Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România intră în Schengen pe cale aeriană și maritimă. Austria: Acest lucru nu constituie o apartenenţă deplină la spaţiu

România intră în Schenghen din martie, însă deocamdată doar maritim și aerian. Austria nu se mai opune intrării României și Bulgariei în Schengen, iar accesul în spațiul de liberă circulație va fi posibil din martie anul viitor, însă doar pe cale aeriană și maritimă.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Interne și confirmat și de premierul Ciolacu. Reprezentanții Opoziției cer o dată certă și pentru aderarea cu frontierele terestre.

28/12/2023 , 21:36

Dacian Cioloş: Nu există niciun acord şi niciun calendar Schengen pentru ridicarea controalelor vamale terestre

Fostul premier Dacian Cioloş critică Guvernul pentru "anunţul triumfalist" cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen pe căi maritime şi aeriene şi ridicarea, în curând, a controalelor vamale terestre, precizând că ministrul austriac de Interne a declarat că nu există un calendar în acest sens.

"Ministrul austriac de Interne a detonat anunţul triumfalist al lui Marcel Ciolacu în mai puţin de 24 de ore, arătând că nu există niciun acord şi niciun calendar pentru ridicarea controalelor vamale terestre. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, (...) trebuie să înţeleagă un adevăr simplu: vorbele aruncate la întâmplare pot avea consecinţe grave. Nu doar pentru el, ci şi pentru întreaga ţară", a transmis, joi, Cioloş.

El mai reproşează Guvernului că nu a fost direct implicat în negocieri.

"Domnule Ciolacu, ori vă luaţi responsabilităţile în serios, ori vă prezentaţi demisia. Cine vă mai crede când o să veniţi cu o nouă declaraţie? Cine vă mai ia în serios, după asemenea umilinţă publică, când veţi vrea să negociaţi ceva pentru România? Una dintre regulile de bază ale unei negocieri la acest nivel este că 'nimic nu este agreat, câtă vreme nu este totul agreat'. Când nu eşti direct implicat în negocieri şi nu există un acord final, este mai bine să taci, pentru a nu arunca în aer munca celor care încearcă să rezolve situaţia dificilă în care a intrat România din cauza cinismului austriac", a afirmat Cioloş într-o postare pe Facebook, adăugând că "Marcel Ciolacu se joacă cu credibilitatea României şi cu speranţele românilor".

28/12/2023 , 17:50

Austria: Deschiderea spaţiului maritim şi aerian pentru România şi Bulgaria nu constituie o apartenenţă deplină la spaţiul

Austria a ţinut să reamintească joi că deschiderea spaţiului maritim şi aerian european pentru România şi Bulgaria nu constituie o apartenenţă deplină la spaţiul Schengen şi nu a prezentat un calendar de implementare, transmite France Presse.

''Schengen Air înseamnă că pasagerii care vin din România şi Bulgaria nu vor mai fi supuşi unui alt control al paşapoartelor decât cel al companiei aeriene la poarta de îmbarcare'', a explicat pentru AFP Ministerul de Interne din Austria.

Dar "în prezent nu există negocieri privind aderarea" propriu-zisă şi, prin urmare, "nu există o dată" pentru punerea în practică, a precizat ministerul.

Condiţiile puse de Viena pentru "Schengen Air" sunt creşterea operaţiunilor Frontex în Bulgaria şi bani de la Comisia UE pentru o protecţie solidă a frontierelor externe. Ministerul de Interne de la Viena a precizat pentru agenţia austriacă de presă APA că solicită, de asemenea, sporirea controalelor la frontierele terestre şi ca solicitanţii de azil, în special din Afganistan şi Siria, să fie preluaţi de România şi Bulgaria.

28/12/2023 , 13:24

Proiectul acordului juridic privind aderarea maritimă şi aeriană la Schengen se află la autorităţile austriece

Proiectul acordului juridic privind aderarea maritimă şi aeriană a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află la autorităţile austriece, care analizează documentul şi urmează să facă observaţii pe marginea acestuia, au precizat, joi, surse guvernamentale.

Conform acestora, nu există informaţii potrivit cărora partea austriacă ar urma să aibă obiecţii semnificative la acest proiect de acord juridic.

”În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024.”, a transmis MAI.

”După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră.”, a confirmat și premierul Marcel Ciolacu.

”Admiterea României în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime este rodul unei munci care a început imediat după integrarea noastră în Uniunea Europeană.”, a scris pe Facebook și fostul premier Nicolae Ciucă, actualul președinte al Senatului.

Reprezentanții Opoziției, sceptici

Reprezentanții Opoziției sunt sceptici că România va adera la Schengen și cu frontirerele trerestre în 2024 așa cum speră reprezentanții actualei puteri.

”Transportatorii români pierd miliarde de euro și zile întregi în vămi, iar agricultorii, antreprenorii și românii în general sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua (…) Dacă asta e tot ce avem, Schengen aerian și maritim, fără un calendar pentru aderarea deplină, o să rămânem cu controale vamale la graniță până după 2025, poate și mai mult.”, a scris pe Facebook Dacian Ciololș, europarlamentar REPER.

”Nu putem să vorbim că România intră în Schengen în condițiile în care intrăm doar cu traficul aerian și mai mult, repet, avem un risc și mai mare pe pentru intrarea cu granițele terestre, pentru că nu știm nici ce condiții ni se impun și în niciun caz nu avem un termen. Deci ne trebuie un termen clar.”, a transmis și Vlad Gheorghe, europarlamentar USR.

De cealaltă parte, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan spune: ”Nu vreau să fiu cinic, dar întrebarea mea e foarte simplu a fost mai bine pe 9 decembrie anul trecut, când blocajul a fost total, sau e mai bine să intri în spațiul Schengen și să convingi din interior? Eu cred că e un un rezultat extrem de bun și o schimbare completă de atitudine a Austriei față de România.”

Știrea privind acordul dintre România și Austria apare și în presa de la Viena. Publicația Kleine Zeitung îl citează pe Marcel Ciolacu, premierul României și nu vreun oficial austriac.

Ce înseamnă României la ”Air Schengen”

Atunci când vom intra în spațiul aerian Schengen niciun cetățean român nu va mai fi nevoit să treacă prin controlul de graniță, în cazul unui drum în una dintre cele 27 de țări membre ale spațiului de liberă circulație. Cu alte cuvinte, se vor desființa cel puțin două cozi. Prima, controlul pașapoartelor în fața ghișeului de la frontieră, în aeroport. A doua, operațiunea similară, la sosire, în țara membră Schengen destinație.

În pregătirea aderării cu frontierele terestre, Ministerul Finanțelor Poublice a anunțat că Birourile Vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu 26 de scanere pentru autovehicule și containere. Primele vor ajunge în țara noastră la începutul lui 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE