Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără controale la granița terestră pentru românii și bulgarii care se duc în Grecia - propunerea unui grup de europarlamentari

Europarlamentarii Dacian Cioloş şi Vlad Gheorghe, dar și oficiali din Bulgaria și Grecia au cerut ridicarea controalelor la frontierele terestre Schengen la intrarea în Grecia pentru români și bulgari, într-o scrisoare oficială trimisă către ministrul Imigrației și Azilului din Grecia.

Dacian Cioloș propune ridicarea controalelor la frontierele terestre Schengen la intrarea în Grecia pentru români și bulgari

Dacian Cioloș a făcut anunțul într-o postare pe Facebook, pe care l-a început precizând că „nu ne permitem să ne amăgim cu victorii deșarte și cu drepturi îndeplinite pe jumătate, indiferent de laudele lui Marcel Ciolacu”.

Europarlamentarul român Vlad Gheorghe, europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos şi parlamentarul bulgar Daniel Lorer au semnat și ei scrisoarea trimisă către ministrul Imigrației și Azilului din Grecia.

Dacian Cioloș: „Împreună cu aleși la nivel european și național din România, Bulgaria și Grecia, am trimis o scrisoare oficială către ministrul Imigrației și Azilului din Grecia, în care îi propunem să solicite ridicarea controalelor la frontierele terestre Schengen la intrarea în Grecia pentru români și bulgari. O poate face la Consiliul JAI care are loc, azi, la Bruxelles”.

„Aceasta este, de altfel, și o cerere a patronatelor din turism din nordul Greciei pentru guvernul de la Atena”.

Cioloș: E de datoria noastră să menținem subiectul aderării la Schengen pe agenda europeană

Dacian Cioloș, europarlamentar: „Atâta vreme cât nu avem un calendar clar pentru aderarea la zona Schengen cu granițele terestre, este de datoria noastră să menținem subiectul pe agenda europeană.

Faptul că România a acceptat toate condițiile Austriei pentru aplicarea parțială a unui drept pe care îl avem de 13 ani face acest lucru mai dificil. Statele membre sunt dornice să treacă peste episodul Schengen și să se ocupe alte subiecte. Dacă nu acționăm, noi guverne recalcitrante din UE vor continua să ne țină la ușă încă 13 ani de acum înainte.

Cât timp guvernanții noștri nu sunt în stare să negocieze și să obțină un calendar clar pentru aderarea deplină la Schengen, orice pas intermediar este binevenit. Ceilalți semnatari ai scrisorii sunt colegii europarlamentari Vlad Gheorghe, Georgios Kyrtsos și deputatul bulgar Daniel Lorer”.

România intră în Schenghen din martie anul acesta, însă deocamdată doar maritim și aerian. Anunțul a fost făcut în decembrie de Ministerul Afacerilor Interne și confirmat și de premierul Ciolacu și tot atunci, reprezentanții Opoziției au cerut o dată certă și pentru aderarea cu frontierele terestre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE