Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Cei mai scumpi fotbaliști români din istorie. Cum au evoluat prețurile și pe ce loc se află Gică Hagi

Publicat de: Sorin Rusu

Fotbalul românesc a dat, de-a lungul timpului, fotbaliști de mare valoare pe plan internațional, pentru care s-au plătit sume considerabile. Recordul datează din 2004, cu transferurile lui Mutu și Chivu, însă în perioada de mercato din vara recent încheiată s-a discutat despre o sumă care e greu de conceput pentru un român. Este vorba despre Radu Drăgușin, despre care presa britanică a scris că ar fi dorit în Anglia, iar impresarul său a confirmat că a existat o ofertă de 25 de milioane de euro, pe care Genoa a refuzat-o, cerând 35 de milioane.

Au existat vânzări fructoase și în 2008 sau 2011, în ceea ce privește jucătorii români transferați. "Regele" Hagi nu intră în primii 15 jucători, din punct de vedere al banilor plătiți în schimbul său.

Cei mai scumpi fotbaliști români din istorie:

 • Adrian Mutu - 19 milioane de euro, de la Parma la Chelsea, în 2004. Cel mai scump român transferat vreodată rămâne "Briliantul", care a traversat cea mai bună perioadă a carierei sale în acea vreme. Iar Roman Abramovich, patronul care preluase clubul londonez de mai puțin de un an, a decis să achite cele 19 milioane de euro, pentru a-i satisface dorința fiului său, care îl idolatriza pe atacantul român.
 • Cristian Chivu - 18 milioane de euro, de la Ajax la Roma, în 2004. Coleg de generație cu Mutu, Chivu a fost unul dintre cei mai constanți fotbaliști români care au jucat la cel mai înalt nivel, în străinătate. Fostul fundaș se poate lăuda că este singurul român, de după Revoluție, care a câștigat Champions League, în 2010.
 • Dennis Man - 13 milioane de euro, de la FCSB la Parma, în 2021. Gigi Becali a dat o mare lovitură atunci când a reușit această vânzare, pentru că jucătorul ofensiv de bandă a devenit cel mai scump fotbalist care a fost vândut vreodată direct din campionatul nostru în străinătate.
 • Răzvan Marin - 12,5 milioane de euro, de la Standard Liege la Ajax, în 2019. Fiul stelistului Petre Marin a impresionat prin constanța sa, așa că a venit și un transfer pe bani mulți.
 • Ionuț Radu - 10,6 milioane de euro, de la Genoa la Inter, în 2019. Portarul a făcut furori la Euro 2019, competiție destinată jucătorilor sub 21 de ani, unde "tricolorii pregătiți de Mirel Rădoi "s-au oprit în semifinale, ajutați și de prestații de gală ale portarului care era legitimat atunci la Inter.
 • Daniel Boloca - 10 milioane de euro, de la Frosinone la Sassuolo, în 2023. Numele acestui fotbalist nu spunea nimic până în 2022, atunci când a refuzat convocarea la echipa națională a României. El și-a făcut un nume în liga secundă din Italia, iar în această vară a semnat cu Sassuolo, echipă din Serie A.
 • Nicolae Stanciu - 9.8 milioane de euro, de la FCSB la Anderlecht, în 2016. La acel moment, mijlocașul român reprezenta cea mai mare lovitură pe care a dat-o Gigi Becali, pe plan financiar.
 • Vlad Chiricheș - 9,5 milioane de euro, de la FCSB la Tottenham, în 2013. Experimentatul fundaș a prins transferul carierei în urmă cu un deceniu, după ce impresionase în meciurile din Champions League, pe care le jucase în tricoul FCSB.
 • Valentin Mihăilă - 9,1 milioane de euro, de la Universitatea Craiova la Parma, în 2020. Jucătorul ofensiv de bandă stânga a intrat în atenția italienior, care au rămas surprinși de viteza lui. Iar clubul oltean a făcut cea mai profitabilă afacere din istoria sa.
 • Alexandru Mitriță - 8 milioane de euro, de la Universitatea Craiova la New York City, în 2019. O altă afacere bănoasă a oltenilor a fost cedarea lui Mitriță în SUA, astfel că trupa lui Mihai Rotaru a încasat într-un an sume enorme, care asigurau bugetul echipei pentru cel puțin trei ani.
 • Ciprian Marica - 7 milioane de euro, de la Șahtior Donețk la Stuttgart, în 2007. Mircea Lucescu l-a dorit neapărat la Șahtior chiar în 2004, anul în care debuta și el pe banca trupei ucrainene. A impresionat în trei sezoane la rând, după care a urmat și un transfer în fotbalul din vest, iar Stuttgart a fost dispusă să plătească o sumă importantă.
 • Florin Gardoș - 6,8 milioane de euro, de la FCSB la Southampton, în 2014. Perechea lui Chiricheș din centrul acelei "defensive europene" a lui FCSB, Gardoș a făcut și el pasul spre vest la un an după Chiricheș.
 • Alexandru Cicâldău - 6,5 milioane de euro, de la Universitatea Craiova la Galatasaray, în 2021. A fost al treilea an la rând în care oltenii vând pe sume mari, iar banii obținuți au făcut ca Mihai Rotaru să se răzgândească de a mai vinde echipa.
 • Mirel Rădoi - 6 milioane de euro, de la Steaua la Al-Hilal, în 2009. Fostul fundaș central - și apoi mijlocaș la închidere - a fost un adevărat deschizător de drumuri pentru transferurile făcute de Becali la acea vreme. Căpitanul roș-albaștrilor nu a mai ajuns însă în fotbalul vestic, așa cum își dorea, ci a făcut carieră în țările arabe, unde "petrodolarii" i-au asigurat iniștea financiară.
 • Bogdan Stancu - 5 milioane de euro, de la Steaua la Galatasaray, în 2011. Atacantul s-a remarcat tot în acea perioadă a "eurofantasticilor".
 • Rareș Ilie - 5 milioane de euro, de la Rapid la Nice, în 2022. La doar 19 ani, mijlocașul a devenit al doilea dintre cei mai scumpi jucători vânduți vreodată de giuleșteni.
 • Gabriel Torje - 5 milioane de euro, de la Dinamo la Udinese, în 2011. Micuțul mijlocaș de bandă este cel mai scump jucător vândut vreodată de "câini".
 • Cristian Săpunaru - 5 milioane de euro, de la Rapid la FC Porto, în 2008. Fundașul rămâne jucătorul cel mai scump din istoria Rapidului.
 • Ștefan Radu - 4,75 milioane de euro, de la Dinamo la Lazio, în 2008. Apărătorul a bifat doar două echipe în cariera sa.
 • Ionuț Mazilu - 4 milioane de euro, de la Rapid la Dnipro, în 2008. Fostul atacant a ajutat bugetul Rapidului într-o vreme în care echipa lui Copos avea nevoie foarte mare de resurse financiare.
 • Gheorghe Hagi - 4,3 milioane de euro (transferul a fost în dolari, dar suma reprezintă paritatea cu euro), de la Steaua la Real Madrid, în 1990. "Regele" fotbalului românesc nu se află nici măcar în primii 15 jucători, în ceea ce privește valoarea transferului său. E adevărat că, în anii 90, fotbaliștii se vindeau cu sume mult mai mici decât cei de după anii 2000. Englezii de la TotallyMoney au realizat o "paritate" a valorilor fotbaliștilor din acele vremuri, raportați la cele din zilele noastre și au constatat că Hagi ar valora 56,8 milioane de euro. În acest clasament, Mutu ar fi în continuare lider, cu 79,8 milioane de euro, iar Chivu ar fi tot pe locul secund, cu 75,6 milioane.
 • Ilie Dumitrescu - 3,7 milioane de euro, de la Steaua la Tottenham, în 1994. Al doilea fost jucător din "Generația de Aur" este prezent abia pe această poziție, însă tot potrivit TottalyMoney, el ar valora acum 52,6 milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE