Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria nu vrea să audă încă de aderarea României la Schengen cu granițele terestre: ”Ar fi o greșeală acum”

Austria nu e încă de acord cu România în Schengen pe cale terestră. Gerhard Karner a declarat că integrarea cu aeroporturile și navală este „un pas înainte”, dar „e greșit” în acest moment să se dea undă verde pentru aderarea și cu frontierele terestre.

„Ar fi greșit în stadiul actual. Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare. Nu este vorba doar despre România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este în dezordine. Nu eu sunt cel care da note României și Bulgariei. Sunt dedicat unui sistem funcțional la nivel european.

Și asta va fi cazul doar dacă frontiera externă este protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația pe care UE l-a convenit și pe care acum trebuie să-l aducem la viață.”, e declarația făcută de ministrul de interne austriac într-un interviu pentru Die Presse.

În ceea ce privește condițiile suplimentare pe care cele două țări ar trebui să le îndeplinească în mod explicit ministrul austriac de Interne nu a avut un răspuns concret, însă a spus că lucrurile trebuie să fie în etape.

„Acum am făcut un pas înainte cu România și Bulgaria cu Air Schengen și, de altfel, și cu Sea Schengen. Și trebuie să continuăm să mergem treptat. Este datoria comisiei să se asigure că întregul sistem funcționează. Și Austria aduce o contribuție masivă pentru ca lucrurile să meargă. Cu ceva timp în urmă ar fi fost de neconceput ca șefii de stat și de guvern să decidă în unanimitate să finanțeze în comun protecția frontierelor externe. Pactul privind azilul și migrația ar fi fost și el de neconceput în urmă cu un an”, a adăugat acesta.

Cu privire la reacțiile pe care Karner le are la adresa României și Bulgariei acesta spune că ministrul de interne nu trebuie să ”își facă prieteni”.

„Treaba ministrului de Interne nu este să-și facă prieteni, ci să asigure securitatea. Și adevărul este că anul trecut am avut cele mai multe cereri de azil pe cap de locuitor din toată Europa. De aceea am spus că lucrurile nu pot continua așa”, a adăugat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE