Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Piața imobiliară, pe o pantă descendentă. Dobânzile creditelor imobiliare s-au dublat

Piața imobiliară din România dă semne de declin, după un an de scumpiri ale creditelor și ale locuințelor. În prima jumătate de an, s-au cumpărat cu 17% mai puține case, apartamente și terenuri, arată datele oficiale, pe măsură ce s-a redus și cererea pentru credite ipotecare.

Din cauza dobânzilor ridicate, românii nu se mai încumetă să facă împrumuturi pe 30 de ani, într-o perioadă cu inflație și cu vești proaste în economie.

Pe piața imobiliară, în primele șase luni ale anului au fost vândute 281.573 de imobile la nivel național, cu aproape 60.000 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

În luna martie am avut un vârf al vânzărilor din 2023 - aproape 58.000 de case, apartamente și terenuri.

Totuși, în ciuda scăderii tranzacțiilor imobiliare, nu se poate vorbi despre un blocaj sau despre o criză a pieței imobiliare.

Dacă avem o comparație între luna iunie 2023 și luna iunie 2018, când România nu se confrunta cu inflație ridicată și credite scumpe, diferențele nu sunt foarte mari.

Pentru a înțelege acest trend de pe piață, trebuie să vorbim despre bani. Dobânzile creditelor pentru locuințe variază acum în intervalul 8-9% pe an, dublu față de anul trecut, arată datele BNR.

Suma totală a creditelor ipotecare noi s-a înjumătățit. Ultimul raport al Băncii Naționale relevă o scădere puternică a indicelui de accesibilitate a unei locuințe care arată clar că venitul populației este prea mic pentru a se califica pentru un împrumut bancar.

Nu numai banii s-au scumpit, ci și locuințele. Potrivit aceluiași raport al BNR, la sfârșitul anului trecut prețurile proprietăților rezidențiale au crescut cu 6,8%, comparativ cu anul 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE