Măsurile de austeritate, „nejustificate și nenecesare”. Cum văd românii deciziile luate până acum de Guvernul Bolojan (sondaj CURS)

35% dintre români consideră că Guvernul condus de Ilie Bolojan a implementat o serie de măsuri economice nejustificate și nenecesare, arată cel mai recent sondaj CURS. De asemenea, 28% dintre cei intervievați cred că unele măsuri trebuiau luate, în timp ce altele nu erau necesare, iar doar 26% consideră că măsurile adoptate au fost justificate și necesare. 

În plus, 3% dintre respondenți consideră că măsurile trebuiau să fie altele decât cele implementate, iar 8% nu știu sau nu au răspuns.

Impactul măsurilor guvernamentale asupra populației

Întrebați „care este impactul măsurilor anunțate de Guvern asupra propriei familii”, 41% dintre participanții la sondaj au răspuns că impactul este „foarte mare”, iar 37% consideră că este „mare”. Doar 14% cred că impactul este unul mic, 3% spun că impactul este „foarte mic sau deloc”, în timp ce 5% dintre respondenți nu știu sau nu au răspuns.

Intenția de vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare

Sondajul CURS arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, rezultatele în urma votului ar fi următoarele: 

  • AUR - 38% din voturi;
  • PSD - 20% din voturi;
  • PNL - 15% din voturi;
  • USR - 12% din voturi; 
  • UDMR -  5% din voturi;
  • Partidul Oamenilor Tineri (POT) - 4% din voturi; 
  • S.O.S. România ar fi votat tot de 4%; 
  • 2% ar vota cu un alt partid.

Percepția românilor despre direcția țării

Potrivit aceluiași sondaj, 69% dintre respondenți consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce doar 26% cred că țara merge într-o direcție bună. Restul de 5% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Nicușor Dan, George Simion, Armata, Biserica, UE - în topul încrederii românilor

În ceea ce privește încrederea în personalitățile politice, Nicușor Dan și George Simion se află la egalitate, cu 38% dintre respondenți declarând că au „foarte multă” sau „multă” încredere în aceștia.

Premierul Ilie Bolojan are încrederea a 32% dintre participanți, urmat de Sorin Grindeanu cu 26%, Kelemen Hunor cu 24%, Dominic Fritz cu 22%, Diana Șoșoacă cu 19%, iar Anamaria Gavrilă cu 16%.

La polul opus, nivelul de neîncredere este ridicat: 57% declară că au „foarte puțină” sau „puțină” încredere în George Simion, 59% în Nicușor Dan, 62% în Ilie Bolojan, 64% în Sorin Grindeanu, 65% în Kelemen Hunor, 53% în Dominic Fritz, 76% în Diana Șoșoacă și 59% în Ana-Maria Gavrilă.

Armata, Biserica și Uniunea Europeană, instituțiile cu cea mai mare încredere

La întrebarea privind încrederea în instituții, 81% dintre români au o părere „foarte bună” sau „bună” despre Armată și pompieri, 74% despre Biserică, 59% despre Uniunea Europeană și Poliție, 54% despre mediul privat, 53% despre Organizația Națiunilor Unite, 48% despre Președinție, 41% despre televiziuni, 38% despre justiție, 36% despre presă scrisă și online, 34% despre sindicate, 33% despre Guvern, 29% despre serviciile de informații, 26% despre Parlament, 24% despre Consiliul Național al Audiovizualului și Curtea Constituțională, iar 23% despre Autoritatea Electorală Permanentă.

Percepția românilor despre apartenența la Uniunea Europeană

Sondajul mai arată că 60% dintre români consideră că apartenența la Uniunea Europeană aduce mai degrabă beneficii țării, în timp ce 31% cred că România are mai degrabă de pierdut, iar 9% nu știu sau nu răspund.

La întrebarea „Sunteți de acord cu ieșirea României din Uniunea Europeană?”, 68% dintre respondenți au spus „mai degrabă nu”, 15% „mai degrabă da”, iar 17% nu știu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat de CURS în perioada 4 – 10 iulie 2025, pe un eșantion probabilist, multistadial, stratificat de 1.067 de respondenți, reprezentativ la nivel național pentru populația adultă rezidentă din România, cu vârsta de 18 ani și peste. Marja maximă de eroare este de ±3%, la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice) și validate pe baza celor mai recente date INS, fiind ponderate în funcție de structura pe vârste a electoratului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE