Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Teatrul românesc din Sfântu Gheorghe ar putea fi desființat după aplicarea măsurilor fiscale. Primar: Este o intervenție atât de absurdă

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, trage un semnal de alarmă privind măsurile avute în vedere de Guvern. Edilul a avertizat că proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor bugetare înseamnă o intervenție care va lovi cu brutalitate în administrațiile locale şi în firmele mici şi mijlocii.

În direct la Euronews România, Antal Árpád a explicat că va fi nevoit să facă tăieri inclusiv în domeniul culturii, precizând că Teatrul ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe ar putea fi desființat sau ar putea rămâne fără personalitate juridică. De asemenea, primarul a avertizat că ar urma să fie dați afară ”80 de oameni care lucrează acum în cultură, recreere, protejarea spațiilor verzi”.

Primarul orașului Sfântu Gheorghe a evidențiat că ”nu au fost consultate organizațiile reprezentative ale administrației publice locale” în legătură cele 50 de măsuri fiscal-bugetare incluse ordonanța de urgență privind reforma sistemului bugetar.

Nu poți lua o decizie care blochează, creează haos în administrația publică locală, fără să ai o consultare cu organizațiile reprezentative. (...) Este o intervenție brutală în ceea ce privește autonomia locală, în condițiile în care România a semnat și a ratificat carta europeană a autonomiei locale.

Problema poate cea mai mare este faptul că prin această OUG practic se dă mesajul către autoritățile locale de la București că așteptările Guvernului de la un primar sunt să betoneze și să asfalteze, și să nu se ocupe de oameni”, a precizat primarul din Sfântu Gheorghe.

Antal Árpád (UDMR) consideră că, în calitate de primar, trebuie să mențină ”un echilibru între dezvoltarea infrastructurii și consolidarea comunității, adică investiția în oameni”.

”Nu poți să reduci la 7,5% cheltuieile pentru cultură, sport, recreere, religie, pentru că asta înseamnă să desființezi instituții. Ar trebui să desființăm instituții de cultură, instituții construite în ultimii 30,50, 70 ani.

Sunt primar de 15 ani, dar nu am văzut o intervenție atât de absurdă, o abordare atât de contabilă asupra bugetului administrației publice locale precum apare în această OUG”, a mai precizat edilul din Sfântu Gheorghe, în direct la Euronews România.

Primarul din Sfântul Gheorghe avertizează că ar urma să fie desființate instituții de cultură și că vor fi dați afară zeci de oameni

”Dacă trebuie desființate sau comasate instituțiile sub 50 de angajați, asta ar înseamna în muncipiul Sf. Gheorghe să desființez sau să iau personalitatea juridică a Teatrului ”Andrei Mureșanu”.

Este teatrul românesc din Sfântul Gheorghe. Noi avem și teatrul maghiar și teatrul românesc și teatru pentru păpuși.

După ce comasez cu alte instituții, ar trebui să reduc cu 15% numărul de posturi. Per total, ar însemna să dau afară 80 de oameni care lucrează acum în cultură, recreere, protejarea spațiilor verzi”, a mai precizat edilul.

Cum vor fi desființate posturile vacante în Sfântu Gheorghe

”Desființarea posturilor vacante, având în vedere că există o lege care spune foarte clar că numărul de angajați la o primărie depinde de numărul locuitorilor. Se calculează în funcție de numărul locuitorilor dintr-o localitate.

În fiecare an, prin ordinul prefectului, ni se comunică cât angajați putem avea. Există o lege în acest sens. Dacă două orașe cu număr de locuitori identic, într-un oraș au ocupate 65% din posturi și în celălalt oraș 95%, într-un oraș se vor desființa 5% din posturi, în celălalt 35%.

Cum se respectă principiul egalității legii care este garantată prin lege?”, a mai spus Antal Árpád.

Primarul din Sfântu Gheorghe: ”Guvernul României va economisi un euro, dar poate va pierde cinci euro din fondurile europene”

”Noi avem 50.060 de locuitori, după ultimul recensământ. Avem posturi ocupate în proporție de aproximativ 90%, dar restul de 10% nu este ocupat pentru că nu am găsit oameni potriviți pentru aceste posturi, nu pentru că nu am vrut să găsim oameni potriviți.

Noi vrem să ținem concursuri, să angajăm oameni potriviți pentru că avem foarte multe proiecte europene și poate că prin aceste măsuri, pe de o parte, tot contabilicește, Guvernul României va economisi un euro, dar poate va pierde cinci euro din fondurile europene pe care nu le vom putea atrage în administrațiile locale, pentru că nu vom avea cu cine să mai lucrăm”, a concluzionat Antal Árpád.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE