Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Transferul lui Neymar, cel mai scump din istorie, este investigat. Politicieni de rang înalt ar fi "ajutat" PSG să evite taxe uriașe

Pe 3 august 2017, Neymar devenea cel mai scump jucător din istoria fotbalului. PSG plătea Barcelonei 222 de milioane de euro în schimbul atacantului brazilian, iar recordul a rămas și astăzi. La scurt timp după accea, s-a discutat despre posibile "driblinguri" pe care le-ar fi făcut francezii în realizarea acestui transfer.

Transferul lui Neymar, de la Barcelona la PSG, este investigat

Însă la mai bine de șase ani distanță, deși Neymar a plecat de la PSG la Al Hilal în august 2023, autoritățile franceze investighează acel caz al trecerii sale la PSG. Mai mulți politicieni francezi de rang înalt ar fi conlucrat în această problemă.

La începutul acestei săptămâni, autoritățile franceze au făcut percheziții la sediul Ministerului Economiei și Finanțelor, conform Euronews.com. Practic, sunt investigate acuzațiile conform cărora clubul de fotbal Paris Saint-Germain (PSG) a primit un "tratament fiscal favorabil" pentru transferul din 2017 al starului brazilian la clubul deținut, practic, de statul Qatar, prin intermediul Fondului Public de Investiții din acea țară, începând cu anul 2011.

Acei politicieni de rang înalt ar fi ajutat PSG să evite plata unei sume de 88 de milioane de euro, adică impozitul de 40% pentru transfer.

La începutul lunii ianuarie 2024, ziarul francez de investigații Mediapart a dezvăluit că mai mulți politicieni francezi de rang înalt, inclusiv ministrul finanțelor publice de atunci, Gérald Darmanin, s-ar fi ocupat de această chestiune.

Ce s-a întâmplat în 2017 cu transferul lui Neymar

În 2017, PSG avea nevoie de o lovitură de imagine, în realizarea obiectivului visat, câștigarea Champions League. Neymar a fost văzut drept starul potrivit pentru acest deziderat. Numai că singura modalitate de a-l lua de la Barcelona era achitarea clauzei sale de reziliere, care era de 222 de milioane de euro. O sumă enormă, care nu s-a mai plătit vreodată pe un jucător. Așa că parizienii au decis să activeze clauza și să achite suma.

PSG i-a transferat banii lui Neymar, pentru a-și putea plăti el însuși clauza. Dar asta însemna că cele 222 de milioane de euro erau considerate venituri și, prin urmare, erau supuse impozitelor, în conformitate cu regulile din următoarea țară în care jucătorul se transferă.

După investigațiile "documentelor Football Leaks", jurnaliștii francezi au descoperit că au avut loc mai multe conversații și întâlniri între Gerald Darmanin (actualul ministru de interne), unul dintre colegii săi cu funcție de conducere, Jérôme Fournel (care a fost până de curând șef al biroului fiscal francez și recent a fost numit în ministerul economiei), Hugues Renson, care făcea parte din partidul președintelui Emanuel Macron, precum și unii lideri ai lui PSG, dar și directorul departamentului de comunicare al clubului, Jean-Martial Ribes.

În urma acestor discuții, autoritățile fiscale franceze de atunci au decis să nu taxeze afacerea de 222 de milioane de euro, scutindu-o pe PSG de a plăti încă 88 de milioane de euro. Potrivit acelorași surse, președintele francez Emmanuel Macron "ar fi putut să știe, sau chiar să fi încurajat totul".

Anchetatorii au ajuns la această concluzie după ce au ascultat mai multe conversații telefonice dintre Hugues Renson, care făcea parte din partidul președintelui Emanuel Macron, și Jean-Martial Ribes.

Renson i-a transmis lui Darmanin că trebuie să se ocupe de "o problemă care are legătură cu PSG", iar Renson i-a asigurat pe cei implicați, printre care și pe Nasser Al Khelaifi, că Darmanin "lucrează la acest lucru".

În schimbul "ajutorului" său, Renson ar fi primit bilete pe Parc des Prince și alte avantaje din partea clubului.

După mai multe cercetări și interceptări de convorbiri telefonice, a urmat acel control, de la începutul acestei săptămâni, la Ministerul Finanțelor. Însă pentru moment, Darmanin nu a fost pus sub acuzare. Dar în decembrie 2023, procurorii francezi l-au "filat" pe Ribes și l-au acuzat de infracțiuni de corupție, printre alte acuzații. Acest lucru a avut loc în cadrul unei alte anchete separate asupra practicilor de lobby care au implicat Qatar, PSG și pe mai mulți politicieni francezi și qatarezi, dar și diverși oameni influenți.

"Domnul Ribes neagă acuzațiile care i-au fost aduse și subliniază că toate acțiunile sale din mulți ani petrecuți la PSG au fost întotdeauna în conformitate cu legea", a declarat, în decembrie, avocatul lui Ribes, Romain Vanni, pentru cotidianul francez Le Monde.

Această nouă investigație nu este una nouă, iar în 2022, directorul lui PSG, Nasser al-Khelaifi, era deja citat în mai multe cazuri, ca persoană de interes. În acest caz, ar fi implicate unele dintre aceleași persoane. Iar coincidența este că aceiași judecători se ocupă de ambele chestiuni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE