Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Luminița Odobescu, discuții la Davos despre aderarea României la Schengen. ”Următorul pas va urma foarte clar”

Luminița Odobescu, ministrul de Externe, a declarat, în direct la Euronews România, că va continua ”toate demersurile diplomatice, inclusiv în plan bilateral cu Austria, dar și cu Comisia Europeană” în vederea aderării României la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre. Chiar dacă s-a arătat prudentă în a vorbi despre o dată exactă a aderării, șefa diplomației a reamintit că țara noastră beneficiază de sprijinul Executivului comunitar și altor parteneri pentru a îndeplini acest obiectiv.

Ministrul de Externe a amintit că hotărârea ”Consiliului Uniunii Europene din 30 decembrie anul trecut privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și Bulgaria reprezintă un pas important în procesul de aderare completă la spațiul de liberă circulație”.

”Este un rezultat pozitiv, important pentru România. Este un rezultat al mobilizării la nivel național, al demersurilor politice și diplomatice care s-au realizat, mai ales în a doua parte a anului trecut, cu toți partenerii europeni.

În general, sunt prudentă în a estima o dată, dar ceea ce pot să vă spun este că evident vom continua toate demersurile diplomatice, inclusiv în plan bilateral cu Austria, dar și cu Comisia Europeană și cu ceilalți parteneri pentru a finaliza acest proces de aderare completă la Spațiul Schengen”, a declarat ministrul de Externe, la Euronews România.

Luminița Odobescu a explicat că ”în textul deciziei există suficiente prevederi care să ne arate de fapt că următorul pas va urma foarte clar și acesta este și obiectivul nostru să reușim cât mai curând posibil să finalizăm acest proces”.

”Vom începe din nou discuțiile cu partea austriacă, cu Comisia Europeană, pentru că ea a fost parte la acest proces și ne-a sprijinit.

Am profitat de ocazie să-i mulțumesc președintei Comisiei Europene, care a participat la panelul privind Balcanii de Vest, pentru sprijinul personal, dar și al Comisiei în acest proces. Comisia ne-a asigurat, ca și ceilalți parteneri, de sprijinul constant în finalizarea acestui proces”, a adăugat ea.

Luminița Odobescu, discuții diplomatice la Forumul Economic de la Davos. ”Această reuniune a fost axată pe recâștigarea încrederii”

”Această reuniune a Forumului Economic Mondial de la Davos a fost axată pe recâștigarea încrederii, discutând împreună cu alți omologi și lideri europeni și nu numai trei teme fundamentale.

Cum putem să construim împreună încrederea în viitor, încrederea în societățile noastre, dar și încrederea între națiuni.

Ne confruntăm cu foarte multe provocări la acest moment. Vorbim despre mai multe războaie, conflicte deschise, conflicte militare și în primul rând vorbim despre războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, dar și alte crize cum este criza din Orientul Mijlociu.

De asemenea, alte provocări rămân prezente pe agenda noastră, cum sunt schimbările climatice, tranziția, inflația, relansarea economică post-pandemie.

Am participat la două mese rotunde, de interes pentru noi, în primul rând, cea referitoare la Balcanii de Vest, dar și cea referitoare la situația din Rusia și consecințele războiului din Ucraina, război dus de Rusia asupra securității din regiunea noastră.

Suntem teme importante pentru România, teme pe care le-am continuat și în dialogul bilateral și în întrevederile cu mai mulți parteneri europeni și nu numai”, a precizat ministrul de Externe al României.

Ministrul de Externe, despre poziționarea României în cazul în care Trump ar câștiga alegerile în SUA: ”În continuare este nevoie de această unitate și coordonare transatlantică”

Întrebată dacă la nivel european există îngrijorări în cazul în care republicanul Donald Trump ar câștiga alegerile în Statele Unite, Luminița Odobescu a reiterat faptul că România are nevoie de ”această unitate și coordonare transatlantică” și de parteneriatul strategic cu administrația de la Washington.

”Ne-am făcut puternici atunci când am reacționat cu toții la războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina. A fost unitatea și strânsa coordonare transatlantică.

În continuare este nevoie de această unitate și coordonare transatlantică. România crede în ea în continuare și Statele Unite au fost și rămân un partener strategic important și suntem convinși că acest lucru va continua”, a afirmat Luminița Obosescu, la Euronews România.

Luminița Odobescu, despre prezența la Davos: ”Este o oportunitate foarte bună să te întâlnești cu foarte mulți parteneri de pe tot globul”

”La Davos, practic se discută și este foarte important pentru că este o oportunitate foarte bună să te întâlnești cu foarte mulți parteneri de pe tot globul și să treci în revistă nu numai cooperarea bilaterală, dar și cooperare acestora cu Uniunea Europeană sau cooperarea noastră în cadrul NATO.

În afară, evident, de mesele rotunde, la care ne exprimăm cu toții pozițiile naționale sau încercăm să găsim soluții de-o manieră coerentă la diversele provocări cu care ne confruntăm.

Acesta a fost și obiectivul meu - să mă văd cu foarte mulți parteneri, să consolidăm relațiile politice, dar și economice. Sunt lucruri foarte importante, nu numai dialogul politic este important, dar și dialogul economic”, a afirmat Luminița Odobescu.

Securitatea în zona Mării Negre, sprijinirea Republicii Moldova și Ucrainei, printre subiectele discutate la Davos

O parte dintre discuții s-au îndreptat la aspectele legate de securitatea în regiunea Mării Negre, de modul în care putem să continuăm sprijinul pentru Ucraina, de modul în care putem să continuăm sprijinul pentru Republica Moldova.

La aceste mese rotunde pentru Balcanii de Vest au participat inclusiv partenerii noștri din Republica Moldova, Ucraina și Georgia, care au beneficiat de o decizie istorică în decembrie anul trecut.

Arată încă o dată ceea ce este evident și important și pentru România, sprijinul pe care Uniunea Europeană îl acordă procesului de extindere, atât cu Balcanii de Vest, dar și cu partenerii noștri din Est”, a explicat ministrul de Externe.

Aderarea Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei la UE, ”prioritară nu numai pe agenda bilaterală a României, dar și pentru agenda UE”

”Credem că în ultimii ani Uniunea Europeană a luat decizii istorice și cu adevărat strategice. Așa s-a întâmplat și în decembrie odată cu lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, respectiv acordarea statutului de țară candidată și Georgiei.

În egală măsură, extinderea către Balcanii de Vest rămâne prioritară nu numai pe agenda bilaterală a României, dar și pentru agenda UE.

România a fost de la început un susținător, un avocat al procesului de extindere, bazat inclusiv pe experiența noastră. Considerăm în continuare și suntem ferm convinși că Uniunea Europeană este incompletă fără Balcanii de Vest, ca și partenerii noștri din Est”, a afirmat ea.

Luminița Odobescu: ”Având un război la frontiera noastră, este foarte importantă stabilitatea și reformele economice în aceste țări”

”Suntem angajați în sprijinul direct și concret pentru parteneri, în procesul de extindere, cu chestiuni practice, concrete, cum este pregătirea administrației, consiliere, schimburi de vederi...

Am salutat faptul că deja Comisia Europeană a anunțat demararea procesului de screening care ne va permite să avansăm rapid, probabil chiar din timpul președinției belgiene a Consiliului UE cu Ucraina și Republica Moldova. Dialogul nostru este unul constant și permanent.

Anul trecut am avut o vizită în trei state din Balcani. Am convenit împreună un plan de acțiune bilateral care include și sprijinul nostru în ceea ce privește procesul de aderare a acestor țări. Vom continua și cu celelalte state din Balcani.

Este foarte important pentru că având un război la frontiera noastră, este foarte importantă stabilitatea și reformele economice în aceste țări.

Este de asemenea important să subliniem că, în ciuda războiului din Ucraina și al dificultăților cu care se confruntă Republica Moldova, aceste țări au arătat voință politică și trec printr-un proces amplu de reforme care, suntem noi convinși, că vor continua”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE