Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Primarul din Sfântu Gheorghe vrea autonomie după modelul propus de Macron în Corsica

Publicat de: Sorin Rusu

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a dat ca exemplu propunerea președintelui Franței, Emmanuel Macron, referitoare la statutului insulei Corsica. Șeful statului francez a propus ca această insulă să devină autonomă, pentru ca "să nu mai fie nici împotriva statului, nici fără stat".

În acest sens, liderul UDMR a dat o postare pe Facebook în care anunță că exact acest aspect este dorit și de secuii din Ținutul Secuiesc.

Primarul din Sfântu Gheorghe vrea autonomie, pe modelul isulei Corsica

„Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa! Într-o Franţă care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, preşedintele Republicii Franceze a anunţat intenţia statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de şase luni.

Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, 'recunoaşte specificitatea comunităţii corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural' şi că acest lucru va fi înscris în Constituţia franceză.

Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar. Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale”, a fost postarea lui Antal Arpad, pe Facebook.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit despre autonomia insulei Corsica, despre care a spus că ar fi "o nouă etapă instituțională, care să permită ancorarea deplină a Corsicii în Republică şi să recunoască singularitatea insularităţii sale mediteraneene şi relaţia acesteia cu lumea".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE