Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Victor Negrescu, despre aderarea parțială a României la Schengen: ”Negocierile au fost extrem de dure”

România a obținut un acord politic pentru aderarea la Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, însă pentru a îndeplini acest obiectiv pentru să obțină o aprobarea ambasadorilor statelor membre UE în cadrul unei reuniuni COREPER, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu în direct la Euronews România. Social-democratul este încrezător că va fi o ”decizie formală” și a evidențiat că este ”un prim pas extrem de important”, după ce prin negocieri extrem de dure ”am reușit să izolăm Austria”, singura țară care ”se opunea în continuare intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen”.

În direct la Euronews România, europarlamentarul a afirmat că intrarea României în Schengen pe cale aeriană și maritimă în martie 2024 reprezintă o ”reușită care nu poate fi ignorată sau dusă în derizoriu” după 13 ani de așteptări.

”E un prim pas extrem de important. Totuși, de 13 ani tot așteptăm să facem un pas înainte și acum îl facem. E o reușită care nu poate fi ignorată sau dusă în derizoriu, pentru că negocierile au fost extrem de dure.

România a fost cuplată cu Bulgaria în acest proces și toate evaluările și cele mai multe comentarii au privit din nefericire partenerii noștri de la sud care au această frontieră dificilă cu Turcia”, a afirmat europarlamentarul social-democrat.

Ce avantaje are România prin faptul că intră în Schengen pe cale aeriană și maritimă

”Este un pas important pentru că România intră pe calea aeriană și maritimă. Sunt foarte multe beneficii în ceea ce privește transportul turiștilor, transportul investitorilor, transportul de mărfuri, mai ales pe zona Portului Constanța care ar putea să se dezvolte și mai mult.

Intrăm în toate mecanismele Schengen. Vom avea personal abilitat, vom avea acces la bazele de date, vom putea participa la procesul decizional specific spațiului Schengen. Consulatele românești din afară vor putea de asemenea opera în sistem Schengen, poate chiar emite vize Schengen”, a afirmat europarlamentarul, la Euronews România.

Europarlamentarul Victor Negrescu, despre intrarea României în Schengen cu vămile terestre: ”Există și această perspectivă a unei noi discuții anul viitor”

”Intrăm de facto în Spațiul Schengen și facem ca intrarea pe cale terestră și feroviară să devină, în opinia mea, ireversibilă. Există și această perspectivă a unei noi discuții anul viitor privind intrarea pe cale terestră.

Nu aș ignora acest aspect. E un acord politic important. Este de fapt un acord interinstituțional la care au participat Comisia Europeană și președinția în exercițiu a Consiliului UE. Au fost discuții foarte dure, însă este bine că am parcurs această etapă și trebuie să o vedem ca o reușită a României”, a mai spus Negrescu.

Europarlamentarul PSD a reamintit că alte state europene precum Austria, Grecia și Italia ”au intrat pe cale aeriană și ulterior pe cale terestră”.

”Noi trebuie să trecem de la acest acord politic la o aprobare în Consiliu. Acest lucru se poate face la o reuniune a ambasadorilor statelor membre UE, generic de numește COREPER. Acolo trebuie să se întrunească statele membre și să aprobe practic o decizie formală în această direcție, decizie care ar putea fi validată în orice format de consiliu de miniștri care ar putea să aprobe fără discuții suplimentare.

Cam aceasta ar putea fi formula probabilă. Știu că astăzi sunt discuții aprofundate asupra acestor elemente, însă cred că suntem în linie dreaptă”, a explicat Victor Negrescu.

Victor Negrescu, despre dosarul Schengen: ”Fie intram așa în două etape, cum au intrat Austria, Italia și Croația, fie nu intram deloc”

Eurodeputatul a subliniat că România a beneficiat de susținerea comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson și a Spaniei care deține președinția semestrială a UE.

Faptul că am reușit să izolăm Austria ne-a permis să facem acest pas înainte. Practic, doar Austria se opunea în continuare intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen. Unii dintre ascultători poate se întreabă de ce nu a mers Austria până la capăt

Vă spun simplu: fie intram așa în două etape, cum au intrat Austria, Italia și Croația, fie nu intram deloc.

Au fost negocieri pentru a obține și intrarea pe cale maritimă, pentru a obține intrarea în mecanismele specifice spațiului Schengen. Deci au fost obținute lucruri în cadrul acestor negocieri”, a mai spus parlamentarul european.

Negrescu: ”România va reuși să devină stat membru cu drepturi depline în spațiul Schengen destul de curând”

”Poate părea nedrept, pentru că România îndeplinește toate criteriile și ar trebui să intre poate în totalitate, însă eram cuplați cu Bulgaria. Sunt acolo mai multe subiecte ridciate.

La finalul zilei, România va reuși să devină stat membru cu drepturi depline în spațiul Schengen destul de curând.

Noi trebuie să facem acest pas. Pasul se va face cel mai probabil în cursul lunii martie. În cursul lunii martie vom avea acces la calea aeriană și la mecanismele Schengen. Dacă reușim acest proces, demonstrăm că suntem un partener viabil”, a mai spus social-democratul.

Ar putea fi decuplată România de Bulgaria pentru intrarea în Schengen și cu vămile terestre?

”Vom discuta despre aceste aspecte după discuțiile din martie, adică mai intens. În continuare se discută subiectul legat de calea terestră. Acolo va depinde foarte mult de securizarea respectivelor frontiere. România a depus eforturi substanțiale pentru a le securiza, folosind inclusiv sprijinul agenției europene în materie - agenția FRONTEX. Avem și un proiect pilot implementat cu Comisia Europeană. România are rezultate excelente în această privință.

Va conta și implementarea pactului european pentru migrație și azil. Și acolo România a dovedit rezultate excelente. Dar nu ține numai de noi, ține și de Bulgaria.

Suntem cuplați. Aici se va vedea dacă vom merge mai departe împreună, dacă se vor discuta lucrurile separat.

Din nefericire, în momentul de față, evaluarea este comună. Chiar dacă România excelează, contează să îi ajutăm pe partenerii noștri de la sud să atingă aceleași rezultate evaluate de către Comisia Europeană”, a amintit Negrescu.

Victor Negrescu: ”Nu trebuie să ignorăm că anul viitor este un an electoral”

”Nu trebuie să ignorăm că anul viitor este un an electoral, și la nivel european și la nivelul Austriei. Acest lucru riscă să cântărească în eventualitatea unei noi decizii.

În raport cu acest context politic tensionat, electoral, noi trebuie să găsim soluțiile pentru a face pasul înainte fără să apară din nou frâne sau probleme.

E probabil pasul înainte, când se va întâmpla rămâne de văzut și în raport cu aceste elemente politice care, din păcate, ne-au afectat până acum”, a concluzionat europarlamentarul PSD, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE