilieri, nici președinți de CJ, pentru că cei care vor pierde alegerile în iunie nu se vor mai interesa de conducerea localităților, comunelor.

Ceilalți care vor fi aleși nu vor putea să intre în mandat. Dacă nu modifică durata mandatului, trebuie să rezolve această problemă.

Plus, niște probleme în legea electorală privind alegerile locale - în cât timp se constituie Consiliul Local, în cât timp trebuie să depună primarul și consilierii jurământul.

Pe astea nu le mai avem. Dacă se fac mai repede alegerile, nu putem să începem la toamnă validarea, dar nici nu putem să le începem în 9 iunie validarea mandatelor pentru că cei care sunt astăzi în funcție nu își vor pierde mandatul decât în septembrie”.

Comasarea alegerilor, subiect disputat în coaliție

PSD a cerut, PNL s-a conformat. Conducerea liberală a decis în unanimitate să ducă la capăt negocierile din coaliție pe tema comasării alegerilor. Liberalii sunt, în majoritatea lor, în favoarea scenariului avantajos al comasării localelor cu europarlamentarele. Și au votat în unanimitate pentru începerea discuțiilor în acest sens. În ciuda acestui vot, social-democrații sunt nemulțumiți. Nu simt că au de câștigat dacă nu se ajunge la un acord politic cu PNL pe toate rundele de alegeri din acest an.

Pentru a-și maximiza scorul în alegeri, PNL vrea ca unele alegeri să fie organizate la pachet, de preferat europene cu localele sau alegerile locale cu cele prezidențiale. Prin comasarea acestor alegeri, liderii PNL mizează pe o mobilizare la maximum a primarilor și, automat, o prezență mai mare la urne care ar reduce astfel și procentele partidelor extremiste.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: ”Conducerea executivă a PNL a fost mandatată de Biroul Politic Național să negocieze în interiorul coaliției pe marginea acestui demers.

Ca o variantă posibilă și benefică comasarea alegerilor europarlamentare cu locale, dar există și celelalte variante în analiză. Noi trebuie să identificăm care este cea mai bună soluție pentru consolidarea democrației”

Marcel Ciolacu, președintele PSD: ”Cu certitudine, pe 9 iunie, vor fi alegeri europarlamentare. Nu am luat o decizie în interiorul partidului și plus că nu putem să o luăm singuri. Cu toate că alți colegi de coaliție nu cunosc acest detaliu și această comasare, de aceea am stabilit cu toți colegii parlamentari: nu vor vota nicio modificare legislativă în acest moment, în ceea ce privește comasarea alegerilor”

Cu ochii la aceleași sondaje de opinie care arată că PNL ar obține cel mult 20 la sută din voturi, PSD , plasat mult mai bine, profită de situație și pune conditii greu de acceptat sau aduce pe masă scenarii noi care să îngreuneze decizia finală.

Cu atat mai mult cu cât, în orice varianta, PSD vrea să fie primul care dă tonul.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD: ”Cred că trebuie vorbit de la un capăt la altul despre toate tipurile de alegeri pe care le avem anul acesta. Asumat, așteptăm din partea colegilor de la PNL să vină să ne spună ce propuneri au.

Poate să fie și acest scenariu. O parte a Coaliției să dea candidatul, să fie un candidat comun la funcția de președinte, să fie, de exemplu, un candidat comun la funcția de primar al municipiului Timișoara”

Reporter: Cum vedeți ideea de rocadă la alegerile prezidențiale, după modelul aplicat anul trecut în cazul rotației premierilor?

Marcel Ciolacu, președintele PSD: ”O idee foarte bună! Dar să fie pe mandat complet, că totuși, nu ne jucăm!”

Nicolae Ciucă, președintele PNL: ”În România, în ultimii 35 de ani a existat o singură dată un acord politic prestabilit. S-a întâmplat să fie și respectat, când subsemnatul a fost premier. Analizăm!

Opoziția nu este de acord cu planul comasării alegerilor

Întreaga Opoziție se opune comasării alegerilor. USR și PMP au demarat procedura de sesizare a Comisiei de la Veneția. Dacian Cioloș condamnă și el inițiativa.

Dacian Cioloș, europarlamentar REPER: ”Alegerile europene nu trebuie deturnate spre interese politicianiste ale unor partide sau altele care își fac calcule cum să câștige mai multe voturi sau cum să nu piardă prea multe voturi comasând și combinând tot felul de comasări de alegeri”

Parlamentarii AUR au protestat în fața sălilor de ședințe ale parlamentarilor PNL și PSD, față de intenția de comasare a alegerilor.

George Simion, președinte AUR: ”Vă imaginați dumneavoastră ce haos ar produce în această țară această comasare? Se aleg în luna iunie, teoretic, după mintea lor, primari, președinți de Consiliu Județean, consilieri locali, consilieri județeni și intră în funcție peste trei luni”

Parlamentarii AUR au reușit chiar să intre cu forța în sala de ședințe a grupului parlamentar PSD, de unde au fost scoși cu paza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE