Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chiria, soluția de criză. Experți imobiliari: Închirierea unei locuințe a devenit mai rentabilă decât achiziția

Suntem o țară de proprietari, dacă ne raportăm la statistici. Cu toate acestea, dobânzile în creștere, înăsprirea condițiilor de creditare și scumpirea locuințelor i-au determinat pe români să fie mai prudenți. Interesul pentru achiziția de locuințe a scăzut cu peste 20% în marile orașe. Iar chiria a devenit o soluție pe termen scurt. Mai ales că dezvoltatorii țin de prețuri, iar piața românească nu a înregistrat fluctuații majore în comparație cu altele din regiune.

Rata la credit, cu 30% mai scumpă decât chiria

Cu 10% au crescut, în medie, chiriile în Capitală. Cu toate acestea, interesul pentru locuințele de închiriat se menține ridicat. Și acest lucru se vede și în trendul pieței imobiliare. Până acum doi ani piața rezidențială era favorabilă cumpărătorilor, pentru că reușeau fără mari eforturi să strângă bani de avans. Acum și rata la credit a devenit cu 30% mai scumpă decât chiria. Un studiu al unei companii de consultanță imobiliară arată că primul trimestru din acest an, tranzacțiile de locuințe au scăzut cu 23% din cauza scumpirilor. Acest fenomen s-a văzut și în bilanțul băncilor, care au acordat cu 28% mai puține credite ipotecare.

Toma Filipovici, președintele Asociației Agenților Imobiliari: ”Povara lunară este mai mică. Plus că angajamentul nu mai este același. Este mai ușor de digerat față de un credit pe 20-25-30 de ani.”

Dacă luăm în calcul doar impozitele plătite la Stat pentru o locuință, ele înseamnă o treime din valoare într-un interval de 20 de ani. La acestea se adaugă costuri pentru întreținere și reparații.

În acest condiții, oamenii preferă să stea în chirie pentru că la un apartament cu două camere plătesc între 1.500 și 1.700 de lei. Semnificativ mai puțin decât o rată. La un credit pe 30 de ani în valoare de 400 de mii de lei, rata este de aproape trei mii de lei.

Prețurile vor crește cu peste 20%

Mihai Marcovici, broker de credite: ”Piața chiriilor a crescut foarte mult și din frica clienților de a se angaja la o achiziție pe termen lung prin accesarea unui credit bancar în ideea că nu sunt convinși cum vor evolua dobânzile, nu sunt confortabili unii clienți cu nivelul actual al dobânzilor.”

Dezvoltatorii spun că doar cu intervenția Statului se poate susține piața imobiliară. Din cauza reglementărilor privind eficiența energetică a locuințelor, prețurile vor crește cu peste 20%.

Bogdan Ivan, dezvoltator imobiliar: ”Prețurile nu au cum să scadă pentru că de anul acesta este aplicabilă o directivă europeană care se numește ENZEV. Această directivă obligă toate construcțiile publice din România și cele private să fie eficiente energetic. Purtăm discuții cu autoritățile în privința unui program de sprijinire a caselor verzi.”

Metrul pătrat construit în București, mai ieftin față de alte capitale din regiune

Cei care își permit să aștepte, țin locuințele pe stoc în speranța că piața va fi din nou în creștere. Este și cazul unui dezvoltator străin, care a investit în apartamente de lux în centrul Capitalei.

Toma Filipovici, președintele Asociației Agenților Imobiliari: ”Este un imobil din 1942 consolidat, refăcut complet, cu 33 de unități. Este un vehicul foarte bun de investiție. Ne e greu să facem predicții, dar Bucureștiul este mai jos decât capitalele similare din Europa de Sud-Est. Luăm exemplul acestui apartament. Este posibil ca doar din aprecierea lui, să aibă un randament mai bun decât prin închiriere.”

Chiar dacă interesul pentru locuințe închiriate a crescut, apetitul românilor pentru achiziție rămâne ridicat în România. Dacă facem o comparație, cu alte capitale din regiune, un cuplu are nevoie de patru ani pentru a strânge banii de avans. Mult mai puțin față de Budapesta sau Bratislava. Iar explicația este că metrul pătrat construit în București costă mai puțin de jumătate față de alte capitale din regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE