Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri 2024. Ludovic Orban: Pot fi comasate alegerile prezidenţiale cu cele parlamentare, dar nu și europarlamentarele cu cele locale

Publicat de: Euronews

Ludovic Orban susține că e posibilă comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare, însă una a alegerilor europarlamentare cu cele locale ar fi „nedemocratică și neconstituțională”, potrivit Agerpres.

Orban: „N-are nicio legătură alegerea pentru reprezentanţii României în Parlamentul European cu alegerile locale”

Ludovic Orban a precizat că fiecare alegere este un exerciţiu democratic „distinct” și că „n-are nicio legătură alegerea pentru reprezentanţii României în Parlamentul European cu alegerile locale”.

Ludovic Orban: „Din punctul meu de vedere este nedemocratic şi neconstituţional să organizezi alegeri locale odată cu alegerile pentru Parlamentul European. De altfel, nici nu se poate constituţional pentru că, în conformitate cu prevederile Constituţiei, mandatul aleşilor locali este de minimum patru ani. Alegerile locale au avut loc în 27 septembrie 2020, deci mandatul expiră după ce au depus jurământul până în 5 octombrie. (...) Vom ataca la Curtea Constituţională orice lege prin care s-ar încerca să se încalce Constituţia şi să se organizeze scrutinul de alegeri”.

Pe de altă parte, ar putea fi comasate alegerile prezidenţiale cu cele parlamentare.

Ludovic Orban: „Singurul tip de alegeri care poate fi conform calendarului electoral, poate să răspundă ca şi dată, sunt alegerile prezidenţiale cu alegerile parlamentare, fie să corespundă cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, fie turul doi al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare”.

„Deşi nu e obligatoriu, se poate organiza, se pot organiza alegerile parlamentare în săptămâna dintre turul 1 şi turul doi, având în vedere că se poate organiza sau se poate organiza la altă dată. Dar, mă rog, aia e singura chestiune care poate fi acceptată”, a mai precizat fostul premier.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE