Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii caută energia verde. Cererea pentru panouri fotovoltaice sau sisteme smart, într-o continuă creștere

Independența energetică pare să câștige tot mai mult teren la noi în țară. După un an care a venit cu multe scumpiri la gaze și curent electric, mulți români caută acum să facă economie cu ajutorul energiei verzi sau a soluțiilor smart de  economisire. În ajutor le vin producătorii de energie din surse regenerabile, dar și distribuitorii de materiale electrice care s-au reunit în aceste zile la Constanța la o expoziție cu ultimele inovații din domeniu. 

Cererea pentru panouri fotovoltaice s-a triplat în ultimul an, susțin firmele care montează astfel de dispozitive pe casele românilor. Tehnologia a evoluat din ce în mai mult.

Ionuț Grigore, expozant: ”Noi vrem să demonstrăm că tehnologia pe bază de grafen reușește, în pofida oricăror daune, să producă la fel de bine în continuare. Nu am pus ciocane ca să fie o notă de impact dar poate să fie grindină, orice factor mecanic, salinitate, amoniac, orice înseamnă risc pentru panoul fotovoltaic dispare datorită grafenului.” 

La un alt stand găsim soluții pentru o casă smart, cu întrerupătoare și prize legate direct la o aplicație care controlează totul cu ajutorului telefonului mobil. 

Loredana Șocarici, expozant: ”Aici avem un termostat pe care îl poți programa în funcție de ce temperatură vrei în casă, avem control atât pe întrerupătoare, priză programabilă, aici e un modul unde poți să-ți setezi module de plecare și sosire acasă, ai setat să se închidă tot și când vii acasă ai un scenariu să pornească tot: partea de căldură, lumini, mai multe setări în funcție de dorințele vieții, traiul de acasă.” 

Expozanții vin cu soluții pentru economisirea energiei electrice cu iluminatul stradal. 

Cosmin Balaban, expozant: ”Avem sistemul de iluminat pe telegestiune este dedicat autorităților locale, să eficientizeze consumul, să facă economie, să vină cu funcții cu senzori, în prezența lor iluminatul se intensifică, în absența lor iluminatul se diminuează la un nivel de consum redus.”

Indicatoare rutiere smart

Soluții smart au fost gândite și pentru indicatoarele rutiere.

Valentin Constantin, expozant: ”Folosesc panouri solare, luminează 365 de zile fără probleme sunt destinate locurilor unde pericolele de accidente sunt mai ridicate, cum ar fi capetele de pod, sensurile giratorii, școlile.”

Încălzirea sau răcirea prin pardoseală,tavan și pereți este o altă soluție inovatoare. 

Marius Olar, expozant: ”Putem face o economie de aproximativ 30% în utilizare. (Reporter: Deci acest sistem face și căldură și răcește?) Exact, fără cheltuieli suplimentare sau să investesc în plus.”

Și cererea pentru construcția de panouri fotovoltaice a crescut spectaculos  în ultimul an, susțin producătorii. 

George Manole, expozant: ”Cred că s-a triplat, cel puțin la noi vin foarte multe cereri în toată Europa este un tend, spre asta ne îndreptăm, parcuri fotovoltaice.”

Interesul românilor pentru energia verde s-a văzut și la lansarea  programului național Casa Verde Fotovoltaice, de acum două zile. Pentru Regiunea Centru, bugetul de 245.060 de milioane de lei alocat sesiunii de finanţare fost epuizat în trei minute de la demararea înscrierilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE