Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU: Case cumpărate cu banii jos. 6 din 10 locuințe au fost achiziționate din fonduri proprii, în 2023

Publicat de: Sonia Teodoriu

Aproape 60% dintre locuințele vândute în România în primele 3 luni ale anului au fost cumpărate cu fonduri provenind exclusiv din resursele proprii, fără a se apela la credite. Totuși, volumul finanțărilor ipotecare nu a scăzut în această perioadă, potrivit datelor băncii naționale. Este vorba mai ales de refinanțări ale unor împrumuturi mai vechi și nu de unele noi, explică analiștii.

La unul dintre complexele de locuințe din nordul Capitalei, 90% dintre apartamente au fost vândute către persoane care nu au fost nevoite să facă credite.

Ramona Babiuc, directorul de vânzări al unui ansamblu rezidențial: „Toate avansurile care s-au achitat, s-au achitat din surse proprii. Nu știm dacă sunt strânși la saltea sau în conturi, cert este că toate tranzacțiile se fac prin transfer bancar.”

Acest trend se observă și în cifrele de la nivel național

În primele 3 luni ale anului 2023, 6 din 10 locuințe au fost cumpărate cu banii jos, potrivit unui raport al unei companii de consultanță, pe baza statisticilor oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

În Brașov s-au cumpărat cele mai multe locuințe din fonduri proprii, din ianuarie până în martie. Vorbim de 7 din 10 case sau apartamente achiziționate fără credit. La polul opus, găsim județul Cluj, unde 50% din locuințe au fost cumpărate așa.

Chiar în aceste condiții, potrivit datelor Băncii Naționale, creditarea nu scade. Valoarea totală a creditelor ipotecare acordate în primul trimestru s-a ridicat la aproximativ 1,1 miliarde de euro, cu 1% mai mult decât în perioada similară din 2022.

Anca Nuțiu, director executiv al unei bănci comerciale: “Nu vorbim neapărat de tranzacții noi care se întâmplă în zona creditare, ci mai degrabă mișcări pe care clienții le fac fie între bănci, fie în cadrul aceleași bănci la care își reașează creditele. E cam greu să nu te sperie sau să nu te impacteze creșterea dobânzilor.”

Sunt și persoane care combină sursele proprii cu un credit ipotecar.

“Preferă să ia o mică parte creditare, pentru a se folosi de resursele proprii pentru mobilare. Sunt sume destul de mici pentru care se ia credit, pentru care se creditează”, explică Ramona Babiuc, directorul de vânzări al unui ansamblu rezidențial.

După ce anul trecut au avut loc creșteri fără precedent ale indicilor ROBOR și IRCC, în 2023 situația s-a stabilizat. Inflația a scăzut, ceea ce duce la o stabilizare a costului creditelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE