Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noile măsuri fiscale afectează micul antreprenor. Expert contabil: "Acest proiect nu este altceva decât o japcă fiscală"

Noile măsurile fiscale nu sunt văzute cu ochi buni de antreprenori, care spun că cei mai afectați vor fi deținătorii de microîntreprinderi.

Valentina Saygo, expert contabil și consultant financiar, a vorbit în direct la Euronews România despre impactul pe care îl are acest proiect. Aceasta spune că noile măsuri încalcă principiile fiscalității și contabilității.

Valentina Saygo, expert contabil și consultant financiar: "Acest proiect nu este altceva decât o japcă fiscală. Am citit printre rânduri ură în formă pură a guvernanților față de mediul de afaceri. Ce nu înțeleg acești distinși conducători este că noi le plătim salariile, pantofii, vacanțele. Nu înțeleg de ce vor să omoare vaca ce le dă lapte ca ei să mănânce brânză.

Anul trecut, când s-a publicat Ordonanța 16, s-a dat peste cap mediul de afaceri și măsurile fiscale fără dezbatere publică, fără nimic. Sunt convinsă că așa va fi și acum.

Probabil vor scoate două-trei dintre propuneri și vor lăsa în continuare toate aceste mizerii care nu au nicio logică. Sunt niște măsuri care încalcă măsurile fiscalității, principiile contabilității, încalcă foarte multe lucruri.

Suntem într-o situație neplăcută din punct de vedere economic, din punctul de vedere al bugetului. Avem o gaură foarte mare. Ce face orice antreprenor normal, orice manager care vrea să supraviețuiască? Taie cheltuielile. La noi, Guvernul ce cheltuieli taie?"

Cine are cel mai mult de suferit?

Valentina Saygo, expert contabil și consultant financiar: "Micul antreprenor. Microîntreprinderile care au suferit anul trecut.

Dacă în prezent ai voie să deții maxim trei întreprinderi la care ai un control de peste 25%, de la anul vei avea voie să deții una singură.

Unele sunt regulile care se aplică la stat, altele sunt regulile care se aplică la privat. De anul acesta a intrat în vigoare plafonul de 33% de limitare a beneficiilor acordate salariaților. De anul viitor va fi 20%. De ce nu sunt limitate și sporurile primite de funcționarii publici la 20%?"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE