România primește un prim semnal economic pozitiv de la una dintre cele trei agenții de rating, de referință, de la nivel internațional. Este vorba despre Standard & Poor's care anunță că menține ratingul României la „țară recomandată investițiilor”. Totuși, perspectiva pe termen mediu și lung rămâne negativă.
Ionuț Dumitru, consilier onorific al premierului Bolojan a declarat la România lui Vitalie că ratingul pozitiv indică faptul că pachetul de consolidare fiscală este văzut ca fiind unul pozitiv. Totuși există și câteva semnale de atenție.
„Este un semnal pozitiv și în același timp aduce și câteva semne de atenție cumva pe care trebuie să le urmărim în perioada următoare. În primul rând e un semnal pozitiv că păstrează ratingul și știm că aveam un pericol în reducerea ratingului de țară și toate cele trei mari agenții de rating au semnalat lucrul acesta. Faptul că ei apreciază acest pachet de consolidare fiscală ca fiind unul pozitiv, înlătură pentru moment temerea legată de reducerea ratingului de țară. Dar, așa cum menționam sunt și niște aspecte care trebuie să le urmărim în perioada următoare. Sunt aspecte de incertitudine în față.
Noi ne aflăm din păcate într-un cerc vicios atunci când ne uităm la buget și anume sunt taxe și impozite mici raportate la PIB pentru că în primul rând cetățenii nu vor să plătească taxe și impozite și firmele, toată lumea caută portițe de optimizare fiscală. Sunt de asemenea și mulți care fac ilegalități. Avem o colectare slabă a veniturilor din taxe și impozite pentru că avem o problemă pe partea de cheltuieli. Oamenii văd lucrul acesta. Banii plătiți la bugetul statului sunt cheltuiți ineficient sau chiar irosiți și pe bună dreptate semnalează unele nedreptăți sociale care sunt produse – companiile de stat care risipesc resurse, pensiile speciale. Deci sunt aspecte care trebuie privite împreună.
Dacă vrei ca cetățeni și companiile să plătească mai mult la bugetul statului, ai nevoie să adresezi partea de cheltuieli pentru a convinge cetățenii și companiile că banii plătiți la bugetul statului nu sunt irosiți”, a spus Ionuț Dumitru.
Acesta a spus de asemenea că sunt mai mulți factori care generează o încasare slabă la bugetul statului.
„Sunt mai mulți factori. În primul rând, discutăm despre o colectare slabă. Adică avem o evaziune fiscală destul de înaltă. Circa o treime din TVA-ul pe care statul ar trebui să-l încaseze, nu-l încasează. Sunt și alte zone unde există evaziune fiscală – munca la negru de exemplu. Dar avem și o problemă de bază de impozitare, sunt puțini contribuabili. Sunt prea puțini contribuabili raportat la numărul de beneficiari. Nu în ultimul rând, deși nu ne place să recunoaștem, avem și un nivel de taxare care la modul general este semnificativ mai mic decât mediile europene”.