Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele noilor măsuri fiscale. Profesor de economie: A deține mai multe imobile e un păcat în România

Măsurile de reducere a cheltuielilor publice anunțate de Guvern vor afecta tot populația, fără să rezolve problemele reale din sectorul public, avertizează profesorul de economie Bogdan Glăvan. Acesta este de părere că multe dintre propunerile anunțate nu vor avea un impact bugetar real.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au prezentat noua reformă a sistemului bugetar. Este vorba de peste 50 de măsuri luate, potrivit premierului.

Bogdan Glăvan, profesor de economie: "Aici avem 60 de pagini de masuri concrete, palpabile, nu vorbim de impozite fictive, nu vorbim de impozite vacante. Vorbim de impozite cât se poate de reale și de dureroase, de la creșterea TVA la cărți, până la creșterea impozitului pe tranzacțiile imobiliare și până la această ciudățenie, că eu nu știu unde mai există în lume o impozitare specială a celor care dețin mai multe imobile. A deține mai multe imobile e un păcat în România. Deci, pot să deții un palat în București, dar nu plătești acest supraimpozit special de 1%, dar dacă deții mai multe apartamente prin țară, atunci plătești."

Una dintre măsuri va fi reducerea posturilor vacante. Potrivit ministrului Finanțelor,, în evidență sunt 204.000 de funcții vacante.

Bogdan Glăvan susține că această măsură nu va produce "cine știe ce economie bugetară", tocmai pentru că acest posturi sunt vacante și nu consumă bani.

Bogdan Glăvan, profesor de economie: "Guvernul s-a dovedit incapabil și lipsit de voință tocmai să ia măsuri pe partea de eficientizare a administrației și de eficientizare a cheltuielilor publice, a sectorului public. Deși acum spune că face acest lucru, în realitate nu-l face. Pentru că a desființat, de exemplu, 200.000 de posturi vacante, nu produce cine știe ce economie bugetară. Erau vacante nu consumau bani. A plafona indemnizațiile sau numărul de membri din CA-uri la maxim șapte, nu produce cine știe ce economie, pentru că nu prea sunt companii de stat în România care să aibă mai mult de șapte membri în CA-uri."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE