Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Piața imobiliară, în scădere față de anul 2022. Prețurile locuințelor din România nu se opresc din creștere

Conform celor mai recente studii, vânzările de locuințe au scăzut ușor față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, sute de persoane aflate în căutarea de locuințe sau oportunități de investiții au venit în acest weekend la Târgul Național Imobiliar. Expozanții i-au așteptat pe cei interesați cu oferte imobiliare actualizate și reducere de prețuri, atât pentru România, cât și pentru locuințe în afara țării, cum ar fi Spania și Dubai. 

Cristina Dinu a venit la Târgul Național Imobiliar pentru a vedea ofertele imobiliare. Sta în București împreună cu familia sa de cinci ani. La început au stat în chirie, acum un an și jumătate au cumpărat un apartament, iar în acest moment sunt în căutarea unei case.

Cristina Dinu, cumpărător: ”Sunt destul de scumpe față de anii trecuți. În special m-ar interesa o casă undeva, să spunem, foarte apropiată de București să adăpostească o familie. Cred că sunt câțiva dezvoltatori care merită contactați și văzut mai în detaliu. Pentru noi contează calitatea construcției foarte mult.”

Cei care au s-au săturat de apartamente și doresc să achiziționeze o casă la cheie, au posibilitatea de a alege o casă modulară. Un teren este tot ceea ce îți trebuie. Acest tip de locuință poate fi transformată cu ușurință dintr-o garsonieră, într-o casă cu mai multe camere, doar adăugând un nou modul la cel existent. 

Doru Poloșan, director firmă casă modulară: ”Nu mai e nevoie de constructor, de betoane, nu mai e nevoie de o groază de probleme. Omul nu trebuie să facă decât un singur lucru și să ne contacteze, să vină la noi, să stea de vorbă cu designerul nostru și să-șii aleagă interiorul și noi îi livrăm casa la cheie în termen de trei luni de zile.” 

Piața imobiliară, în scădere față de 2022

Aproximativ 33.000 de locuințe au fost vândute în România în 2023, volumul unităților cu 10.000 mai mic față de aceeași perioadă din 2022, ceea ce reprezintă o scădere de 23%, conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ValorEasy). 

Alexandru Bocunescu, director vânzări companie imobiliară: ”Locuințele și casele de vacanță de la mare sunt la mare căutare tocmai pentru că numărul lor este limitat. Prețul de pornire pentru o garsoniera este de 79 de mii de euro, fără discounturile care se pot aplica în funcție de metoda de plată și vorbim de o garsonieră cu o suprafață de minim 53,5 metri pătrați.”

Florentina Bazgan, consilier vânzări companie imobiliară: ”Anul trecut s-a înregistrat o scădere, se pare ca piața s-a dezmorțit puțin începând cu luna februarie. Noi am venit cu o ofertă foarte bună la târg. De exemplu, de 49 de mii pe o garsoniera cu finisaje de lux, la două camere, pe București, de exemplu, încep de la 85 de mii de euro.” 

Prețurile locuințelor din România nu se opresc din creștere, iar românii investesc mai puțin în imobile.

”Mi se pare un pic cam scumpă. Mi-aș permite un credit, dar nu vreau să  fac acest lucru pentru că am încredere că vor scădea prețurile pe viitor”, spune un cetățean. 

Andreea Popa, director general companie imobiliară: ”În acest acest moment avem studiouri, al căror preț pornește de la 120 de mii de euro, se află în anumite complexe rezidentiale, care oferă extrem de multe facilități. În Miami avem prețurile de plecare sunt de la 500 de mii de dolari pentru un studio.”

În ultimii 12 ani, preţul locuinţelor a crescut în 24 de ţări din Uniunea Europeană, arată cel mai recent studiu Eurostat. În Estonia cu 199%, Ungaria 174%, Austria 126%, iar în România cu 25%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE