Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua reformă a sistemului bugetar, prezentată oficial: Cumulul sporurilor nu mai poate depăși salariul de bază și vor fi mai multe reduceri de personal

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au discutat despre măsurile convenite de PSD și PNL pe zona reducerilor de cheltuieli bugerare. Premierul spune că sunt peste 50 de măsuri care au fost discutate în cadrul Coaliției.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Sunt peste 50 de măsuri. Ele au fost discutate și în cadrul Coaliției. Vorbim, din punctul meu de vedere, de prima reformă reală în ceea ce privește sistemul bugetar. Este pentru prima oară când un guvern al României își asumă o astfel de abordare.

S-a pornit în 2019 cu o datorie publică de 37% și cu un deficit bugetar de 2,7-2,9. Am ajuns la un deficit de 9,2, fiind singurul stat din UE care are un acord în ceea ce privește deficitul excesiv. Sunt multe măsuri care se iau și mi-aș fi dorit ca ele să fie luate din timp, de când existau semnale clare că este foarte puțin probabil să ne încadrăm în deficitul asumat pentru anul acesta.

Vorbim de o stabilitate economică în România, nu de o criză economică. Nu vorbim de recesiune în România, ci de lucruri asumate în fața Comisiei. Cel mai important e să continuăm dialogul cu Comisia ca să nu se blocheze fondurile europene. Mai mult ca sigur vom reuși să evităm acest lucru.

Cred cu tărie că toate măsurile propuse de domnul ministru Boloș sunt corecte. E timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare. Cei care merg la serviciu să se joace pe Solitaire să caute în altă parte acest mod de a munci. Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen.

Prin tot acest pachet, de reduceri de cheltuieli și de venituri, se va crea un echilibru macroeconomic.

Sunt măsuri care au efecte imediate, dar și indirecte. Îmi asum această reformă în sistemul bugetar. Trebuia făcută de mult timp.

Nu putem să avem venituri mai mari decât președintele României, dar să cerem și tichete de vacanță.

Îmi asum în totalitate aceste reforme, chiar dacă deranjează anumite persoane."

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: "Este un plan de reducere a cheltuielilor cu două componente majore: prima legată de peformanță și a doua disciplina financiară.

Măsurile sunt pe patru paliere:

  • autoritățile și sectorul public,
  • companiile de stat și companii de subordonare locală (total personal angajat 250.000 de salariați care au costuri de 14 miliarde de lei)
  • instituțiile publice autonome, agențiile sub controlul Parlamentului,
  • consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor.

Reducerea numărului de secretari și subsecretari de stat cu 20% s-a decis la nivelul Coaliției. Reducerea numărului de posturi vacante: avem în evidență 204.000 funcții vacante.

Nu va putea funcționa un serviciu dacă nu sunt minim zece persoane în subordine. Nu va funcționa o direcție generală dacă nu sunt minim 40. Astfel funcția de șef de birou se desființează.

Cumulul sporurilor nu mai poate depăși salariul de bază. Voucherul de vacanță era și indemnizația de vacanță: rămâne doar voucherul pentru cei cu sub 10.000 de lei brut. Voucherul costă statul 1,8 miliarde de lei.

În categoria beneficiilor, indemnizația de hrană, nu normative de hrană pentru apărare națională, costă statul 3 miliarde de lei și se acordă fără limită și fără plafon. Nu e normal ca un funcționar care câștigă 30.000 de lei să-i dai și indemnizație de hrană.

Plafon la cheltuielile cu telefonia mobilă: 500 de lei pentru telefon, 50 de lei abonament. Pentru depășire plătește din buzunar.

Capitorul bugetar ce ține de autoritățile locale - de sport, recreere - organizări de evenimente. Uneori nu ajung weekendurile pentru organizarea de evenimente de către autoritățile locale.

1 ianuarie 2025 descentralizarea serviciilor publice de la nivel central : direcțiile de sport, cultură, DSP, inspectoratele școlare. Apropierea acestui serviciu de cetățean. Până la această dată stranferul către autoritățile județene se va realiza treptat.

Instituțiile publice cu personalitate juridică de subordonare locală nu mai pot funcționa dacă au sub 50 de posturi ocupate și dacă se suprapun cu alte instituții. Ordonatorii de credite trebuie să decidă care intră âîn comasare, reorganizare sau transfer. E o decizie de oportunitate.

Companii de stat - 50% reducere număr de consilieri ai directorilor generali, directori .

Numărul maxim de membri în CA, Consilii de supraveghere este de maxim 7 persoane. Remunerația - are o componentă fixă se reduce la maxim 3 salarii, componenta variabilă - maxim 6 salarii dar în anumite condiții. Să nu fie pierderi contabile, datorii. Nu faci treabă, nu iei componenta variabilă.

Achiziții sub risc - Dacă ai făcut o achiziție a unui autoturism de 100.000 de euro, iar media e de 30.000 intră sub risc și se pornește controlul.

Pentru companiile de subordonare centrală și centrală - normative de personal. Nu mai pot inființa structuri după cum cineva trebuie să fie șef. Normă pentru parcul de autoturisme. Norme diurne, cazare, norme telefonia mobilă. Cheltuielile de sponsorizare activități sportive, culturare - maxim 0,25 din cifra de afaceri, dar mai discutăm."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE