Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plan pentru economisirea energiei în România. O directivă europeană prevede ca locuințele să fie eficiente energetic până în 2032

Locuințele ar putea să nu mai poată fi vândute sau închiriate, dacă nu respectă standardele de eficiență energetică. Comisia Europeană ne spune direct: Trebuie să accelerăm planul de eficiență energetică a clădirilor în mai puțin de 10 ani. În cazul locuințelor, termenul final este 2032. În România, media de reabilitare termică a fost de cel mult 1% pe an.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, clădirile consumă 40% din totalul energiei și sunt responsabile cu 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Directiva europeană obligă toți locatarii din spațiul comunitar să finalizeze lucrări de renovare pentru case și apartamente, pentru a crește eficiența energetică. Aproximativ jumătate din locuințele cu cele mai slabe performanțe energetice ar trebui reabilitate termic. Iar aici sunt incluse și cele din mediul rural.

Directiva europeană privind performanța energetică a clădirilor

Directiva europeană precizează că “Statele membre impun ca, la construcția, renovarea capitală, vânzarea sau închirierea unei clădiri sau a unor unități de clădire sau în cazul reînnoirii contractelor de închiriere ori al refinanțării creditelor ipotecare, certificatul de performanță energetică să fie arătat potențialului locatar sau cumpărător și să fie înmânat acestuia.”

Specialiștii spun că nu pot face predicții despre termene, dar Comisia Europeană va implementa planul de decarbonizare, în ciuda opoziției unor state.

Cătălin Lungu, președinte Ordinul Auditorilor Energetici: ”Ce se întâmplă după 2030 este foarte greu de precizat. Există acea directivă EPBD care este în discuții foarte aprinse. Membre ale Uniunii care până acum implementarea acestei directive, acum se gândesc puțin mai mult și nu mai sunt așa de entuziaști.”

O asemenea măsură pune presiune pe constructori, care trebuie să se adapteze rapid.

Mihai Erbașu, președinte Federația Patronatelor din Construcții: ”Aceste schimbări...verde, digitalizare, nu înseamnă mai ieftn. Înseamnă mai scump. Nu înseamnă specialiști mai puțini, înseamnă specialiști mai mulți.”

Din cauza reglementărilor privind eficiența energetică a locuințelor, prețurile pentru construcțiile noi vor crește cu peste 20%, spun unii dezvoltatori.

Bogdan Ivan, dezvoltator imobiliar: ”Prețurile nu au cum să scadă pentru că de anul acesta este aplicabilă o directivă europeană care se numește ENZEV. Această directivă obligă toate construcțiile publice din România și cele private să fie eficiente energetic.”

Asociațiile de proprietari nu văd cu ochi buni modul în care Executivul alocă fonduri pentru eficiența energetică a locuințelor. Directiva europeană ar impune un ritm al lucrărilor de aproape patru ori mai mare.

Noru Dogaru, reprezentant Asociație de Proprietari: ”Sigur că va avea consecințe foarte mari asupra propeitarilor care sunt în vârstă, în general, la blocuri, care o să dea moștenire aceste apartamente.”

Banii europeni vor fi pentru reabilitări, anunță oficialii Ministerului Dezvoltării, dar depinde cum știm să-i cheltuim și cât de eficient.

Anca Ginavar, director general în ministerul Dezvoltării: ”Am avut parte de o finanțare istorică la acest moment prin PNRR, am reușit să convingem Comisia Europeană să ne aloce tre miliarde de euro. Va trebui ca piața să facă față acestui influx de capital.”

Europarlamentarii români spun că nu există un plan integrat, cu facilități fiscale și finanțări cu dobânzi mici pentru cei care investesc în eficiența energetică.

Dragoș Pîslaru, europarlamentar: ”Vă dau un exemplu concret din Flandra, din Belgia. Și exemplul la care vreau să fac referire și anume că la nivel local, autoritățile locale pun la dispoziție cu dobândă 0 aproape pentru orice proprietar de casă care își dorește să investească în eficiență energetică.”

Cinci milioane de clădiri ineficiente energetic în România

Date neoficiale arată că în România ar fi cinci milioane de locuințe ineficiente energetic. Nu există date exacte, pentru că nu s-au făcut evaluări pentru întregul parc de locuințe. Cert este că ritmul lucrărilor a fost lent, doar un procent din total în fiecare an. Ar însemna ca 10% din totalul locuințelor să poată fi reabilitate până când s-ar aplica directiva europeană.

Statele membre impun ca, la construcția, renovarea capitală, vânzarea sau închirierea unei clădiri sau a unor unități de clădire sau în cazul reînnoirii contractelor de închiriere ori al refinanțării creditelor ipotecare, certificatul de performanță energetică să fie arătat potențialului locatar sau cumpărător și să fie înmânat acestuia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE