Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxă pe proprietățile de lux, nu doar pentru milionari. Proprietarii pensionari, dar și plătitorii de rate, printre categoriile afectate

Taxa pe imobilele de lux agită spiritele pe piața imobiliară. PSD și PNL nu au decis încă dacă noul impozit se va aplica asupra întregii valori sau numai pentru ce depășește pragul minimal de 500.000 de euro. Specialiștii consideră noua măsură inaplicabilă, în lipsa unor norme de evaluare clare și avertizează asupra efectelor colaterale negative asupra unei pături a populației, care este departe de milionarii vizați direct de introducerea acestei taxe.

Potrivit unor surse  guvernamentale, liberalii, în frunte cu Nicolae Ciucă, ar agrea cel mult introducerea unei taxe anuale suplimentare de 1%, doar pe diferența dintre pragul de 500.000 de euro și restul valorii totale la care poate fi estimat un imobil de lux. PSD susține ideea premierului Marcel Ciolacu, de aplicare a noii taxe pe întreaga valoare a respectivei proprietăți imobiliare, dacă aceasta depășește peste jumătate de milion de euro. Măsură ar avea efecte mai mult decât nefericite pentru unele categorii de proprietari, susțin specialiștii. 

Adrian Vascu, senior partner companie de evaluare și consultanță: Pentru bogații pe care-i vizează ei, 5.000 de euro nu e mult,  pentru ceilalți, săraci, pentru că au avut ghinionul să locuiască în București sau în Cluj, a crescut piața, s-au trezit pensionari. Acolo este o discrepanță și este o sumă foarte mare. Faptul că tu ai imobile de 500.000, dar ai datorii de 400.000 pe aceste case.

Problemele nu se opresc doar aici

Acum un an, aceiași guvernanți au venit cu ideea schimbării sistemului de impozitare pentru locuințe. Au abandonat rapid demersul. Au constatat că nu pot face o evaluare solidă a acestor imobile, în lipsa unui registru național al notarilor publici care să conțină contractele de vânzare-cumpărare pentru aceste locuințe. Problema persistă și acum.

Dan Schwarz, consultant fiscal: Poate genera încă un impozit calculat după o metodă care nu are legătură cu valoarea de piață, va crea probleme și pentru contribuabil, ANAF, autoritățile locale de colectare. Principii ale fiscalității încălcate, modalități tehnice de calcul necunoscute. Nu știu dacă s-a făcut un studiu de impact.

Răzvan Muntean, director general Imopedia: Metodologia ar fi. Așa cum s-a calculat pentru 0,2 se poate calcula și pentru 1%. Ideea vehiculată, în ultima vreme, a fost mai degrabă de a vedea dacă acel 1% se aplică pentru acel prag sau pentru întreaga valoare. Dacă vorbim de tot ce depășește 500.000 de euro, atunci vorbim despre o dorință de a evalua, pe bune, proprietatea, o evaluare de piață, ceea ce pare ușor utopic. Ne-am duce la luni sau ani pentru a face o astfel de evaluare.

Primăriile cer metodologii de evaluare și de calcul cât mai clare

Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași: Există proprietăți care ar putea intra în această categorie de impozitare suplimentară. Pe de altă parte, noi trebuie să facem și o evaluare și un calcul exact ce înseamnă acest impact pe care îl va avea majorarea aceasta.

În prezent, România are una din cele mai scăzute rate de impozitare din Europa, cu un maxim de 0,2%. Comparativ, Lituania aplică o taxă de 2% pentru imobilele de peste 500.000 de euro. Vecinii bulgari plătesc un impozit anual care variază între 0,01% - 0,45%, în timp ce în Ungaria, cota poate ajunge la 3,6% din valoarea de piață a clădirii deținute.

În Franța, taxa de lux se aplică tuturor proprietăților pe care o familie le deține oriunde în lume, dacă valoarea acestora depășește 1,3 milioane de euro. Pornește de la 0,5% și poate ajunge la peste 5%, în cazul achiziției unei noi locuințe de lux. Germania şi Spania percep printre cele mai ridicate impozite la achiziția de proprietăți imobiliare de lux, liderul fiind Belgia, cu o taxă de peste 11% din prețul de achiziție. La polul opus, se situează Rusia, care uneori nu percepe nicio taxă la achiziția de imobiliare de valoare mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE