Austeritatea analizată de foști premieri. Ponta: Bolojan a lovit în toată lumea și nemulțumirea e foarte mare | Cîțu: Nu crești taxele într-o criză

Măsurile de austeritate adoptate de Guvernul Bolojan lovesc în „toată lumea”, iar România a ajuns să aibă un deficit bugetar excesiv din cauza „baronizării totale” a țării prin „împărțirea între PSD, PNL, UDMR, mai nou și USR”, a declarat fostul premier Victor Ponta, la Euronews România. La rândul său, Florin Cîțu, fost prim-ministru și ministru de Finanțe, susține că „o creștere a taxelor este nocivă pentru economie” și consideră „inadmisibil” faptul că actuala coaliție guvernamentală a venit cu „o soluție pe care o copiezi din manualul FMI din anii '70 folosită în Africa”.

În direct la Euronews România, Victor Ponta a precizat că, în perioada în care condus Guvernul, a relaxat regimul fiscal, măsură care a dus la creșterea investițiilor și a producției, iar „deficitul bugetar în 2015 era sub 1%.”

„E o chestie de nedreptate profundă, pentru că noi suntem în această situație, cu acest deficit exploziv, nu din cauza mediului de afaceri. Dacă vă uitați pe cifre, în fiecare an, mediul de afaceri și cetățenii au plătit mai mult la buget.

Noi suntem în această situație din cauza unui lucru foarte clar și anume clientelizarea, feudalizarea, baronizarea totată a României, împărțirea între PSD, PNL, UDMR, mai nou și USR”, a afirmat Ponta.

Fostul lider PSD a precizat că s-a așteptat ca premierul Ilie Bolojan să transmită partidelor din coaliția de guvernare cănu se mai poate cu sinecurile”, însă „a lovit în toată lumea și nemulțumirea este foarte mare”, din cauza creșterii taxelor.

„Am fost unul dintre naivi care a crezut că domnul Bolojan va începe cu asta, adică le va zice celor de la PSD, în primul rând, dar și PNL și UDMR, în egală măsură, nu se mai poate cu sinecurile pe care le-ați dat - de la cel mai mare salariu al unui șef de companie națională, până la ultimul sat, ultima primărie, ultimul consiliu județean sau regie autonomă.

Nu a început așa! A lovit în toată lumea și nemulțumirea este foarte mare și va duce la o scădere a încasărilor”, a mai spus Ponta.

Ponta, despre măsurile de austeritate. Acest program a întors țara cu fundul în sus

„Cred că strategia e greșită. Mi-aș dori să aibă efect. Acest program care a întors țara cu fundul în sus prevede, în accepțiunea Ministerului de Finanțe, niște venituri suplimentare de 10 miliarde de lei. Vă anunț că 10 miliarde de lei este deficitul României pe trei săptămâni, nici măcar pe o lună. E foarte mult rău făcut și foarte mici efectele”, a mai spus Ponta.

Fost premier PSD: „O țară din care fug bani e o țară care nu are cum să-și revină”

„Domnul Bolojan este al zecelea prim-ministru după mine. (...) Prin aceste măsuri care s-au luat săptămâna asta, vă dau o veste proastă: fug banii din România, nu vin în România. Și o țară din care fug bani e o țară care nu are cum să-și revină.

În perioada 2014 - 2016, chiar când era Guvernul Cioloș, veneau bani în România. Asta se va vedea și în încasările de la buget”, a menționat Ponta.

Ponta: PSD trebuia să fie în Opoziție. Tot ce face echipa lui Grindeanu e o chestie foarte ipocrită

„Tot ce vine de la noua echipă (a PSD), de la domnul Grindeanu, e o chestie foarte ipocrită. Domnia sa am văzut că plânge împotriva celor numiți în companii de stat și în regii. Cine i-a numit? I-ați numit dumneavoastră sau eu? I-a numit el la Ministerul Transporturilor sau PSD la diverse ministere.

De exemplu, aș vrea să văd că PSD nu e de acord cu o măsură și spune: «nu o votăm sau ieșim de la guvernare» Nu se va întâmpla lucrul ăsta. Între ce vrea PSD și ce vrea conducerea PSD e o prăpastie. Conducerea PSD vrea să păstreze Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Camera Deputaților, iar PSD-iștii, primarii vor să vadă dacă mai acces la resurse sau nu. E o mare ruptură.

Ideea de a face Opoziție de la Putere e ceva nespecific PSD-ului. E și dezonorant și ineficient. Ori ești la putere, ori ești în opoziție.

Cred că trebuia să fie în Opoziție PSD-ul, pentru că altfel, AUR a rămas singur în Opoziție, cu toate stridențele lui George Simion, cu toată lipsa de programe. E normal să strângă nemulțumirea oamenilor, pentru că nu e altcineva”, a afirmat Ponta.

Fostul premier Florin Cîțu: „Nu există niciun exemplu de țară care să-și revină după o creștere de taxe”

La rândul său, fostul premier Florin Cîțu (PNL) susține că economia României nu își va reveni prin aplicarea actualei strategii de reducere a deficitului.

„Nu. Depinde ce înseamnă să ne revenim. Dacă încercăm să ne revenim și să ajungem la creștere economică, nu există nicio țară în lume care a ajuns la creștere economică prin creșterea taxelor decât după ce ai ani mulți de scădere economică.

Nu trebuie să te uiți la alte țări decât la România, în 2010, când programul FMI a propus exact acest lucru - creșterea TVA, reducerea cheltuielilor. Țineți minte că reducerea cheltuielilor a fost doar temporară, TVA a rămas mare mult timp, iar economia a avut nevoie de cinci ani să-și revină. Exemplul Greciei. Iarăși, aceeași strategie. A avut nevoie de mai mulți ani. Deci, nu există niciun exemplu de țară care să-și revină după o creștere de taxe”, a afirmat fostul prim-ministru liberal.

Florin Cîțu: „Este a cincea creștere de taxe în ultimii patru ani de zile”

„Taxele cresc din 2022, nu din 2020. Este a cincea creștere de taxe în ultimii patru ani de zile.

În 2010, lecția pentru toată comunitatea economică din lume a fost - nu crești taxele într-o criză. În 2021, România a aplicat această strategie și nu numai România, mai multe țări din UE, și de aceea revenirea a fost mai rapidă.

E o lecție pe care au uitat-o cei care iau deciziile pentru noi și ne spun că vine de la agenții sau de la Comisia Europeană, ceea ce iarăși nu este adevărat”, a explicat fostul ministru de Finanțe.

De asemenea, Cîțu a menționat că nu pot „nici Bruxelles-ul și nici agențiile de rating” să impună Guvernului măsurile de reducere a deficitului.

Nu a venit de la Bruxelles această soluție, ci a fost o decizie a Guvernului României. Ar fi fost și ipocrit din partea agențiilor de rating, dar și din partea Comisiei Europene, să vină să propună ceva după ce au închis ochii în ultimii trei ani de zile, când situația economică s-a deteriorat.

Nu aș fi luat în calcul nicio sugestie de la Comisa Europeană sau de la agențiile de rating care nu au sesizat problemele când s-au construit. Rolul agențiilor de rating este de a avertiza, nu de a confirma ceea ce piețele avertizează de câțiva ani de zile”, a mai menționat Cîțu.

Fost premier PNL: „Piețele tratează România ca pe o țară junk de câțiva ani de zile”

„România nu are nevoie de a avea ratingul oficial «junk» pentru că piețele tratatează România ca pe o țară junk de câțiva ani de zile, inclusiv în această emisiune de obligațiuni de luna aceasta, România s-a împrumutat la randamente mai mari decât ale unor țări care sunt în rating junk. E clar că piețele financiare nu au nevoie de această etichetă pe care o dau agențiile de rating, care, de obicei, sunt surprinse de realitatea economică.

Ajungem să plătim pe dobânzi aproape 3% din PIB, mai mult decât bugetul Apărării. Existau fonduri pe care le puteam folosi pentru a finanța deficitul bugetar, fonduri din PNRR”, a mai spus Cîțu, la Euronews România.

„Creșterea taxelor este o greșeală majoră. Va crește inflația și economia va scădea”

„România pierde 15 miliarde de euro din fondurile din PNRR, doar pentru că ultimele două Guverne, miniștrii au decis că nu merită costul politic ca să ia acești bani. Atunci s-au dus și s-au împrumutat.

Suntem la limita subminării economiei naționale. A fost o decizie asumată de a nu face numite reforme, de a le amâna.

Creșterea taxelor este o greșeală majoră. Va crește inflația și economia va scădea. De ce să fim de acord cu așa ceva când există alte variante?

Sunt patru partide - trei de dreapta și unul de stânga. Și singura soluție cu care vin este planul FMI, ăla din anii '70? E inadmisibil să ai atâția specialiști și să vii cu o soluție pe care o copiezi din manualul FMI din anii '70 folosită în Africa”, a avertizat fostul premier.

În plus, Cîțu a subliniat că „o creștere a taxelor este nocivă pentru economie”.

„Cred că românii ar fi preferat să se mai certe Nicu și Marcel (Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu) sau alții de pe scena politică, dar să nu plătească taxe mai mari, să nu aibă intervenții ale statului în economie, să vină mai mulți investitori străini.

O creștere a taxelor este nocivă pentru economie și totuși oamenii vin și încearcă să ne convingă că e singura soluție pentru binele nostru”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE