Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgaria nu acceptă să preia solicitanţii de azil sosiţi în Austria, în special afgani şi sirieni

Guvernul bulgar a anunțat că în privința aderării la Air Schengen, în înţelegerea cu Austria, nu a acceptat nicio condiţie suplimentară faţă de cele prevăzute în Regulamentul Dublin în privinţa migranţilor, innformează Agerpres. Această regulă stabileşte că prima ţară, prin care un migrant intră în UE,  este responsabilă cu tratarea cererii sale de azil. Pentru a-şi ridica veto-ul asupra aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, Austria a cerut consolidarea protecţiei frontierelor externe ale UE pentru a combate valul de imigranţi ilegal.

Viena a solicitat ca România şi Bulgaria să preia solicitanţii de azil sosiţi în Austria

Guverul austriac condus de Karl Nehammer a cerut alocarea în acest scop de finanţări europene suplimentare. În plus, executivul de la Viena a solicitat ca România şi Bulgaria să preia solicitanţii de azil sosiţi în Austria, în special afgani şi sirieni. Aceste condiţii se regăsesc acum în declaraţia comună pe care Austria a convenit-o cu Bulgaria şi România pentru aderarea parţială a celor două ţări la spaţiul Schengen.

Bulgaria nu acceptă imigranți pentru care nu este responsabilă

Autoritățile de la Sofia au precizat că Bulgaria nu acceptă condiţii suplimentare legate de refugiaţii afgani şi sirieni sosiţi în Austria, adică îi va prelua numai pe aceia pentru care Bulgaria a fost prima ţară de intrare în UE, aşa cum prevede Regulamentul Dublin. ”Bulgaria nu acceptă persoane pentru care nu este responsabilă”, se arată în declaraţia guvernului de la Sofia.

Ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat ieri, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul.

Decizia înseamnă că, începând din martie, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu aceste două ţări - care au aderat la UE în 2007 - vor fi ridicate, Austria, Bulgaria şi România angajându-se, de asemenea, să convină ulterior asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a informat preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE