Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, în Schengen aerian și maritim. Din primăvară, pasagerii care zboară în țări Schengen nu vor mai face controlul pașapoartelor

E oficial! Din martie 2024, Bulgaria și România vor adera la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate acest lucru. Înalții oficiali europeni și români au salutat votul dat de Consiliu. Din primăvară, se vor face schimbări pe toate aeroporturile din țară, pentru că pasagerii care zboară în țări Schengen nu vor mai face controlul pașapoartelor.

Extinderea spațiului ”Schengen Aerian” este posibilă cel mai devreme în luna martie, pentru că atunci se face trecerea de la ora de iarnă la cea de vară și se pot opera noile fluxuri pe aeroporturi, fără să fie afectat orarul zborurilor. Aeroportul Otopeni are infrastructura pregătită pentru aderarea la spațiul Schengen încă din anul 2011.

Gheretele amenajate imediat după zona în care se face controlul de Securitate vor fi desființate, din martie 2024, după ce România va accesa spațiul Schengen aerian. Aceste cozi vor dispărea pentru că majoritatea călătorilor nu vor mai face controlul pașapoartelor, atunci când călătoresc în spațiul Schengen.

Din acordul Schengen fac parte în prezent 27 de țări, dintre care patru nu sunt și membre ale Uniunii Europene. Cetățenii care călătoresc în interiorul spațiului Schengen vor avea un flux separat de cei care trebuie să ajungă pe alte continente sau în țări europene care nu fac parte din acordul Schengen, precum Cipru sau Marea Britanie.

Călătorii care vor trebui să ajungă în destinații non-Schengen vor trebui să se oprească la anumite gherete. Acum, nu este niciun polițist de frontieră. Însă din martie 2024 aici vor mai fi singurele zone de control.

În 2023, peste 22 de milioane de pasageri au tranzitat spațiul aerian românesc

Mai precis, cu 20% mai mulți față de 2022.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris că România și Bulgaria merită să adere la spațiul de liberă circulație, pentru că ambele țări au muncit din greu pentru acest lucru.

Ursula von der Leyen: Decizia de a elimina controalele la frontierele interne aeriene și maritime cu România și Bulgaria reprezintă un pas important pentru ele și pentru spațiul Schengen. Ambele au muncit din greu pentru acest lucru. Ambele o merită. Ele vor face ca Schengen să fie și mai puternic.

Și Roberta Metsola, președintele Parlamentului European a salutat decizia Consiliului.

”Felicitări cetățenilor României și Bulgariei pentru aderarea la spațiul Schengen, odată cu ridicarea controalelor la frontierele maritime și aeriene. A fost un eveniment așteptat de mult timp. Acest lucru face ca Uniunea noastră să fie mai puternică și ca cetățenii noștri să fie mai în siguranță. Europa se unește.”

În țară, de la președinte și premier, până la Ministerul Afacerilor Interne, toată lumea a salutat votul Consiliului European. Pe lângă salutarea deciziei luată de Consiliu, Klaus Iohannis a ținut să precizeze că prioritatea României rămâne eliminarea controalelor la frontierele terestre interne.

Klaus Iohannis: ”În continuare, obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen, prin parcurgerea și a ultimei etape, respectiv eliminarea controalelor la frontierele terestre interne, așa cum prevede și Decizia Consiliului UE adoptată astăzi.”

Surse politice spun că negocierile pentru aderarea completă la spațiul Schengen vor avea loc în a doua parte a anului 2024, sub președinția maghiară a Consiliului Uniunii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE