Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce avantaje va avea România prin aderarea la Sea Schengen. Cătălin Predoiu: ”Portul Constanţa devine mult mai atractiv”

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a declarat că, prin intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele maritime, o călătorie pe mare va putea fi comparată precum una din interiorul țării, situație în care portul Constanța devine ”mult mai atractiv”.

”(Sea Schengen - n.r.) înseamnă ce înseamnă şi aer, şi anume că o călătorie pe mare din România într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene şi spaţiul Schengen este privită ca o călătorie în interiorul ţării, de la un port la altul naţional”, a afirmat Cătălin Predoiu la DC News TV, potrivit Agerpres.

Ministrul de Interne a explicat că, prin acest demers, nu se elimină controalele, dar se simplifică.

"Se simplifică aceste controale. Asta nu înseamnă că nu sunt în continuare controale vamale sau controale fiscale şi aşa mai departe. Dar e un avantaj pentru că într-adevăr Portul Constanţa, cum a subliniat şi primul-ministru, devine în momentul ăsta mult mai atractiv. E vorba şi de contextul cu războiul din Ucraina", a spus Cătălin Predoiu, conform sursei citate.

Cătălin Predoiu susține că România are statut de ţară membră Schengen: ”Trebuie să schimbăm toate ştampilele la frontieră”

Ministrul de Interne a evidențiat că România are acum statut de ţară membră Schengen.

"Suntem statut de ţară membră Schengen. (...) Votăm în problemele Schengen, ne spunem părerea acolo, avem ştampila Schengen, trebuie să schimbăm toate ştampilele la frontieră, vor fi un anumit tip de ştampile, avem ştampilele Schengen. O să spuneţi că nu înseamnă nimic. (...) Înseamnă, pentru că din acest statut nu te mai poate scoate nimeni decât dacă vrei tu. Dacă îţi faci treaba şi performezi, nimeni nu mai poate în acest moment să spună: nu mai eşti membru în Schengen, ceea ce e important, e important ca profil de ţară, e important că s-a marcat un pas înainte. (...)

Deci simplul fapt că am trecut de la un statut la altul, cred că, din punct de vedere politic, acest lucru este cel mai relevant. Cum din punct de vedere practic, eu sunt de acord, nu este un triumf senzaţional, nici nu am luat lucrurile în acest fel, nici nu doresc să le prezint în acest fel, nu am văzut acest dosar decât ca pe o sarcină de serviciu, aşa o văd şi acum, în continuare, pentru că ea continuă. Nu doresc să o instrumentalizez politic în niciun fel, nici în plan personal, nici în plan, eu ştiu, instituţional, ci pur şi simplu ceea ce îmi doresc în acest moment, dincolo de continuarea cu succes a operaţiunii, ceea ce îmi doresc este să înţelegem corect şi deplin acest subiect", a menționat ministrul.

Cum și-a schimbat Austria poziția față de aderarea României la Schengen

Întrebat cum și-a schimbat Austria punctul de vedere în dosarul extinderii Schengen, Predoiu a afirmat că modificarea s-a produs treptat. Predoiu a punctat că Austria nu este o ţară care să fie presată, ci e o ţară care poate fi convinsă cu argumente.

"Un moment important a fost într-adevăr la Brdo, se cheamă localitatea de lângă Ljubljana, din Slovenia, unde am avut două bilaterale, una cu ministrul bulgar şi una cu ministrul Karner, cu ministrul Kalin Stoianov din Bulgaria şi ministrul Gerhard Karner din Austria şi apoi am avut o trilaterală, în care, din nou, Austria şi-a explicat poziţia şi pentru prima dată oficial a spus da, suntem deschişi pentru ceea ce se cheamă Air-Schengen.

Nota bene: noi niciodată n-am renunţat la a discuta toate cele trei frontiere, dar ne-am adaptat la situaţia din teren. Şi acolo a fost, într-adevăr, un moment destul de tensionat care a fost depăşit la un moment dat şi noi am propus imediat şi introducerea în discuţie şi a frontierei maritime.

Nu s-a dat un răspuns pe loc, dar s-a declarat că e deschisă partea austriacă, pentru a discuta acest subiect, sub rezerva unor verificări tehnice. Însă trebuie să spun că ăsta e adevărul istoric până la urmă, ministrul Karner a fost foarte ferm atunci, a spus: nu, nu am mandat şi în acest an nu vom avea mandat pentru frontiera terestră. Era categoric că nu se poate atinge acest obiectiv acum, dar noi am pus problema unei garanţii de a discuta în 2024 şi de a evalua serios această situaţie", a menționat ministrul de Interne, conform sursei citate.

Predoiu, încrezător că România va intra în Schengen și cu frontierele terestre

Cât despre momentul la care România va intra în Schengen și cu frontierele terestre, Predoiu a dat de înțeles că nu se hazardează să avanseze o dată în acest sens.

"Eu nu mă hazardez să avansez o dată, nu mă hazardez să avansez un rezultat nici pentru rezultatul ăsta realizat în urmă cu câteva zile. (...) Este un dosar care ţine de extrem de mulţi factori care nu sunt în puterea ta. (...) Adică ţine de faptul că fiecare ţară are propriile interese pe care le va evalua foarte serios, ţine de un context migrator care poate evolua, ţine, din păcate, şi de contexte de securitate. Vedem ce se întâmplă în regiune, ce se întâmplă (...) în Orient. Vedem provocările pe terorism care apar. (...) Ce este automat este discuţia în sine (...). Deci, în mod serios, statele trebuie să se aşeze şi Comisia Europeană trebuie să se aşeze în 2024 la masă, să discute despre intrarea noastră pe frontiera terestră. Trebuie să facem această discuţie", a adăugat Cătălin Predoiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE