Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tiny House Festival, căsuțe mobile inedite. Cât costă o locuință de vacanță pe roți

6.000 de euro costă cea mai ieftină casă de vacanță din România, prezentă la ”Tiny House Festival”. Este primul festival de locuințe mobile din Europa Centrală și de Est. Pasionații vacanțelor neconvenționale și cei care aleg să lucreze ”la distanță” iau tot mai des în calcul achiziția de case mici, pe roți sau modulare.

Pandemia a adus un nou trend pe piața imobiliară. Migrația de la urban la rural în case mici, care pot fi transportate acolo unde îți dorești și pot fi amplasate repede oriunde în mijlocul naturii, cu costuri modice.

Kovacs Attila este din Covasna și este unul dintre afaceriștii care a mizat pe acest concept de unde are numai de câștigat. Livrează case pe roți în toată Europa. Piața locuințelor modulare este estimată la 5 miliarde de euro anual.

Kovacs Attila, proprietar case mobile: Livingul se află în mijlocul căsuței, avem aici bucătăria, are cuptor, frigider și de aici începe baia. Putem intra și aici, are o cabină de duș și este ca și o baie normală.

Denumite generic tiny houses, acestea pot fi amplasate rapid, fără autorizație de construcție, de cele mai multe ori, pe orice fel de teren.

Tudor Maxim, organizator Tiny House Festival: Am adunat tot ce aveam noi în România mai bun, producători care fac niște case foarte frumoase, spectaculoase, de la 7 mp până la 45 de mp, de la 6.000 de euro până la 60.000 de euro. Sunt case destinate unui stil de viață independent, fie că o folosești ca persoană individuală, fie ca business pentru turiști.

Căsuțele mobile vor avea o dezvoltare semnificativă

Costi Zărnescu, proprietar case mobile: Recunoaștem că după pandemie foarte multă lume a îmbrățișat conceptul și avântul este excepțional și în următorii ani va fi o dezvoltare semnificativă. Acest produs se poate închiria în România cu un preț mediu de 400 de lei pe noapte, în zone turistice sau semi-turistice.

Inedite au fost casele oglindă sau căsuțele mobile în care poți să locuiești.

Participant: E o afacere pe roți, până la urmă, și nu necesită autorizație de construcție, se poate muta oriunde lejer. Are o toaletă, cabină de duș, chiuvetă.

Participant: Suntem interesați să achiziționăm o căsuță pentru a putea vizita, ne plimba și, de ce nu, să ne bucurăm de cât mai multe zile frumoase.  

Participant: Se pare că trendul este de a ne apropia mai mult de natură și de a trăi mai simplu.

Program Tiny House Festival 2023

Tiny House Festival, primul festival de locuințe mobile din Europa Centrală și de Est are loc la Râșnov, între 30 iunie – 2 iulie 2023.

Vineri – 30 iunie

16:00 – deschiderea festivalului

16:00 – 20:00 – vizitarea standurilor expozanților

10:00 – 20:00 – distracție și sport în trambuline – susținut de Beprogressive.ro

Sâmbătă – 1 iulie

10:00 – 20:00 – vizitarea standurilor expozanților

10:00-11:00 Face paiting – realizat de ,,Ateliere la pachet”

11:00 – 12:00 Spectator de teatru: ,,Vasilache și Mărioara” – susținut de ,,TEATRU PE ROATĂ”

10:00 – 20:00 – Distracție și sport în trambuline – susținut de Beprogressive.ro

Duminică – 2 iulie

10:00 – 20:00 – vizitarea standurilor expozanților

10:00-11:00 Face paiting – realizat de ,,Ateliere la pachet”

11:00 – 12:00 Spectacol de teatru: ,,Vasilache și Mărioara” – susținut de ,,TEATRU PE ROATĂ”

10:00 – 20:00 – Distracție și sport în trambuline – susținut de Beprogressive.ro

Tiny Houses sunt case mobile, care le oferă proprietarilor o alternativă la locuințele mai mari, considerate "tradiționale". Acestea sunt mai mici, dar și mai ecologice și mai ușor de modelat după dorința viitorilor proprietari. Primele case de acest tip au apărut în 2008, în Statele Unite și Canada, după uraganul Katrina din 2005 și după criza financiară din 2008, care a forțat oamenii să găsească soluții mai eficiente de locuit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE