Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Odată cu creșterea dobânzilor la creditele în lei, pe fondul creșterii ROBOR, tot mai mulți români se gândesc la credite în euro. Un număr de 8 bănci din România oferă credite pentru locuințe în euro, însă specialiștii recomandă astfel de împrumuturi doar acelora care sunt plătiți în această monedă.

Indicele ROBOR, în funcție de care sunt calculate ratele românilor care au luat credite înainte de mai 2019, a încheiat săptămâna sub 8%, după ce luna trecută a atins maximum istoric.

”Clienții trebuie să se gândească dacă au avansul de 25% pe care cele mai multe bănci îl cer la creditele în euro și dacă rata pe care ar urma să o plătească se încadrează într-un procent de aproximativ 20% din venituri. Acestea sunt cele două condiții importante care sunt luate în calcul de cele 8 bănci care acordă credite în euro. Raportat la nivelul pieței, din 170.000 de credite existente în România, doar 23.000 sunt în euro, dintre care 16.000 sunt pentru împrumuturi pentru locuințe. Dobânda pentru un credit în euro este până în 4%, chiar mai mică, pentru că sunt bănci care vin și cu dobânzi mai mici. La ROBOR, dacă ai un credit deja plătești 10% dobândă, luând în calcul marja băncii”, spune analistul economic Adrian Negrescu.

Condiții mai aspre pentru împrumuturi în euro

”Este un avantaj pentru aceia care au venituri și își permit din schimbul valutar să plătească rata în euro. Condițiile sunt însă mult mai aspre la euro, pentru că bancherii se tem că în situația de neplată este mai greu să recuperezi creditele în euro, decât în lei, unde lucrurile sunt simple”, afirmă analistul.

Ce opțiune au românii care încasează salarii în lei

”În mod normal, ar trebui să aleagă un credit în moneda în care încasează salariul, dar cursul valutar în ultimii ani a fost stabil. Deprecierea e infimă. Chiar dacă se duce în 5 lei, chiar ușor mai mult, dacă facem calculele, o dobânda mai mică la un credit în euro acoperă din punct de vedere financiar acest risc valutar”, mai spune acesta.

Totodată, trebuie să ne facem calculele, precizează Adrian Negrescu. Cum? Simulând un credit la bancă în ambele monede, astfel încât să vedem ce este mai avantajos într-un orizont de 5-10 ani.

Totodată, specialistul mai spune că s-ar putea ca ROBOR să se apropie în septembrie de 8,5%. De asemenea, IRCC, indicele pe baza căruia se acordă creditele în lei, s-ar putea ca în primăvara lui 2023 să se apropie de 5%, iar românii care vor să ia credite trebuie să ia în calcul o dobândă între 7-8%, incluzând și marja băncii, iar cei care caută în euro, s-ar putea să plătească o dobândă la jumătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE