Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bătaie pe listele pentru europarlamentare. Miza: Sute de mii de euro anual și pensii mari

Mișcări masive de trupe pe listele partidelor la viitoarele europarlamentare. Știind că au fost trecute pe index, unele persoane din actuala garnitură de eurodeputați români se pregătesc de pensionare. O pensie care poate ajunge la zeci de mii de lei lunar. Pe lângă asta, ei vor primi și alte compensații, echivalentul unui salariu de eurodeputat, plătite luni bune după expirarea mandatului.

În paralel, candidații se îngrămădesc pe la sediile centrale de partid, încercând să-și facă lobby pentru a prinde unul dintre locurile considerate eligibile pe listele de partid. Mandate care vin cu beneficii financiare de sute de mii de euro anual.

Până în luna martie, partidele politice parlamentare își vor definitiva listele cu candidați eligibili pentru Parlamentul European. În funcție de sondaje, politica de alianțe și alți factori, o bună parte din actualii eurodeputați nu vor mai avea șansa unui nou mandat. Această situație face ca europarlamentari liberali, precum Vasile Blaga sau Jean Marin Marinescu să nu mai figureze pe lista candidaților eligibili, susțin surse din conducerea PNL. 

Nu vor pleca însă fără compensații semnificative

Având peste 63 de ani, ei vor primi pensii speciale din bugetul propriu al Parlamentului European. Pensia reprezintă 3,5 % din salariul unui eurodeputat pentru fiecare an complet în funcție. Și poate ajunge până la 70% dintre cei aproape 8.000 de euro lunar, nivelul actualei indemnizații de eurodeputat. Cu cinci ani de activitate în PE, Blaga va beneficia de o pensie de 8.000 de lei, iar veteranul Jean Marin Marinescu, cu patru mandate la activ, va obține o pensie de peste 23.000 lei pe lună.

Tot o pensie de 8.000 de lei va primi și fostul președinte Traian Băsescu, eurodeputat PMP. Pentru o pensie de aproape 14.000 de lei se mai califică și Rovana Plumb, care nu mai e în cărțile PSD pentru un nou mandat. Pe lângă pensie, toți vor mai beneficia și de o indemnizație tranzitorie, echivalentă cu o lună de salariu per fiecare an de eurodeputat, dar care nu poate fi acordată pe o perioadă mai mare de doi ani de la expirarea mandatului.

Alți eurodeputați mai au ani buni până la pensie. Și șanse minime la un nou mandat. Se pot consola însă cu indemnizația tranzitorie. Este cazul Tudor Ciuhodaru, care nu mai prinde lista PSD, dar și a celor plecați din USR, fie alături de Dacian Cioloș în noua formațiune REPER, fie ajunși acum candidați independenți, precum Nicu Ștefănuță. În aceeași categorie se află și fostul comisar european Corina Crețu, care-și vede șansele pentru nou mandat anihilate de eșecul negocierii unor liste comune PSD - ProRomânia.

Siegfred Mureșan, eurodeputat PNL: Abilitățile de care ai nevoie să fii un bun primar sunt cu totul altele decât abilitățile de care ai nevoie pentru a fi un bun europarlamentar. Trebuie să înțelegi și situația în celelalte state ale UE salariul e public și este singurul beneficiu. Eu mă dedic mereu muncii în PE, salariul în PE a fost dintotdeauna singura mea sursă de venit.

Indemnizația de eurodeputat nu este singurul motiv pentru care sunt atât de mulți doritori pe listele partidelor cu candidați. Pe lângă salariul lunar de aproape 40.000 de lei, posibilii deschizători de liste la euro, precum Mihai Tudose, Adina Vălean, Dan Barna sau Cristian Terheș vor beneficia inclusiv de bani pentru diurnă și sume forfetare pentru propriile cabinete parlamentare: 350 de euro pe zi de activitate, respectiv aproape 5.000 de euro/ lunar. Asistenții și consilierii care lucrează pentru un eurodeputat mai produc cheltuieli de aproape 30.000 de euro lunar. La aceste sume se mai adaugă decontarea transportului dus-întors, a cheltuielilor cu analizele medicale și inclusiv rambursarea costurilor cu transportul și cazarea pentru deplasările în străinătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE