Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Proiectele UDMR despre autonomia Ținutului Secuiesc au fost respinse

Deputații și-au întrerupt vacanța de iarnă pentru o zi, cu scopul de a respinge, joi, trei proiecte de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. Inițiativele legislative care vizează autonomia județelor Harghita, Mureș și Covasna nici măcar nu au fost dezbătute în comisii, însă premierul Marcel Ciolacu le-a cerut parlamentarilor să acționeze imediat.

28/12/2023 , 15:19

Proiectele UDMR despre autonomia Ținutului Secuiesc au fost respinse

Toate cele trei proiecte ale UDMR care vizau autonomia Ținutul Secuiesc au fot respinse, în ședința de joi.

Liderul deputaţilor AUR, Alin Coleşa, a criticat, joi, în plen, reunirea Camerei Deputaţilor în şedinţă pentru respingerea proiectelor privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că este o "forţare procedurală", în timp ce preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a replicat că sesiunea parlamentară nu s-a încheiat şi deputaţii au fost chemaţi la serviciu, relatează Agerpres.


Știrea inițială:

Parlamentarii se pregătesc să revină la treabă pentru o singură zi, pentru a respinge trei proiecte depuse pe final de sesiune de parlamentari ai UDMR, proiecte ce vizează autonomie județelor Harghita, Mureș și Covasna.

Se așteaptă ca aceste proiecte să fie respinse în plenul Camerei Deputaților, într-o ședință hibrid. Asta înseamnă că liderii grupurilor parlamentare, cât și președintele Camerei, vor trebui să se prezinte fizic la Palatul Parlamentului, în timp ce deputații care nu dețin alte funcții vor putea accesa ședința online, de pe tabletă.

Marcel Ciolacu, mesaj tranșant: ”Iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”

Propunerile legislative privind statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România şi o lege-cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale au fost iniţiate de doi deputaţi UDMR - Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán, potrivit Agerpres.

În 20 decembrie, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că i-a propus preşedintelui Camerei Deputaţilor "să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ".

"Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ. Astfel de propuneri legislative izolate, care vizează autonomia ţinutului secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice, nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuţie care apare odată la ceva timp nu îşi are rostul", a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Cele trei proiecte nu sunt un caz izolat: au mai fost inițiative care nu au ajuns să fie votate în plenul camerei decizionale și trimise la președinte pentru promulgare. De exemplu, legea care vizează extinderea ordinului de protecție și pentru alte cazuri de violență, nu doar pentru cea domestică, a trecut de Senat, însă a rămas pentru moment blocată în Camera Deputaților. Ar fi trebuit să primească votul final în ultima ședință de plen a sesiunii, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat și astfel va fi dezbătut din nou în luna februarie.

Alte proiecte importante care vizează consumul de droguri, sau jocurile noroc, au fost uitate la sertar de coaliția PSD-PNL.

Legi blocate în Parlament

  • Extinderea ordinului de protecție și pentru alte cazuri de violență
  • Legea 2 Mai - închisoare cu executare pentru traficanții de droguri
  • 8 proiecte anti-păcănele
  • Șoferii drogați sau băuți rămân fără permis până la 10 ani

Legea care vizează extinderea ordinului de protecție a trecut de Senat, însă a rămas pentru moment blocată în Camera Deputaților. Proiectul ar fi trebuit să primească votul final în ultima ședință de Plen a sesiunii, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Legea 2 Mai a trecut de prima Cameră, dar nu a ajuns la vot final în Camera decizională. Alte promisiuni neonorate ar fi proiectele anti-păcănele. În acest moment, sunt 8 proiecte pe traseul legislativ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE