Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Contre între PSD și PNL pe tema măsurilor fiscale. Liberalii se opun pentru introducerea taxei pe imobile de lux

O reașezare fiscală, nu majorări de taxe sau reduceri de salarii. Însă liberalii nu sunt de acord cu Recentele promisiuni făcute de premierul Marcel Ciolacu în ceea ce privește noul pachet de măsurile fiscale.

Deși social-democrații doresc să vină săptămâna aceasta cu două ordonanțe de urgență, una pe reducerea cheltuielilor, cealaltă pe zona fiscală, conducerea PNL se opune în continuare introducerii unor taxe.

Ce măsuri vrea să implementeze PNL

Problema măsurilor fiscale în continuare iscă mai multe controverse la nivelul partenerilor PSD și PNL, asta pentru că liberalii spre exemplu nu sunt de acord cu introducerea niciunei taxe pe imobilele de lux, cele de peste 500.000 de euro. Liberalii susțin că acea măsură nu este aplicabilă și mai degrabă trebuie să ne concentrăm pe măsuri menite să încurajeze investițiile și reducerea de cheltuieli.

Nu sunt de acord nici cu majorarea de la 8% la 10% a impozitului pe dividente și nici cu taxarea suplimentară a angajaților din domeniul IT, care au o indemnizație mai mare decât media pe economie de 17.000 de lei. Nu susțin nici taxarea cu 1% a multinaționalelor care au o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro.

Propunerile acceptate de ambele partide

PNL și PSD par că sunt de acord cu reducerea cheltuielilor. În cazul secretarilor de stat se discută reducerea numărului acestora cu 20%.

Un alt principiu convenit se referă la reducerea cu minim 15% a cheltuielilor cu propriul personal. În acest sens se va veni cu o comasare la nivelul tuturor instituțiilor subordonate la nivel central și local care au aceeași atribuție.

Există în momentul de față patru instituții care au atribuții oarecum asemănătoare la Ministerul Muncii. Executivul Ciolacu se pregătește pentru comasarea lor într-o singură structură. Acest lucru va permite reducerea cu 15% a funcțiilor de execuție. Numărul acestora în organigrama la nivel național va scădea de la 12% la 8%.

Democrații și liberalii sunt de acord cu reducerea numărului de membri în consiliile de administrație și cu micșorarea indemnizațiilor acestor persoane.

În discuție a rămas propunerea suspendării pe un an a plăților pentru toate proiectele care sunt finanțate exclusiv de bugetul de stat, cum ar fi săli de sport sau grădinițe. Este posibilă și o reducere cu 50% a numărului de consilieri, directori generali, directori generali adjuncți din companiile de stat.

În ceea ce privește măsurile fiscale, liberalii sunt de acord cu mărirea TVA-ului pentru mâncarea pentru animale. În schimb, solicită ca TVA-ul de 5% să rămână pentru achiziția de cărți și manuale.

Potrivit surselor Euronews, liderul PNL Nicolae Ciucă va propune la ședința de luni după-amiază liderilor PSD să se vină cu un nou plan, plan care susține el trebuie să fie un boost pentru economia României, un plan de bugetare multianuală care să se concentreze pe măsuri de încurajare, de noi investiții în țara noastră, dar și de reducere de cheltuieli.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE