Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Programul Casa Verde Fotovoltaice. Lista cu toţi beneficiarii aprobată de AFM

Publicat de: Euronews

Lista cu cei 49.311 de beneficiari ai programului ”Casa Verde Fotovoltaice 2023” - persoane fizice a fost aprobată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

04/03/2024 , 16:08

Lista cu toţi beneficiarii programului ''Casa Verde Fotovoltaice 2023'', aprobată de AFM

Listele dosarelor acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul AFM, la secţiunile aferente.

"Aşa cum am promis săptămâna trecută, astăzi, a fost aprobată de către Administraţia Fondului pentru Mediu o listă cu 49.331 de beneficiari ai Programului Casa Verde Fotovoltaice - persoane fizice care depuseseră dosarele în sesiunea 2023. În acest moment, instalatorii pot demara procedurile de instalare a panourilor fotovoltaice pentru toate persoanele fizice care au fost declarate eligibile.

Avem un buget record de 2 miliarde de lei şi ne dorim pentru 2024 condiţii mai flexibile de participare care să îl facă mai accesibil şi să permită mai multor persoane să se alăture iniţiativei de producţie de energie verde", a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

Aplicația Programului Casa Verde Fotovoltaice s-a deblocat marți, 23 ianuarie 2024, ora 10.00. Astfel, solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării Programului au la dispoziție un termen de maximum 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziție de AFM la adresa www.afm.ro, anunțat pe Facebook Ministerul Mediului.

În cadrul aplicației va fi disponibilă lista completă a instalatorilor validați de către Administratia Fondului pentru Mediu. În acest termen, instalatorii selectați au obligația efectuării analizei documentelor încărcate de solicitant precum și aprobarea solicitanţilor eligibili, în condițiile și termenele stabilite prin Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1063/2023.

18.12.2023

Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi reluat în zilele următoare, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, printr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a hotărât, în şedinţa din 13 decembrie, să ia act de renunţarea la judecată a societăţii Dhelectric System SRL, ceea ce înseamnă că programul Casa Verde Fotovoltaice poate fi reluat.

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat printr-o decizie a instanţei, în luna septembrie, ca urmare a demersului juridic al acestei societăţi, care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor.

La iniţiativa ministrului Mediului, Mircea Fechet, s-a organizat în luna noiembrie, la sediul MMAP, o întâlnire de mediere între părţi, în cadrul căreia societatea şi-a asumat să renunţe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor. Ulterior, odată cu deschiderea unei noi sesiuni, societatea în cauză a transmis către ÎCCJ şi respectiv Curtea de Apel Oradea cererile de renunţare la procesul intentat AFM.

"Le mulţumesc magistraţilor că au înţeles să trateze cu celeritate cauza şi au adus celor 90.000 de beneficiari, chiar înainte de Crăciun, o veste bună şi foarte aşteptată. După cum ştiţi, pentru a debloca programul, am decis să nu aşteptăm soluţia instanţei, care ar fi putut menţine blocajul până la jumătatea anului viitor, sau chiar mai mult. În schimb, am lansat o nouă sesiune de validare a instalatorilor, care a permis atât firmei care a deschis procesul, cât şi altor potenţiali instalatori, să se înscrie din nou în program. Această decizie a dus la deblocare. AFM se află în ultimele faze de evaluare a celor 93 de noi instalatori care au depus dosarele. Îmi doresc să văd primele panouri instalate până la sfârşitul anului. Astfel, prin instalarea celor 90.000 de sisteme din ediţia curentă, plus cel puţin încă pe atât din ediţia de anul viitor, 2024 are toate şansele să devină anul unei adevărate revoluţii a energiei verzi pentru casele românilor", a declarat ministrul Mircea Fechet.

20.11.2023

Miercuri, 22 noiembrie, de la ora 10:00 se va redeschide o nouă sesiune prin care se vor valida potențialii instalatori pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, program care a fost blocat în urma unei decizii a Curții de Apel Oradea.

“Am ajuns la o înțelegere între părți, în sensul în care, miercuri în această săptămână , la ora 10 dimineața, vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potențialii instalatori. În această sesiune nouă pot să se înscrie și instalatori care nu s-au înscris prima dată, la fel cum se pot înscrie și instalatori care au fost respinși, așa cum este cazul acestei societăți comerciale. Am primit promisiunea societății că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune, în măsura în care va aplica și în mpsura în care va fi validată ca instalatoru auorizat, aceasta va renunța la proces, va face o cerere de renunțare la judecată, monent din care putem să sperăm că aștetarea celor 90.000 de familii va fi cu mult scurtată”, a spus Fechet în conferință de presă.

Știrea inițială:

22/06/2023 , 10:17

Se deschide sesiunea pentru regiunea Vest

Înscrierile persoanelor fizice în program, prin intermediul aplicaţiei informatice, vor continua cu ultima sesiune programată în intervalul 22 - 26 iunie pentru regiunea Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş). Bugetul alocat este de 200,48 milioane de lei.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei pentru fiecare proiect, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.

Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de beneficiar din surse financiare proprii.

19/06/2023 , 10:20

S-a deschis sesiunea dedicată regiunii sud-vest în cadrul programului „Casa verde fotovoltaice”

Luni, de la ora 10:00 s-a deschis sesiunea dedicată regiunii sud-vest, adică județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea, pentru care sunt alocate 174 milioane de lei.

Bugetul s-a epuizat în circa două minute și jumătate. Au fost înscrise în aplicația dedicată a AFM circa 8.700 de dosare, potrivit informațiilor noastre.

Pentru celelalte zone, fondurile s-au epuizat în nouă, trei, șase, trei, șase, respective patru minute.

14/06/2023 , 10:44

Fondurile pentru regiunea Sud Muntenia, epuizate în 4 minute

Fondurile din programul Casa Verde Fotovoltaice alocate regiunii Sud - Muntenia s-au epuizat în patru minute de la deschiderea sesiunii online de înscriere.

Sunt în jur de 14.000 de persoane care și-au depus dosarele pentru a primi subvenția de 20 .000 de lei de la stat.

În total, suma care va ajunge la beneficiarii din județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman se ridică la 281 milioane de lei.

09/06/2023 , 11:41

Sesiunea ''Casa Verde Fotovoltaice'' pentru regiunea Sud-Est s-a finalizat în şase minute

Un număr de 10.620 de persoane fizice s-au înscris, vineri, în doar şase minute, în sesiunea programului "Casa Verde Fotovoltaice 2023" pentru Regiunea Sud-Est, informează Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, această etapă s-a adresat locuitorilor din judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea, iar bugetul alocat s-a ridicat la valoarea de 212,4 milioane de lei

06/06/2023 , 07:30

Înscrierile pentru Regiunea Nord Vest s-au încheiat. Bugetul a fost epuizat în trei minute

​Bugetul alocat sesiunii de finanţare în Programul "Casa Verde Fotovoltaice" pentru Regiunea Nord - Vest a fost epuizat în trei minute de la demararea înscrierilor și peste 12.000 de oameni au fost acceptați. Programul a avut foarte mare succes în 2023 și în toate sesiunile bugetul a fost epuizat în numai câteva minute.

În sesiunea Casa Verde 2023 - beneficiarii se vor înscrie SINGURI (nu prin instalator, ca în edițiile precedente) în aplicația informatică a AFM pentru rezervarea sumelor. Abia după realizarea înscrierii și validarea instalatorilor, beneficiarii își vor alege instalatorul validat cu care vor să implementeze proiectul.

29/05/2023 , 15:19

Fondurile alocate Regiunii Nord-Est în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” s-au epuizat în 5 minute

Înscrierile pentru Regiunea Nord Est în Programul Casa Verde Fotovoltaice s-au epuizat în primele cinci minute. Astăzi, 29 mai 2023, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională – Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Nord Est - judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Bugetul de 279.480.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele cinci minute prin înscrierea unui număr de 13.974 de persoane fizice.

“Mă bucur că și de această dată interesul solictanților față de acest program a fost la fel de mare ca și în cele două sesiuni anterioare. Îmi doresc și mă voi asigura că înscrierile pentru sesiunile viitoare se vor desfășura în cele mai bune condiții, ca și până acum”, a declarat președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu.

Pentru toate regiunile, în prima zi programată, înscrierea în aplicație începe la ora 10:00. Pentru regiunile în care înscrierea se va realiza în 3 zile lucrătoare consecutive, înscrierea începe la ora 10:00 în prima zi și continuă până în cea de a treia zi, la ora 23:59.

Pentru regiunile în care cele 3 zile lucrătoare programate pentru înscrierea solicitanților sunt separate de zile nelucrătoare, orele de începere/încheiere a înscrierii sunt: În prima zi 10:00 – 23:59, a doua zi 10:00 – 23:59 și a treia zi 10:00 – 23:59.”, potrivit comunicatului Administratia Fondului pentru Mediu.

24/05/2023 , 10:18

Fonduri epuizate în trei minute în Zona Centru

Bugetul de 245,060 de milioane de lei alocat sesiunii de finanţare în Programul "Casa Verde Fotovoltaice" pentru Regiunea Centru a fost epuizat în trei minute de la demararea înscrierilor, informează Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

"Astăzi, 24 mai 2023, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională - Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Regiunea Centru - judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Bugetul de 245.060.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele trei minute prin înscrierea unui număr de 12.253 de persoane fizice", precizează instituţia într-un comunicat de presă transmis, miercuri

19/05/2023 , 10:37

Fonduri epuizate în câteva minute

Banii pentru panouri fotovoltaice pentru regiunea București Ilfov s-au epuizat în doar câteva minute în această dimineață. Administrația Fondului de Mediu a oferit câte 20 de mii de lei caselor individuale care vor panouri.

Cei care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice pe case individuale, cu bani de la stat au văzut acest anunț pe site-ul Administrației Fondului Pentru Mediu.


Știrea inițială:

Înscrierile pentru Casa Verde Fotovoltaice încep în regiunea București-Ilfov. Aplicanții din fiecare regiune au la dispoziție câte 3 zile pentru a depune actele, iar anul acesta se pot înscrie în program și biserici, care au propria sesiune de înscriere. Se evită astfel un blocaj al aplicației informatice, așa cum s-a întâmplat în urmă cu 2 ani, când sistemul a clacat în primele ore, iar mulți au ratat înscrierea. Octav este unul dintre ei. Până la urmă, a fost nevoit să plătească singur panourile fotovoltaice de pe casa din Balotești, de la marginea Capitalei.

Octav, prosumator: ”Când am montat pe banii noștri am plătit cu 1200 de euro mai mult decât ar fi fost dacă depuneam dosarul.”

Cei 45.000 de români care au reușit să depună în 2021 actele, dar au fost nevoiți să aștepte un an întreg până când dosarul lor a fost verificat de Administrația Fondului de Mediu. Anul acesta, AFM lasă aceste verificări în seama instalatorilor autorizați, în speranța că procesul va dura mai puțin.

Laurențiu Neculaescu, președinte AFM: ”După ce se finalizează înscrierea tuturor regiunilor, vom publica lista cu firmele acreditate. Vor avea un termen de 90 de zile, perioadă în care persoanele fizice vor intra în contact cu aceste companii. Fiecare persoană va alege compania cu care dorește să facă instalarea.”

Instalatorii depun apoi actele la AFM, iar administrația are maxim 2 luni la dispoziție să îi plătească.

Adrian Paraschiv, reprezentant furnizor panouri fotovoltaice: ”În trecut un exista un termen de decontare, ceea ce multor companii în a monitoriza programul, în a instala într-un ritm. Sperăm ca acest lucru să se schimbe.”

Ce se modifică la programul Casa Verde Fotovoltaice în 2023

Ediția de anul acesta mai aduce o noutate: cei care vor să se înscrie își vor putea monta panourile doar la adresa din buletin. Cei care aplică la programul Casa Verde Fotovoltaice primi o sumă fixă, 20.000 de lei, iar contribuția proprie trebuie să fie minim 2.000 de lei. Contribuția poate fi mai mare dacă aplicantul își dorește instalarea unui sistem mai puternic decât cel finanțat de AFM, de 3kw.

Laurențiu Neculaescu, președinte AFM: ”Dacă discutăm de o locuință normală, nu cu suprafețe foarte mari, asigură o independență energetică, cel puțin pe timpul verii, când soarele luminează o perioadă îndelungată.”

Un sistem cu o putere instalată de 3 kilowați asigură o producție medie zilnică de 15 kilowați oră, respectiv de 450 kilowați oră pe lună, potrivit specificațiilor tehnice. Poate alimenta mai multe echipamente dintr-o gospodărie, între care becuri (230 V, 7 W), laptop (30 W), frigider, camere de supraveghere, încărcătoare telefoane și TV LED .

Autoritățile își doresc să sprijine 90.000 de gospodării în efortul lor de a-și reduce costurile cu factura la energie prin ediția de anul acesta a programului Casa Verde. Potrivit celor mai recente date ale ANRE, 40.000 de români sunt prosumatori, adică produc energie și o pompează în rețea. Doar o treime dintre casele cu panouri solare din România care furnizează energie în sistem au fost instalate cu bani de la stat.

Calendarul pe regiuni pentru depunerea cererilor pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice

Documentele trebuie depuse în termen de 3 zile, în funcție de programarea făcută pentru fiecare regiune.

Zilele de înscriere pentru persoane fizice:

  • București și Ilfov - 19, 22, 23 mai
  • Regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu) - 24, 25, 26 mai
  • Regiunea Nord Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) - 29, 30, 31 mai
  • Regiunea Nord Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) - 6,7,8 iunie
  • Regiunea Sud Est (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea) - 9, 12, 13 iunie
  • Regiunea Sud Muntenia (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) - 14, 15, 16 iunie
  • Regiunea Sud Vest (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) - 19, 20, 21 iunie
  • Regiunea Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) - 22, 23, 26 iunie

Cine sunt persoanele eligibile pentru a aplica la Programul Casa Verde 2023

Potrivit AFM, ste considerat eligibil solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • este persoană fizică şi are domiciliul pe teritoriul României;
  • este proprietar/coproprietar al imobilului-teren și al imobilului-construcţie pe care se implementează sistemul de încalzire pentru care se solicită finanţare; imobilele nu trebuie să facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică;
  • nu are obligaţii restante la bugetul de stat, bugetul/bugetele local/locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare;
  • în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului nu a fost condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărare judecătorească definitivă;
  • nu a mai primit finanțare în cadrul aceluiași program pentru același imobil în sesiunile derulate anterior.

Actele necesare pentru depunerea dosarului la Programul Casa Verde:

  • cerere de finanţare nerambursabilă, conform anexei nr. 2 la prezentul ghid, completată prin tehnoredactare computerizată şi semnată de solicitant, în original;
  • decizia emisă de către autoritatea tutelară competentă teritorial, în copie legalizată, în cazul persoanei puse sub interdicţie sau al persoanei asupra căreia a fost instituită curatela sau tutela potrivit prevederilor legale în vigoare, din care să rezulte că tutorele ori curatorul este expres mandatat să acţioneze şi să încheie acte juridice în cadrul programului, în numele, pe seama şi în interesul persoanei ocrotite;
  • declaraţie pe propria răspundere a solicitantului, conform anexei nr. 3 la prezentul ghid, completată şi semnată de către solicitant, în original;
  • actul de identitate al solicitantului, în copie;
  • actul de identitate al persoanei tutorelui sau curatorului, dacă este cazul, în copie;
  • extras de carte funciară pentru informare nu mai vechi de 30 de zile, valabil la data depunerii cererii de finanţare, care să ateste dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului-teren și imobilului-construcţie pe care se implementează sistemul de încălzire, în original, pentru solicitanţii care deţin individual un imobil;
  • documentul eliberat de autoritatea publică locală, care atestă adresa imobilului, în situaţia în care adresa de implementare din cererea de finanţare diferă de cea din extrasul de carte funciară, în original;
  • copia cărţii funciare şi extras de carte funciară individuală; pentru proprietăţi comune, pot fi maximum două unităţi individuale trecute pe aceeaşi carte funciară, care adunate trebuie să fie egale cu 1 (un) întreg;
  • pentru imobilelele deţinute în coproprietate se va depune o declaraţie notarială, semnată de toţi coproprietarii, din care să reiasă că pentru imobilul respectiv se va depune o singură cerere de finanţare, precum şi persoana solicitantă, în original;
  • certificat de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, emis pe numele solicitantului, valabil la data depunerii dosarului de finanţare, eliberat de către organele competente de pe raza cărora îşi are domiciliul solicitantul, în original;
  • în cazul în care domiciliul solicitantului este diferit de locul de implementare se va depune şi certificat de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, emis pe numele solicitantului, valabil la data depunerii dosarului de finanţare, eliberat de către organele competente de pe raza teritorială unde va fi implementat proiectul, în original;
  • certificat de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor Publice, în termen de valabilitate la data depunerii dosarului de finanţare, în original;
  • certificat de cazier judiciar emis pe numele solicitantului, eliberat de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Afacerilor Interne, în termen de valabilitate la data depunerii dosarului de acceptare, în original sau copie legalizată;
  • adeverinţă privind existenţa contului bancar al solicitantului finanţării, emisă de o bancă comercială, sau extras de cont.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE